Ο παράγοντας που δεν φαντάζεστε ότι επηρεάζει την επιτυχία του παιδιού σας!

Ο παράγοντας που δεν φαντάζεστε ότι επηρεάζει την επιτυχία του παιδιού σας!

Πραγματικά, δεν φαντάζεστε ποιος είναι!!!

Έρευνα που δημοσιεύτηκε πρόσφατα μελέτησε τις περιπτώσεις 874 παιδιών όταν αυτά πήγαιναν στον παιδικό σταθμό και στη συνέχεια όταν έγιναν 10, 15 και 25 ετών και διαπίστωσαν ότι ένας δείκτης για την επιτυχία τους στη ζωή ήταν το πόσες δουλειές του σπιτιού έκαναν από μικρή ηλικία! Συγκεκριμένα, φαίνεται πως όσοι είχαν ξεκινήσει να βοηθάνε τη μαμά τους και να συμμετέχουν στις οικογενειακές υποχρεώσεις από 3-4 ετών είχαν πιο ικανοποιητικές διαπροσωπικές σχέσεις, καλύτερη ακαδημαϊκή πορεία και μεγαλύτερη αίσθηση ανεξαρτησίας από όσους άρχισαν να κάνουν δουλειές στην εφηβεία ή καθόλου. Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι τακτοποιώντας, βγάζοντας τα σκουπίδια, καθαρίζοντας τζάμια και γενικά κάνοντας τις δουλειές του νοικοκυριού τα παιδιά αποκτούν μια αίσθηση αυτάρκειας, υπευθυνότητας, συμπαράστασης και σεβασμού προς τους άλλους, κάτι που τα βοηθά συνολικά να πετύχουν τους στόχους που θα βάλουν στη ζωή τους. Και μάλιστα, όσο το νωρίτερο τόσο καλύτερα!

Σϋμφωνα με τον Richard Rende αναπτυξιακό ψυχολόγο και συγγραφέα του βιβλίου Raising Can-Do Kids, οι δουλειές του σπιτιού είναι η καλύτερη μέθοδος για να αποκτήσουν τα παιδιά κοινωνικές και ακαδημαϊκές δεξίοτητες -πολύ περισσότερο από τις εξωσχολικές δραστηριότητες που τρώνε τον περισσότερο χρόνο τους. «Οι γονείς σήμερα προτιμούν τα παιδιά τους να ασχολούνται με δραστηριότητες που τους δίνουν εφόδια για μελλοντική επιτυχία. Η ειρωνία είναι ότι για να εξοικωνομήσουν χρόνο γι ‘αυτές σταμάτησαν να κάνουν όλα όσα πραγματικά τους προσφέρουν τις δεξιότητες που έχουν ανάγκη, δηλαδή τις δουλειές του σπιτιύ» λέει ο ίδιος.

Aυτό συμβαίνει αν δεν χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης!

Να μερικά πράγματα που πρέπει να έχετε στο μυαλό όταν μοιράσετε τις υποχρεώσεις του νοικοκυριού:

– Δεν έχει σημασία τόσο το τι ζητάτε από τα παιδιά να κάνουν, όσο το πώς το ζητάτε. Κάνοντας το παιδί να νιώθει πολύτιμος βοηθός, λέγοντας “ευχαριστώ” βοηθάτε να δημιουργήσει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του. Επίσης, λέγοντας «ας κάνουμε τις δουλειές» (αντί για “μάζεψε το δωμάτιό σου”) καλλιεργείτε τη συνεργασία και την ομαδικότητα.

– Μοιράστε δίκαια το χρόνο. Προσπαθήστε να εντάξετε τις δουλειές του σπιτιού στ οπρόγραμμα όλης της οικογένειας, χωρίς να σας στερεί χρόνο από άλλες αγαπημένες ή απαραίτητες δραστηριότητες, όπως το παιχνίδι.

– Ακόμα καλύτερα, κάντε τις δουλειές παιχνίδι! «Ήξερες ότι το παγκόσμιο ρεκόρ μεταφοράς της σακούλας με τα σκουπίδια στον κάδο της γωνίας είναι 2,5 λεπτά; Μπορείς να το σπάσεις;”

– Μην συνδέετε τις δουλειές αυτές με χρήματα. Εάν υπόσχεστε να δώσετε λεφτά στα παιδιά για να κάνουν κάτι που είναι και δική τους υποχρέωση, περνάτε λάθος μήνυμα. Δώστε τους χαρτζιλίκι, όχι όμως επειδή έπλυναν τα τζάμια.

Πηγή: mamamia.gr

Διαβάστε ακόμη:

Το να είσαι μαμά που μένει στο σπίτι δεν είναι «κανονική» δουλειά

Προς όλες τις μαμάδες : Τα καταφέρνετε μια χαρά!