Ο θηλασμός κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Ο θηλασμός κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης

Πάνω που νομίζετε πως έχετε αποκτήσει (επιτέλους) τον αέρα μιας νέας μαμάς, τα πράγματα γίνονται  πολύπλοκα γιατί είσαστε και πάλι έγκυος. Ωστόσο εάν ανησυχείτε πως θα πρέπει να απογαλακτίσετε νωρίτερα από όσο θα θέλατε το μωρό σας, λόγω του νέου μωρού που έρχεται, δεν χρειάζεται να ανησυχείτε πλέον άλλο. Ο θηλασμός και η εγκυμοσύνη είναι δύο καταστάσεις που είναι απόλυτα συμβατές μεταξύ τους. 

[babyPostAd]Αν νιώθετε πως έχετε την ενέργεια για αυτό μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε το μωρό σας καθώς περιμένετε για το επόμενο. Ωστόσο, πρέπει να λάβετε υπόψιν σας ότι λόγω της ωκυτοκίνη την οποία και προκαλεί ο θηλασμός (η ορμόνη που είναι υπεύθυνη για την πρόκληση συσπάσεων), είναι πιθανόν να νιώσετε και μερικές πιο δυνατές από το συνηθισμένο Braxton Hicks συσπάσεις. Κατά τη διάρκεια μια εγκυμοσύνης χαμηλού κινδύνου, κάτι τέτοιο μπορεί να μην αποτελεί και ουσιαστικό πρόβλημα. Στη πραγματικότητα, μέχρι το σώμα σας να είναι έτοιμο για τη γέννα (περίπου μετά από 38 εβδομάδες), η συγκεκριμένη ορμόνη δεν φαίνεται να έχει και ιδιαίτερη επίδραση στη μήτρα σας. Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να συζητήσετε την απόφασή σας να συνεχίσετε το θηλασμό με τον γιατρό που σας παρακολουθεί, και να συνεχίσετε να τον συμβουλεύεστε για αυτό το θέμα ακόμα και όσο προχωράει η εγκυμοσύνη σας. Εάν αντιμετωπίζετε μια εγκυμοσύνη υψηλότερου κινδύνου ή αν υπάρχει η πιθανότητα πρόωρης γέννας, ο γιατρός που παρακολουθεί την εγκυμοσύνη σας θα μπορούσε να συστήσει την προσωρινή παύση του θηλασμού.

Ανησυχείτε πως οι ορμόνες της εγκυμοσύνης θα μπορούσαν να βρουν το δρόμο τους… προς το γάλα που παράγει ο οργανισμός σας για τον θηλασμό; Τα νέα είναι καλά καθώς το γάλα σας είναι όσο ασφαλές όσο και πριν από την εγκυμοσύνη. Σύμφωνα με τη γνώμη ειδικών οι ορμόνες που παράγονται κατά την εγκυμοσύνη δεν μπορούν να περάσουν εύκολα και στο μητρικό γάλα.

Ο μύθος που συνδέει το θηλασμό με την αποβολή του εμβρύου

Μπορεί να έχετε ακούσει πως ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης ενδέχεται να προκαλέσει καθυστέρηση στην ανάπτυξη του μωρού σας ή ακόμα και να οδηγήσει στην αποβολή του. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για κάτι τέτοιο: Δεν υπάρχει καμία απόδειξη που να συνδέει τον αυξημένο κίνδυνο αποβολής σε γυναίκες που συνέχισαν να θηλάζουν ενώ ήταν παράλληλα σε εγκυμοσύνη λαμβάνοντας υπόψιν ακόμα και τις αυξημένες συσπάσεις που αναφέραμε λίγο πιο πάνω.

