Νοσηλεύεται βρέφος 44 ημερών-Η μητέρα του κρίθηκε από τις Αρχές ακατάλληλη όχι μόνο να το αναθρέψει αλλά και να το πλησιάσει.

cute-newborn-baby-girl-in-hospital
Νοσηλεύεται βρέφος 44 ημερών

Τον τελευταίο ενάμιση μήνα στο «Αγία Σοφία» νοσηλεύεται βρέφος μόλις 44 ημερών. Μεταφέρθηκε εκεί αμέσως μετά την έξοδό του από το μαιευτήριο καθώς η μητέρα του κρίθηκε από τις Αρχές ακατάλληλη όχι μόνο να το αναθρέψει αλλά και να το πλησιάσει.

Σε ορισμένες περιπτώσεις μαζί με τα παιδιά μπορεί να χρειαστεί να φιλοξενηθεί και η μητέρα.

Δεν πάει πολύς καιρός που μεταφέρθηκαν στο «Αγία Σοφία» μητέρα με σοβαρή νοητική υστέρηση και τα πέντε παιδιά της.

«Πολλά παιδιά φθάνουν εδώ μέσα από τη συγκεκριμένη οδό λόγω εγκατάλειψης. Αυτό όμως δεν είναι πάντα απαραίτητο. Η Κοινωνική Υπηρεσία του δήμου μπορεί να ενημερώσει τον εισαγγελέα Ανηλίκων ότι το παιδί ζει σε ακατάλληλο οικογενειακό περιβάλλον.

Μπορεί να ασκείται σε αυτό βία, να κακοποιείται, να μην ακολουθούνται οι στοιχειώδεις κανόνες υγιεινής στον χώρο όπου ζει ή μέλη της οικογένειάς του να έχουν παραβατική συμπεριφορά. Οι λόγοι είναι πολλοί» εξηγεί ο κ. Παπασάββας.

Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις παιδιών τα οποία εγκαταλείφθηκαν από τους γονείς τους στους διαδρόμους του νοσοκομείου. «Μία φορά είχαν αφήσει ένα μωρό στην είσοδο, άλλη φορά σε όροφο. Υπήρξε και μωρό που εγκαταλείφθηκε από τους γονείς του επειδή είχε σοβαρό πρόβλημα όρασης» θυμάται.

Στο πλάι των παιδιών βρίσκονται διαρκώς νοσηλευτές και άλλοι εργαζόμενοι του νοσοκομείου οι οποίοι τα φροντίζουν σαν να ήταν δικά τους.

Παράλληλα έχει οργανωθεί σύλλογος εθελοντών που απασχολούν καθημερινά δημιουργικά τα παιδιά. Σε αυτόν έχουν εγγραφεί 200 εθελοντές. Σημαντική βοήθεια παρέχει και η Εθελοντική Διακονία της Αρχιεπισκοπής Αθηνών.

Σύμφωνα με τον διευθυντή της Παιδοψυχικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο «Αγία Σοφία», αναπληρωτή καθηγητή κ. Γεράσιμο Κολαΐτη, τα παραπάνω περιστατικά δεν είναι παρά η κορυφή του παγόβουνου.

«Τα παιδιά που έρχονται στο νοσοκομείο με εισαγγελική εντολή είναι ίσως αυτά που ζουν σε ακραίες συνθήκες» τονίζει, σημειώνοντας ότι γενικότερα λόγω της κρίσης φαίνεται να έχουν αυξηθεί οι ανάγκες ψυχικής υγείας παιδιών, εφήβων και των οικογενειών τους.

Με εμφανή τα σημάδια εγκατάλειψης στο βλέμμα του, ένα 13χρονο παιδί νοσηλεύεται από τα τέλη Μαρτίου σε μεγάλο νοσοκομείο της Αθήνας. Οι ακριβείς λόγοι δεν είναι γνωστοί ούτε ενδιαφέρουν.

