Ο χαιρετισμός από την κοιλιά… “Γεια σου μαμά, είμαι εδώ και είμαι καλά!”…

Η πρώτη φορά που ένιωσα τις κινήσεις και των δυο παιδιών μου μέσα στην κοιλιά μου ήταν για μένα ένας “χαιρετισμός”, ένα “γεια σου μαμά, είμαι εδώ και είμαι καλά!”…

Πολύ πριν εμείς το καταλάβουμε, το έμβρυο κινείται μέσα στην κοιλιά της μητέρας του (και όχι απλά κινείται αλλά… κάνει τούμπες!). Μάλιστα, ήδη από τις αρχές του πρώτου τριμήνου, μπορεί να κινεί τα χέρια και τα πόδια του και να κολυμπάει μέσα στη φιλόξενη μήτρα, αλλά είναι ακόμη τόσο μικρούλι που δεν μπορούμε να νιώσουμε το παραμικρό. Επιπλέον, το αμνιακό υγρό λειτουργεί σαν “αερόσακος” και οι κινήσεις του μωρού δεν μπορούν ακόμη να ερεθίσουν τις νευρικές απολήξεις της μήτρας. Συνήθως λοιπόν κάπου τον τέταρτο μήνα, φτάνει η ώρα που νιώθουμε “κάτι” στην κοιλιά μας, κάτι σαν “φτερούγισμα”. Και από και ξεκινά μια μεγαλειώδης περίοδος της εγκυμοσύνης, μια μοναδική επικοινωνία μεταξύ της μητέρας και του αγέννητου μωρού.

Τα πρώτα φτερουγίσματα
Θυμάμαι πως στη δεύτερη εγκυμοσύνη ένιωσα τις κινήσεις της κόρης μου πάρα πολύ νωρίς. Ο γιατρός μου γελούσε και μου έλεγε πως μάλλον νιώθω το… έντερό μου. Καθώς όμως ήταν η δεύτερη φορά, γνώριζα ακριβώς τι να περιμένω και ήμουνα σίγουρη. Καταλάβαινα απαλά χτυπήματα, τα “φτερουγίσματα” όπως επιτυχημένα τα έχουν περιγράψει μητέρες, την ώρα που ξάπλωνα και ήμουν απόλυτα ήρεμη – αλλά και το έντερο να ήταν τελικά, με βοηθούσε να νιώθω πως το μωρό μου στέλνει μηνύματα! Γενικότερα όμως στις περισσότερες περιπτώσεις και κυρίως στην πρώτη εγκυμοσύνη που η γυναίκα δεν ξέρει τι ακριβώς περιμένει να “ακούσει”, αντιλαμβανόμαστε τις πρώτες εμβρυϊκές κινήσεις γύρω στις 18 – 20 εβδομάδες.

“Είναι φυσιολογικές οι κινήσεις του μωρού μου;”
Κάθε έμβρυο δείχνει από νωρίς… χαρακτήρα! Υπάρχουν μωρά που κινούνται πιο ζωηρά, πιο έντονα ενώ άλλα είναι πιο νωχελικά στις αντιδράσεις τους. Θεωρούμε ωστόσο φυσιολογικό να νιώθουμε καθημερινά τις κινήσεις του μωρού από την 25η εβδομάδα και μετά. Αν κάποια στιγμή ανησυχήσουμε γιατί πιστεύουμε πως δεν το ακούσαμε όλη τη μέρα μια πρακτική λύση είναι να ξαπλώσουμε και να ηρεμήσουμε, γιατί τότε το μωρό εμφανίζει τη μεγαλύτερη δραστηριότητα. Μια δεύτερη λύση είναι να φάμε μια καραμέλα, αφού η ζάχαρη διεγείρει το νευρικό του σύστημα και μπορεί να “ξυπνήσει” ένα μωρό που επιμένει να κάθεται χαλαρό και ήσυχο στην κοιλιά μας! Αυτό που συμβουλεύουν ωστόσο οι γιατροί είναι να τους αναφέρουμε αμέσως κάθε ξαφνική αλλαγή στη συνηθισμένη συμπεριφορά του μωρού μας, ώστε να εντοπιστεί έγκαιρα τυχόν πρόβλημα.

