Ο σχεδιασμός του Θεού είναι τέλειος! Το ουσιαστικό νόημα του θηλασμού

Ο σχεδιασμός του Θεού είναι τέλειος! Το ουσιαστικό νόημα του θηλασμού

απο την Μαρία Κιούρτη Μαία, Εκπαιδεύτρια Εκπαιδευτών Μητρικού Θηλασμού-Πρόεδρος Συλλόγου Επιστημόνων Μαιών-Μαιευτών Πάτρας

[babyPostAd]Ο σχεδιασμός του Θεού είναι τέλειος!

Η χθεσινή μέρα ήταν γεμάτη από δράσεις και συναντήσεις με συναδέλφους και εκπροσώπους φορέων σε μία κοινή προσπάθεια να προωθηθούν οι μαιευτικές υπηρεσίες.

Η προώθηση, εκπαίδευση και εγκατάσταση του μητρικού θηλασμού είναι από τις σημαντικότερες μαιευτικές υπηρεσίες προς τις μητέρες και τα νεογνά με προέκταση στην υπηρεσία της κοινωνίας.

Στην ομιλία που παρέθεσε προς τους Πατρινούς ο Αγιορείτης Ηγούμενος Εφραίμ μίλησε για την έννοια της αγάπης εν Χριστώ ζωής και τη σημασία της Παναγίας για την Εκκλησία και τους πιστούς.

Μου ήρθε στο μυαλό η εικόνα της Παναγίας της Γαλακτοφορούσας. Γιατί ο Θεός ήθελε τόσο μία μητέρα για τον υιό του:νομίζω ότι η πράξη αυτή του Θεού εξυψώνει τη γυναίκα, την τιμά, την ορίζει ως το γνήσιο εκπρόσωπο της ζωής και της αγάπης με τη διαδικασία της εγκυμοσύνης-δημιουργίας, της γέννησης και του θηλασμού Ο Άγιος Βερνάρδος που έτρεφε ιδιαίτερη λατρεία στην Παρθένο Μαρία, αναφέρεται πως μια μέρα, ενώ προσευχόταν, βλέπει να εμφανίζεται μπροστά του η Μαρία που θήλαζε το βρέφος της. Σταμάτησε το θηλασμό, πίεσε το μαστό της και κατεύθυνε σταγόνες γάλακτος στα χείλη του, που έτσι ευλογήθηκαν και γι’ αυτό ο Άγιος υπήρξε τόσο ευφράδης.

Οι κρινοδάχτυλες παρθένες του Σολωμού που «ο κορφός κάθε μιάς / γλυκοβύζαστο ετοιμάζει / γάλα ανδρείας και ελευθερίας». «Η Ήρα, όταν κατάλαβε ότι θήλασε από λάθος τον Ηρακλή, το γιο της Αλκμήνης, τον απόσπασε με οργή από τη θηλή της και από το χυμένο γάλα της σχηματίστηκε ο Γαλαξίας».

Ο Μωάμεθ στο Κοράνι αναφέρει: «ο μαστός τρέφει το παιδί και δίνει χαρές στον πατέρα». Μήπως όλες αυτές οι αναφορές μας δείχνουν ότι ο θηλασμός δεν είναι μόνο ένας τρόπος σίτισης αλλά εχει βαθύτερη σημασία για την εξέλιξη της ζωής.

Σύμφωνα με τις Δυτικές κοινωνίες το γυναικείο στήθος είναι επενδυμένο με πολλά συναισθήματα από τη βρεφική κιόλας ηλικία, καθώς συνιστά κεντρικό τμήμα του δεσμού του βρέφους με τη μητέρα κατά το στοματικό στάδιο ψυχοσεξουαλικής ανάπτυξης σύμφωνα τον Sigmund Freud, μέσω του θηλασμού.

Η κατάκτηση της αίσθησης μιας ασφαλούς-ικανοποιητικής σχέσης με το πρωταρχικό αντικείμενο αγάπης, τη μητέρα, αποτελεί τη βάση για τη μετέπειτα ικανότητα του ατόμου να συνάψει σταθερούς και ασφαλείς δεσμούς με άλλα άτομα.

Πρόσφατες έρευνες και μελέτες που αφορούν το μητρικό γάλα και τη σύστασή του αναφέρονται στην ύπαρξη βλαστοκυττάρων. Δεν έχουμε ακόμα κατανοήσει πλήρως τη σημασία που έχει για το μωρό η ύπαρξη των βλαστοκυττάρων στο μητρικό γάλα. Γνωρίζουμε ότι το μητρικό γάλα περιέχει κύτταρα από τη δεκαετία του 1840.

