Πέρα από τα δώρα, τις λαμπάδες και τα παπούτσια, τι άλλο ρόλο έχουν οι νονοί στη ζωή ενός παιδιού;
Κι όμως, αν ξεπεραστεί η κοινωνική υποχρέωση, ο πνευματικός γονιός μπορεί να έχει μια πολύ βαθιά και ευεργετική σχέση με το βαφτιστήρι του.
Ο ουσιαστικός ρόλος των πνευματικών γονιών είναι να βρίσκονται ενεργητικά στη ζωή του παιδιού, να το καθοδηγούν και να συμπαραστέκονται στις δύσκολες και όχι μόνο στις χαρούμενες στιγμές του.
Είναι ένα ενήλικο πρότυπο από το οποίο το παιδί μπορεί να μάθει, να το εμπιστευτεί και να βοηθηθεί. Πολλές φορές, όταν η σχέση με το νονό είναι συνεπής και συνεχής, τα παιδιά επιλέγουν να συζητήσουν μαζί του θέματα που ντρέπονται να πουν στους γονείς τους. έτσι, προσμένουν και πολλές φορές ακολουθούν τις συμβουλές που τους δίνονται, ενώ σίγουρα απολαμβάνουν τη σχέση.
Οι γονείς πρέπει να επιλέγουν τους νονούς του παιδιού, με γνώμονα το χαρακτήρα τους αλλά και την ικανότητα τους για υπευθυνότητα και αφοσίωση. Αυτά τα χαρακτηριστικά πρέπει οι νονοί, μέσα από το δικό τους παράδειγμα, να εμφυσήσουν και στα βαφτιστήρια τους. Είναι, λοιπόν, προτιμότερο οι νονοί να είναι άτομα αγαπημένα στους γονείς και όχι κάποιος συγγενής που παραδοσιακά πρέπει να γίνει νονός-ά.
Οι γονείς, από την πλευρά τους δε θα πρέπει να φέρονται ανταγωνιστικά προς τους νονούς, αλλά θα πρέπει να προωθούν αυτή τη σχέση και την επικοινωνία, καθώς θα μπορούν να έχουν μια δίοδο πληροφοριών από αυτούς (σε σοβαρά θέματα που αφορούν το παιδί και ίσως δε θα μάθαιναν αλλιώς) αλλά και σωστών και υπευθύνων συμβουλών προς το παιδί.
Η απόφαση για να γίνει κάποιος νονός πρέπει να είναι απολύτως συνειδητή, γιατί οι υποχρεώσεις δε σταματούν με 3 επισκέψεις στο χρόνο, αν δεν αντιληφθεί κάποιος την ουσία αυτού του ρόλου, θα χάσει, επιπλέον, την ευκαιρία να δημιουργήσει μια σχέση που μπορεί να του χαρίσει στιγμές περηφάνιας και πληρότητας.