Νομίζω ότι το παιδί μου έχει δυσλεξία, τι να κάνω; Αναγνώριση , αποδοχή ,αντιμετώπιση -παρέμβαση ειδικής αγωγής.

της κας Σοφία Τσιντσικλόγλου-Ειδική Παιδαγωγός

1. Μην απελπίζεστε! Οι μαθησιακές δυσκολίες είναι πλέον συνηθισμένο φαινόμενο αφού σε κάθε σχολική τάξη υπάρχουν το λιγότερα 2-3 παιδιά με κάποια μαθησιακή δυσκολία. Μην απογοητεύεστε και προπαντός μην δείχνετε τον πανικό και το άγχος σας στο παιδί.

2. Μάθετε πληροφορίες για τη σχολική επίδοση: Μιλήστε με τον δάσκαλο-α του παιδιού, εκφράστε τις υποψίες σας και ακούστε τη γνώμη του. Θα σας βοηθήσει να έχετε μια πιο ολοκληρωμένη εικόνα για το παιδί σας. Επίσης θα βοηθήσει και τον εκπαιδευτικό να προσφέρει βοήθεια και υποστήριξη μέσα στην τάξη η καλή συνεργασία μαζί του. Αν ο εκπαιδευτικός δεν είναι συνεργάσιμος, μιλήστε με τη διεύθυνση του σχολείου ή με σχολικό σύμβουλο.

3. Αξιολόγηση: Κλείστε ραντεβού για αξιολόγηση σε κάποιο δημόσιο φορέα. Συνήθως απαιτείται αρκετός χρόνος μέχρι την πραγματοποίηση του ραντεβού. Για αξιολόγηση επίσης μπορείτε να απευθυνθείτε σε ειδικό παιδαγωγό, ώστε να μην χάνετε χρόνο. Διαβάστε περισσότερα εδώ.

4. Αντιμετώπιση – Παρέμβαση ειδικής αγωγής: Κάντε παρέμβαση ειδικής αγωγής, και μάλιστα το συντομότερο δυνατό. Μην περιμένετε οι δυσκολίες να περάσουν από μόνες τους. Το πιο πιθανό είναι οι μαθησιακές δυσκολίες να αυξάνονται και να έχουν επίπτωση και στην αυτοπεποίθηση του παιδιού. Η αρμόδια ειδικότητα είναι ο ειδικός παιδαγωγός, που αξιολογώντας το παιδί θα φτιάξει ένα εξατομικευμένο πρόγραμμα παρέμβασης με συγκεκριμένους στόχους.

5. Αποδοχή: Αποδεχτείτε τις δυσκολίες του παιδιού σας, διαβάστε για αυτές, βρείτε συμβουλές και άρθρα που θα σας βοηθήσουν να καταλάβετε περισσότερα.

6. Ενθάρρυνση: Συζητήστε με το παιδί σας, που κατά πάσα πιθανότητα θα έχει και το ίδιο καταλάβει ότι δυσκολεύεται και ίσως έχει αρχίσει να πέφτει η αυτοεκτίμησή του. Μιλήστε ανοιχτά για ό,τι το απασχολεί, για τα μαθήματα του και για την αντιμετώπιση των δυσκολιών του. Ενθαρρύνετε το, επιβραβεύστε κάθε θετική προσπάθεια και όχι μόνο το αποτέλεσμα. Δώστε έμφαση στις ικανότητες και όχι στις αδυναμίες του παιδιού. Να είστε πλάι του, σύμμαχος αλλά όχι το λυσσάρι των ασκήσεων του!!

7. Δικαιώματα των ατόμων με δυσλεξία: Διαβάστε και μάθετε τα δικαιώματα των παιδιών με δυσλεξία π.χ. προφορική εξέταση στα διαγωνίσματα. Πολλές φορές δυστυχώς θα πρέπει να διεκδικήσετε τα δικαιώματα του παιδιού σας!

8. Οργάνωση στο σπίτι: Βοηθήστε το παιδί με την καθημερινή του μελέτη, ορίζοντας μια συγκεκριμένη ώρα και έναν ήσυχο χώρο για διάβασμα. Περισσότερες συμβουλές θα βρείτε εδώ.

9. Δώστε χρόνο: Μην περιμένετε αλλαγή από την μία στιγμή στην άλλη, δώστε χρόνο στο παιδί να ανταποκριθεί στο πρόγραμμα παρέμβασης και φυσικά εξακολουθείτε να έχετε συνεχή επικοινωνία με το σχολείο αλλά και με το παιδί σας.

10. Υπομονή: Μην θυμώνετε και μην μαλώνετε το παιδί σας ακόμα και αν κάνει επιπόλαια λάθη. Δείτε πως ακόμα και η αντιγραφή από τον πίνακα μπορεί να είναι κάτι δύσκολο για κάποια παιδιά! Οι φωνές δεν βοηθούν καθόλου στην εκπαίδευση, αντίθετα η επιβράβευση είναι πολύ αποτελεσματική.

Σοφία Τσιντσικλόγλου-Ειδική Παιδαγωγός-sofiatsin@gmail.com-paidagwgos.blogspot.gr