Παρ΄όλ΄αυτά μέχρι πριν 30-40 χρόνια δεν ήταν ξεκάθαρο τι κύτταρα ήταν και υπήρχε αντιπαράθεση στη βιβλιογραφία. Οι πρόσφατες τεχνολογικές εξελίξεις μας έδωσαν τη δυνατότητα να αναλύσουμε αυτά τα κύτταρα με πιο ακριβείς τεχνικές και μέσω της μοριακής βιολογίας να κοιτάξουμε στα γονίδια που εκδηλώνουν.

Τα τελευταία χρόνια μπορέσαμε να δείξουμε πως το μητρικό γάλα είναι ένα πολύ ετερογενές υγρό με την έννοια της κυτταρικής σύνθεσης, περιλαμβάνοντας όχι μόνο επιθήλια κύτταρα αλλά και του ανοσοποιητικού, αλλά επίσης με μια ολοκληρωμένη κυτταρική ιεραρχία που ξεκινά από τα βλαστικά κύτταρα ως τα πλήρως διαφοροποιημένα κύτταρα που παράγουν γάλα. Και αυτή η κυτταρική σύνθεση δεν είναι σταθερή αλλά αρκετά δραστήρια ώστε να αλλάζει ανταποκρινόμενη στη σίτιση και πολλούς ακόμα παράγοντες.

Έτσι, το μητρικό γάλα είναι πολύ ευπροσάρμοστο, πράγμα που δεν ισχύει με τεχνητές φόρμουλες για βρέφη. Τα βλαστικά κύτταρα είναι σημαντικά επειδή υπάρχουν μόνο στο φρέσκο μητρικό γάλα και μοιάζει να μεταφέρονται στα βρέφη και να ενσωματώνονται με τους ιστούς τους.

Αυτά τα βλαστοκύτταρα του γάλακτος έχουν την ικανότητα να μετατρέπονται σε πολλούς και διαφορετικούς τύπους κυττάρων και αυτό είναι που κάνει την ανακάλυψη τόσο πρωτοποριακή με την έννοια των πιθανών χρήσεών τους στη θεραπεία βρεφικών και δυνητικά και παθήσεων των ενηλίκων.

Σοβαρές και θανατηφόρες ασθένειες όπως ο καρκίνος στο πάγκρεας, η νόσος του Πάρκινσον και ο διαβήτης μπορεί, ενδεχομένως, να αντιμετωπιστούν με θεραπεία στην οποία θα γίνεται χρήση βλαστικών κυττάρων που θα προέρχονται από το μητρικό γάλα.

Αυτό προκύπτει από μια αξιοσημείωτη ανακάλυψη που έλαβε χώρα στο U.W.A. (Πανεπιστήμιο της Δυτικής Αυστραλίας). Η υποψήφια διδάκτορας του U.W.A. Φωτεινή Χασσιώτου έχει, δυνητικά, κατορθώσει να υπερκεράσει το σπουδαιότερο εμπόδιο στην έρευνα γύρω από τα βλαστικά κύτταρα – τη δυνατότητα να αποκτήσει, ηθικά, βλαστικά κύτταρα μέσω ενός μη-επεμβατικού τρόπου.

Το εύρημά της, ότι τα βλαστικά κύτταρα από το μητρικό γάλα μπορούν να καθοδηγηθούν ώστε να μετατραπούν σε διαφορετικού τύπου κυτταρικά σώματα όπως κύτταρα των οστών, του λίπους, ηπατικά και εγκεφαλικά κύτταρα, θα μπορούσε να μειώσει την ανάγκη χρήσης εμβρυϊκών βλαστικών κυττάρων και κατ’ επέκταση να βρεθούν ταχύτερα και αμεσότερα μελλοντικές θεραπείες.

Η έρευνα της δόκτορος Χασσιώτου ακολουθεί την ανακάλυψη που έγινε το 2008 από μια ομάδα επιστημόνων του U.W.A. σύμφωνα με την οποία το μητρικό γάλα περιέχει εμβρυϊκού τύπου βλαστικά κύτταρα. Η εργασία της έλαβε ιδιαίτερη ώθηση όταν κέρδισε το εθνικό βραβείο αριστείας AusBiotech-GlaxoSmithKline. Τώρα, θα παρουσιάσει τα ευρήματά της σε ένα παγκόσμιο συνέδριο.

