Ο σωστός τρόπος να ακούτε το παιδί

ακούτε το παιδί

Ίσως το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να κάνει κάθε γονιός, είναι να ακούει το παιδί του. Δείχνοντας προσοχή στο παιδί και ακούγοντας αυτά που έχει να πει, από τα πιο χαζά και ασήμαντα μέχρι τα πιο δύσκολα και σοβαρά, το παιδί παίρνει το μήνυμα ότι έχει φωνή που έχει κάθε δικαίωμα να ακουστεί.

-Ένα παιδί που μεγαλώνει γνωρίζοντας ότι η φωνή του έχει δύναμη, αποκτά αυτοπεποίθηση, μπορεί να διεκδικήσει αυτά που του αξίζουν, να αρνηθεί αυτά που είναι ικανά να το βλάψουν και να υπερασπιστεί αυτούς που έχουν ανάγκη. Ένα παιδί που έχει μάθει να μιλά και να εκφράζει τη γνώμη του, δεν θα κρυφτεί ποτέ στη σιωπή από φόβο ή ανασφάλεια.

1Όταν σας μιλά το παιδί, δείχνετέ του προσοχή

Πώς σας φαίνεται όταν προσπαθείτε να μιλήσετε στο σύντροφό σας ή σε μια φίλη σας και εκείνοι ταυτόχρονα ασχολούνται με το κινητό τους ή χαζεύουν στη τηλεόραση; Κάπως έτσι νιώθει και το παιδί σας, γι’ αυτό όταν σας μιλά η προσοχή σας πρέπει να είναι σε αυτό.

2Σεβαστείτε το

Μην κοροϊδεύετε τα γραμματικά ή συντακτικά του λάθη, μη συμπληρώνετε τα λόγια του, μη βιάζεστε να ολοκληρώσετε την κουβέντα. Δώστε του το χώρο και το χρόνο να σκεφτεί, να βρει τις λέξεις, να τις βάλει στη σειρά και να εκφράσει αυτό που θέλει.

3Μη μιλάτε αντ’ αυτού

Αποφύγετε να απαντάτε εσείς αντί για το παιδί σας, όταν για παράδειγμα το ρωτούν πώς το λένε ή αν πηγαίνει σχολείο. Επίσης, αν θέλει να πει κάτι στη δασκάλα ή τον προπονητή του, ενθαρρύνετέ το να μιλήσει το ίδιο χωρίς να κάνετε το μεσάζοντα.

4Μην το κρίνετε

Αν η πρώτη σας αντίδραση σε καθετί που λέει το μικρό σας είναι αρνητική, το μόνο που θα πετύχετε είναι να μη σας ξαναπεί ποτέ τίποτα, από φόβο ότι θα το απορρίψετε αμέσως. Φυσικά και δεν πρέπει να συμφωνείτε με οτιδήποτε λέει, αλλά να θυμάστε ότι το παιδί θα πρέπει να νιώθει άνετα να σας μιλά για τα πάντα.

5Μάθετε να αναγνωρίζετε τα σημάδια

Πολλές φορές τα πιο σημαντικά είναι αυτά που δε λένε τα παιδιά, αυτά που φαίνονται με τη στάση του σώματος, με το βλέμμα ή με την ανάγκη για αγκαλιά. Ενθαρρύνετέ το να σας μιλήσει και διαβεβαιώστε το ότι θα είστε πάντα δίπλα του.