Σημασία έχει ότι το παιδί βρέθηκε εγκαταλελειμμένο. Δεν ήταν σε καλή κατάσταση, κυρίως η ψυχική του υγεία, με αποτέλεσμα να νοσηλευθεί στο νοσοκομείο κατόπιν εισαγγελικής εντολής. Η διαμονή του εκεί τις πρώτες ημέρες δεν ήταν εύκολη. Ήθελε να φύγει. Απειλούσε ότι θα έβαζε τέλος στη ζωή του.

Την κατάσταση ανέλαβαν κοινωνικοί λειτουργοί και ψυχολόγοι οι οποίοι κατάφεραν να κερδίσουν την εμπιστοσύνη του. Όταν το παιδί πάψει πλέον να χρειάζεται νοσηλεία, θα ενημερωθεί ο εισαγγελέας και θα αναζητηθεί δομή πρόνοιας που θα το φιλοξενήσει.

Παιδιά εγκαταλελειμμένα ή «τραυματισμένα» από το περιβάλλον τους ανέκαθεν νοσηλεύονταν ή φιλοξενούνταν – αν και δεν αντιμετώπιζαν κάποιο πρόβλημα υγείας – από τα παιδιατρικά δημόσια νοσοκομεία και τα μαιευτήρια.

Τα τελευταία χρόνια όμως τα περιστατικά αυξήθηκαν κατακόρυφα. Δεκάδες παιδιά, από ημερών ως και 15-16 ετών, μεταφέρονται κάθε μήνα με εισαγγελική εντολή στα δύο παιδιατρικά νοσοκομεία της Αθήνας, το «Αγία Σοφία» και το «Αγλαΐα Κυριακού».

Ως το 2010, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία του Νοσοκομείου παίδων «Αγία Σοφία», έφταναν κατ’ αυτόν τον τρόπο περισσότερα από 20 παιδιά ετησίως. Το 2010 και το 2011 μετέβησαν με εισαγγελική εντολή 81 παιδιά (έκαστο έτος), 92 το 2012, 141 το 2013, 169 το 2014 και 22 τους πρώτους τρεις μήνες του τρέχοντος έτους.

Περίπου άλλα τόσα έφτασαν και στο «Αγλαΐα Κυριακού»: το 2010 πήγαν 42 παιδιά με εισαγγελική εντολή, 96 το 2011, 124 το 2012, 131 το 2013 και 133 το 2014.

«Αυτή τη στιγμή νοσηλεύονται στο νοσοκομείο 18 παιδιά. Στο παρελθόν έχουν φθάσει και τα 40. Προσπαθούμε όσο καιρό παραμένουν στο νοσοκομείο το περιβάλλον να είναι όσο γίνεται καλύτερο και πιο κατάλληλο.

Ένα νοσοκομειακό περιβάλλον ωστόσο δεν μπορεί να είναι το ενδεδειγμένο για υγιή παιδιά» δηλώνει προς «Το Βήμα» ο διοικητής των Παίδων «Αγία Σοφία» και «Αγλαΐα Κυριακού» κ. Μανώλης Παπασάββας.

Τα ποσοστά είναι ανησυχητικά: το 2%-4% των παιδιών πάσχει από κατάθλιψη. Αυτό ισχύει για το 4%-8% των εφήβων και το 10% των ατόμων ηλικίας ως 18 ετών.

Πηγή: ΤΟ ΒΗΜΑ ΤΗΣ ΚΥΡΙΑΚΗΣ

Φωτο: αρχείου.

Διαβάστε ακόμα:

Κύπρος: Συνελήφθη η γυναίκα που εγκατέλειψε το 12χρονο γιο της για να πάει διακοπές

«Σήμερα έχασα το παιδί μου. Μην μου λέτε ότι όλα θα πάνε καλύτερα…»

Πνιγμός από φαγητό! Πρώτες βοήθειες σε βρέφη (BINTEO)