Η Δρ. Χασσιώτου ανέφερε πως τα αποτελέσματα της έρευνάς της ήταν ιδιαιτέρως σημαντικά διότι τα βλαστικά κύτταρα του μητρικού γάλακτος μπορούν να καταστούν προσβάσιμα με μη-επεμβατικό τρόπο και να αποκτηθούν με ευκολία, σε αντίθεση με τα εμβρυϊκά βλαστικά κύτταρα. Η ίδια τόνισε ότι, «η τρέχουσα ανάγκη είναι να βρεθούν βλαστικά κύτταρα στα οποία να μπορούμε να έχουμε πρόσβαση με ηθικό τρόπο, όχι επεμβατικά και τα οποία να έχουν τη δυνατότητα να μετατραπούν στα πάντα», ανέφερε η ίδια. «Η σημαντική ανακάλυψη, εδώ, είναι ότι το μητρικό γάλα φαίνεται να προσφέρει μια τέτοια δυνατότητα. Είναι άφθονο και μπορεί κανείς να πάρει φρέσκο μητρικό γάλα και να απομονώσει τα κύτταρα ώστε να τα χρησιμοποιήσει για τη θεραπεία διαφόρων ασθενειών όπως η νόσος του Πάρκινσον και ο διαβήτης κτλ», συμπλήρωσε.

Η Δρ. Χασσιώτου θα δοκιμάσει την υπόθεσή της, κατά τη διάρκεια των επόμενων μηνών, πραγματοποιώντας μεταμοσχεύσεις σε ζώα. Η πρόεδρος της AusBiotech, Ντέμπορα Ράθτζεν, σχολίασε ότι η εργασία της Δρος Χασσιώτου έχει τη δυνατότητα να βρει γρήγορα και άμεσα θεραπείες για θανατηφόρες ασθένειες. «Ολόκληρος ο τομέας της θεραπείας μέσω βλαστικών κυττάρων είναι ένα πεδίο το οποίο, πραγματικά, αναπτύσσεται και η εργασία της Φωτεινής βοηθάει στο να ξεπεραστεί ένας από τους περιοριστικούς παράγοντες στη μελέτη των βλαστικών κυττάρων κι αυτός είναι η πρόσβαση σε μια πηγή βλαστικών κυττάρων με μη-επεμβατικό τρόπο και ο οποίος είναι ηθικός», τόνισε η Δρ. Ράθτζεν, συνεχίζοντας λέγοντας: «Η θεραπεία με βλαστικά κύτταρα είναι η θεραπεία του μέλλοντος. Είναι εξαιρετικά ελπιδοφόρα και το να είμαστε σε θέση να έχουμε αυτού του είδους τα κύτταρα σε μεγαλύτερους αριθμούς αλλά και το να τα αποκτήσουμε με ηθικό τρόπο και να γνωρίζουμε το πως συμπεριφέρονται με τρόπους που να μας επιτρέπουν να τα διαφοροποιήσουμε σε κύτταρα τα οποία, κάποια στιγμή, θα μπορούμε να τα εισάγουμε ξανά στον ανθρώπινο οργανισμό είναι κάτι σημαντικό».

Η Δρ. Ράθτζεν είπε ότι οι ανακαλύψεις δηλώνουν, επίσης, με τρόπο εμφατικό, τα οφέλη του μητρικού θηλασμού για τα βρέφη. «Ένα από τα πράγματα τα οποία ακόμα δεν έχουμε καταλάβει πλήρως είναι…ο ρόλος που διαδραματίζουν αυτά τα βλαστικά κύτταρα από τη στιγμή που λαμβάνονται υπό τη μορφή τροφής», ανέφερε η ίδια. «Είναι ένα πάρα πολύ συναρπαστικό πεδίο».

Η Δρ. Χασσιώτου είπε ότι η κατάκτηση του εθνικού βραβείου αριστείας θα βοηθήσει στην εικόνα της δουλειάς της και τη σημασία του μητρικού θηλασμού. «Είναι κάτι πολύ σπουδαίο, γι’ αυτή την έρευνα, διότι οι άνθρωποι αρχίζουν να συνειδητοποιούν πόσο μεγάλη ανακάλυψη είναι αυτό και πόσο σημαντικό μπορεί να είναι, για τα επόμενα χρόνια που θα έρθουν, να πραγματοποιούνται θεραπείες σε ανθρώπους με ασθένειες, να κατανοήσουμε τον τρόπο εμφάνισης του καρκίνου και δυνητικά, ν’ ανακαλύψουμε μια θεραπεία γι’ αυτόν», όπως ανέφερε η ίδια. «Το βραβείο θα προωθήσει, ακόμη, το λόγο για τον οποίο το μητρικό γάλα είναι καλό για το μωρό επιπλέον της υπόλοιπης διατροφής του».

Πηγή:   juniorsclub.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τι έμαθα από την ιστορία μου; Ότι θηλασμός δεν είναι μόνο ο αποκλειστικός θηλασμός

Μητρικός θηλασμός: Γιατί ΠΡΕΠΕΙ να θηλάσω;

Ο θηλασμός μειώνει τον κίνδυνο για καρκίνο της μήτρας