Ο ρόλος του Άγιου Βασίλη και η κοινωνική του αξία

Γράφει η Παπαγεωργίου Γιώτα – Ψυχολόγος Α.Π.Θ.

Ο Άγιος Βασίλης στα παιδικά μάτια φαντάζει παντοδύναμος με τη μακριά του γενειάδα, τη φρεσκάδα, την σπουδαιότητα και την αίγλη του. Τα παιδιά σκέφτονται τι θέλουν να τους φέρει. Χαίρονται, ανυπομονούν, περιμένουν. Είναι ο φίλος τους, ο σύμμαχός τους, αυτός που θα ικανοποιήσει τις επιθυμίες τους.

Υπάρχει;

• Να είστε ειλικρινής με το παιδί και η απάντησή σας να είναι ανάλογη με την ερώτησή του.
• Να του εξηγήσετε με απλά λόγια, όταν σας ρωτήσει, ότι δεν είναι ένα υπαρκτό πρόσωπο, όμως είναι μία σταθερή αξία στη ζωή όλων των παιδιών από παλιά, που συνδέεται με τη γιορτή των Χριστουγέννων.
• Ο «μύθος του Άγιου Βασίλη», είναι ένας συμβολικός τρόπος για να εκφράσουμε την αγάπη μας, προς τους δικούς μας ή κάποιους άλλους που έχουν την ανάγκη της βοήθειας και της προσφοράς μας.
• Αν , παρά τις εξηγήσεις σας, το παιδί εξακολουθεί να πιστεύει στον Άγιο Βασίλη, μην ανησυχείτε, και εμείς οι μεγάλοι έχουμε μερικές φορές την ανάγκη να πιστέψουμε σε έναν Άγιο Βασίλη, σε ένα όνειρο. Αφήστε λοιπόν το παιδί σας ελεύθερο να πιστέψει στο όνειρο του αγαπημένου του ήρωα. Στο βάθος είναι σίγουρο ότι ξέρει την αλήθεια και αυτή εξάλλου είναι η βασική διαφορά μεταξύ του ψέματος και του μύθου: το ψέμα είναι συνήθως ιδιοτελές και δεν παράγει χαρά, ενώ ο μύθος έχει κατά κανόνα μεγαλείο και προκαλεί θετικά και βαθιά συναισθήματα.

Όσοι γονείς επιλέξουν, λοιπόν, να μιλήσουν στο παιδί τους για τον χοντρό κύριο με την κόκκινη στολή και τη λευκή γενειάδα που κατεβαίνει από την καμινάδα την παραμονή των Χριστουγέννων και αφήνει δώρα στα παιδιά, αποφύγετε να χρησιμοποιήσετε το κριτήριο του «καλού παιδιού». Οι παιδοψυχολόγοι έχουν τονίσει πως ο χαρακτηρισμός «καλό ή κακό παιδί»  επιδρά αρνητικά στην αυτοεκτίμηση του παιδιού και πως καλό είναι ένα παιδί να κρίνεται για την πράξη του όχι για το χαρακτήρα του.

Αντί να πείτε πως ‘’αν είσαι καλό παιδί ο Άγιος Βασίλης θα σου φέρει δώρο’’ – το οποίο έτσι κι αλλιώς θα πάρετε οπότε η αγορά του δεν έχει καμία σχέση με τη συμπεριφορά του παιδιού – μπορείτε να μιλήσετε για το χαρακτήρα του Άγιου Βασίλη τονίζοντας πόσο χαρούμενος είναι κάθε φορά που το παιδί σας, για παράδειγμα, μαζεύει τα παιχνίδια του.

ΠΗΓΗ: paidikamas.gr

*Η Γιώτα Παπαγεωργίου γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καλαμάτα. Σπούδασε στο Τμήμα Ψυχολογίας του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.Μετά τις σπουδές της συνέχισε στην Αθήνα με εξειδικεύσεις, σεμινάρια και συνεχή επιμόρφωση στο γενικότερο αντικείμενο της εξελικτικής ψυχολογίας – παιδοψυχολογίας Παράλληλα, από το 2004 έως το 2007 εργάζεται ως Ψυχολόγος-παιδαγωγός στο Ζάννειο Ίδρυμα Παιδικής Προστασίας και Αγωγής στη Δροσιά Αττικής. Το καλοκαίρι του 2007 αποφασίζει πλέον να εργαστεί ως ιδιώτης ψυχολόγος στην Καλαμάτα και διατηρεί γραφείο παροχής ψυχολογικών υπηρεσιών μέχρι σήμερα. Ταυτόχρονα, όλα αυτά τα χρόνια της παραμονής και πλέον οριστικής εγκατάστασής της στην Καλαμάτα, είναι εκπαιδεύτρια/ συντονίστρια βιωματικών ομάδων Σχολών Γονέων στο Παράθυρο στον Ήλιο, εργαστήρι δημιουργικής έκφρασης και απασχόλησης παιδιών, εκπαιδεύτρια στα δημόσια ΙΕΚ Καλαμάτας, εκπαιδεύτρια σε ΚΕΚ της πόλης, εισηγήτρια σεμιναρίων και ημερίδων για εκπαιδευτικούς καθώς και συνεργάτιδα του Πανεπιστημίου Πατρών σε θέματα Ψυχοεκπαίδευσης μαθητών Ρομά των σχολείων της ευρύτερης μεσσηνιακής περιφέρειας.