Ένα δραστήριο μωρό!
Η πιο έντονη δραστηριότητα του μωρού συμβαίνει ανάμεσα στην 26η και την 30η εβδομάδα. Αυτή την περίοδο το μωρό μας είναι αρκετά μεγάλο για να κάνει αισθητή την παρουσία του και παράλληλα υπάρχει αρκετός χώρος στη μήτρα για να μπορεί να κάνει τούμπες και να αλλάζει συνεχώς θέση. Επιπλέον, το αμνιακό υγρό δεν είναι πια τόσο πολύ, οπότε οι κινήσεις του μωρού γίνονται πιο αισθητές στη μητέρα. Έτσι μπορεί την ώρα που καθόμαστε στον καναπέ ή στο κρεβάτι μας να παρακολουθούμε την κοιλιά μας να αλλάζει σχήμα, να εμφανίζονται και να εξαφανίζονται εξογκώματα και βουναλάκια! Όλες αυτές οι εντυπωσιακές κινήσεις είναι φυσιολογικές και τα παχιά μυϊκά τοιχώματα της μήτρας προστατεύουν τόσο το μωρό όσο και τα εσωτερικά όργανα της μητέρας.
Επειδή ακόμη το μωρό έχει χώρο να περιστρέφεται μέσα στη μήτρα, η θέση του αλλάζει συχνά. Όσο θα μεγαλώνει, όταν θα γυρίζει με το κεφάλι του προς τα πάνω μπορεί να μας προκαλεί δυσφορία και καούρες αφού πιέζει το διάφραγμα. Όπως όμως όλες οι μικροενοχλήσεις της εγκυμοσύνης κι αυτό δεν θα κρατήσει για πάντα αφού το μωρό σύντομα θα πάρει θέση για τον τοκετό και θα στραφεί με το κεφάλι προς τα κάτω, θα εμπεδωθεί όπως λέγεται, προετοιμαζόμενο για τον ερχομό του στον κόσμο. Όσο προχωράει η εγκυμοσύνη και το μωρό είναι πια μεγάλο για να κινείται ελεύθερα, οι κινήσεις του θα είναι μεν πιο δυνατές αλλά πιο περιορισμένες και λιγότερο έντονες.

“Μήπως κάτι δεν πάει καλά;”
Η ανησυχία είναι η μόνιμη… παρενέργεια κάθε εγκυμοσύνης και το γνωρίζουν καλά οι περισσότερες γυναίκες που είναι ήδη μανούλες. Οι κινήσεις του μωρού είναι μια σημαντική ένδειξη καθώς είναι ένας εύκολος τρόπος για να ελέγξουμε την καλή του κατάσταση. Ωστόσο θα ήταν λάθος να μιλήσουμε για αυστηρούς κανόνες για το πόσες κινήσεις του μωρού πρέπει να αντιλαμβανόμαστε κάθε μέρα ή νύχτα σε οποιοδήποτε στάδιο της εγκυμοσύνης. Κι αυτό γιατί, όπως έχουμε ξαναπεί, κάθε εγκυμοσύνη είναι διαφορετική και κάθε μωρό μπορεί να έχει τις δικές του συνήθειες στο πώς κινείται, οι οποίες μάλιστα μπορεί να αλλάξουν όσο προχωρά η εγκυμοσύνη. Και κάθε έγκυος μαθαίνει σταδιακά να αναγνωρίζει τα “ωράρια” του μωρού της, τον τρόπο που κινείται στη μήτρα, το πώς αντιδρά όταν ξαπλώνει στο κρεβάτι της και το πώς αντιδρά όταν η μαμά τρώει κάτι.

Το μωρό αντιδρά!
Ψυχολόγοι, με τη βοήθεια ηλεκτρονικού εμβρυακού μόνιτορ και υπερήχων, απέδειξαν χωρίς αμφιβολία πως τα μωρά στην κοιλιά αντιδρούν στα ερεθίσματα του εξωτερικού περιβάλλοντος και σε όσα προέρχονται από τους γονείς τους. Μελέτες που έγιναν απέδειξαν πως οι παλμοί του μωρού αυξάνονται όταν ακούει τη φωνή της μητέρας του να τραγουδάει ή να μιλάει, και μόλις γεννηθεί, το μωρό θα αναγνωρίζει τη φωνή μας. Αφού λοιπόν το μωρό μας ακούει είναι καλό όποτε βρίσκουμε το χρόνο να του μιλάμε. Δεν έχει σημασία το τι ακριβώς θα πούμε, απλά να ακούει το μωρό τη φωνή μας, που τη συνηθίζει με αποτέλεσμα να το χαλαρώνει και να το καθησυχάζει και μετά τη γέννησή του. Πέρα από τη δική μας φωνή το έμβρυο ακούει αντίστοιχα τη φωνή του πατέρα του, με τις ίδιες ευεργετικές συνέπειες. Σε αυτό το πλαίσιο μπορούμε να καλλιεργούμε από τώρα τη σχέση με το αγέννητο μωρό μας τραγουδώντας του, ανταποκρινόμενες με ένα τρυφερό χάδι στις κινήσεις του!

Της Ελένης Δασκαλάκη, με τη συνεργασία του Ιωάννη Καλογήρου, Μαιευτήρας-Γυναικολόγος.
Το διαβάσαμε στο happymom.gr