Ο 3χρονος γιος μου δεν κάθεται με τίποτε στο καθισματάκι αυτοκινήτου! Kλαίει και χτυπιέται. Τι να κάνω;»

Ο 3χρονος γιος μου δεν κάθεται με τίποτε στο καθισματάκι αυτοκινήτου! Kλαίει και χτυπιέται. Τι να κάνω;»

Ερώτηση:

Το τρίχρονο παιδί μου δεν κάθεται στο καθισματάκι αυτοκινήτου. Πάντοτε καταφέρνει να βγαίνει. Κάθε πρωί κάνουμε μεγάλο καυγά όταν είναι η ώρα να τον πάω στον παιδικό σταθμό και μετά να πάω στη δουλειά μου. Με τρελαίνει αυτό. Βοήθεια!

Απάντηση:

Η ασφάλεια στο αυτοκίνητο είναι ένα θέμα όπου δεν θα πρέπει να γίνεται κανένας απολύτως συμβιβασμός και ελάχιστη συζήτηση. Πρέπει να καθίσει στο καθισματάκι, γι’ αυτό κάντε το όσο πιο σφιχτό μπορείτε χωρίς να γίνει άβολο. Ορισμένα παιδιά είναι ευαίσθητα στην αφή και γι’ αυτό ίσως χρειαστεί να επενδύσετε τα λουριά με τσόχα ή βελούδο. Βεβαιωθείτε ότι το κάθισμα είναι σε όρθια θέση ώστε να βλέπει έξω.

Ελέγξτε ότι δεν τον χτυπάει ο ήλιος και αν ναι, βάλτε ένα προστατευτικό σκίαστρο στο παράθυρο. Δώστε του κάποιο κίνητρο όπως ένα παιχνίδι που είναι μόνο για το αυτοκίνητο, ίσως ένα κασετοφωνάκι ή ένα ηλεκτρονικό παιχνίδι. Κρατήστε το στο ντουλαπάκι μπροστά και δίνετέ του το μόνο όταν κάθεται φρόνιμα στη θέση του. Σταματήστε το αυτοκίνητο κάθε φορά που βγαίνει από τη θέση του, ακόμη κι αν χρειαστεί να σταματήσετε εκατό φορές στην αρχή. Θα πρέπει να υπάρχει ελάχιστη συζήτηση και σταθερή επανατοποθέτησή του στο καθισματάκι. Θα μάθει εφόσον είστε σταθεροί, αυστηροί και απολύτως συνεπείς. Προνοήστε να έχετε περισσότερο χρόνο το πρωί και βεβαιωθείτε πως κι εσείς είστε ήρεμη πριν αρχίσετε αυτήν την καινούρια, πιο αυστηρή προσέγγιση. Ανακοινώστε το την προηγούμενη ημέρα χωρίς πολλές συζητήσεις.

Από την άλλη πλευρά, μπορεί αυτό να συμβαίνει διότι και οι δύο έχετε το πρόβλημα του αποχωρισμού κάθε πρωί. Αυτή η καθημερινή μάχη ίσως είναι αποτέλεσμα της λύπης που αισθάνεστε και οι δύο κατά τον αποχωρισμό κάθε μέρα. Ίσως ξέρει πως με όλη αυτή τη φασαρία με το καθισματάκι, αναβάλλει τον αποχωρισμό και λαμβάνει περισσότερη προσοχή από εσάς, έστω και αρνητική. Δώστε λοιπόν στους εαυτούς σας λίγο παραπάνω χρόνο κάθε μέρα και αναπτύξετε ένα σύντομο τελετουργικό στο οποίο θα βασίζεστε και οι δύο, που να είναι όμως πιο ασφαλές από τις μάχες στο αυτοκίνητο. Κάντε την επανασύνδεσή σας στο τέλος της ημέρας πολύ ιδιαίτερη.

Αφήστε το δείπνο και τις αγγαρείες στο σπίτι προσωρινά, για να έχετε περισσότερο χρόνο να έρθετε ξανά κοντά.

– Δρ. Suzanne Dixon

Πηγή:  all4mama.gr

Διαβάστε ακόμη:

100 εύκολααα!… βήματα για να βάλετε το παιδί σας για ύπνο

Οι πιο τρυφεροί μπαμπάδες αγκαλιά με τα νεογέννητα μωρά τους!

Αυτή η μαμά ετοιμάζει τα πιο όμορφα και δημιουργικά γεύματα!