Μπορεί ο θηλασμός να προκαλέσει επιπλοκές στην τρέχουσα εγκυμοσύνη σας;

Παρόλο που είναι ασφαλής, ο θηλασμός κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης δεν είναι ακριβώς τόσο απλός όσο και μια βόλτα στο πάρκο. Ο συνδυασμός μιας ευερέθιστης λόγω της εγκυμοσύνης θηλής και ενός πεινασμένου μικρού μωρού μπορεί να γίνει μια ιδιαίτερα επίπονη εμπειρία. Επίσης, ειδικά  το πρώτο τρίμηνο η επιπλέον κούραση που μπορεί να προσθέσει η παραγωγή γάλακτος στον οργανισμό σας, είναι πιθανό να σας ενοχλήσει περισσότερο.  Είναι σημαντικό να εκτιμάτε τα επίπεδα ενέργειας στον οργανισμό σας και να έχετε στο νου σας ότι  η εγκυμοσύνη θα προσθέσει και επιπλέον βάρος στο σώμα σας, οπότε η κατάσταση θα δυσκολεύει.

Πόσες θερμίδες θα έπρεπε να καταναλώνετε καθημερινά;

Τώρα που πρέπει να τρώτε όχι για δύο αλλά για τρία άτομα(!), θα χρειαστεί να τροφοδοτείτε τον οργανισμό σας με καύσιμα τόσο για την ίδια την εγκυμοσύνη όσο και το μητρικό γάλα που θα συνεχίσετε να προσφέρετε μέσω του θηλασμού. Θα πρέπει να στοχεύετε σε περίπου 600 με 800 παραπάνω θερμίδες από όσες λαμβάνατε καθημερινά πριν (300 παραπάνω για την εγκυμοσύνη και 300-500 για την παραγωγή του μητρικού γάλακτος). Ιδανικά θα έπρεπε να λαμβάνετε καθημερινά 4 γεύματα πρωτεΐνης και άλλα 6 γεύματα πλούσια σε ασβέστιο. Και μην ξεχάσετε να πίνετε πολλά υγρά: 8 με 10 ποτήρια την ημέρα!

Οι πρωινές ζαλάδες και η σχέση τους με το θηλασμό

Οι πρωινές ζαλάδες μπορεί να είναι πραγματικά κουραστικές ειδικά τώρα που χρειάζεται να τρώτε περισσότερο. Ωστόσο, όλη αυτή η κατάσταση μπορεί εύκολα να στερήσει και από τον δικό σας οργανισμό πολύτιμα θρεπτικά συστατικά και υγρά που είναι απαραίτητα για τη σωστή λειτουργία του. Εάν υποφέρετε από έντονα συμπτώματα ναυτίας ή εμετού, ή αν έχετε χάσει αρκετό βάρος από νωρίς, είναι καλό να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Θα μπορούσατε να καταλήξετε έτσι και σε μια απόφαση που θα είναι καλύτερη και για τους 3: να σταματήσετε για λίγο το θηλασμό του πρωτότοκου παιδιού σας.

Σε αντίθετη περίπτωση, εάν πιστεύετε πως η πρωινή σας ναυτία είναι αντιμετωπίσιμη και ταυτόχρονα δεν φαίνεται να χάνετε βάρος, εάν κι εφόσον συμφωνεί και ο γιατρός που σας παρακολουθεί, μπορείτε να συνεχίσετε να θηλάζετε για τους πρώτους μήνες της εγκυμοσύνης, αφιερώνοντας το 2ο και 3ο τρίμηνο στην αύξηση του σωματικού βάρους σας και στην επαναπρόσληψη όλων των απαραίτητων θρεπτικών συστατικών για τον οργανισμό σας. Με αυτό τον τρόπο θα διασφαλίσετε όλα τα απαραίτητα θρεπτικά συστατικά για όλη την οικογένεια.

Η παραγωγή του μητρικού γάλακτος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Αναρωτιέστε αν θα σταματήσει η παραγωγή μητρικού γάλακτος, όταν θα αρχίσουν να αυξάνονται και οι ανάγκες του οργανισμού σας λόγω της αρχής μιας εγκυμοσύνης; Είναι πολύ πιθανό πως θα σταματήσει, αλλά όχι πριν από τα μισά της εγκυμοσύνης. Σε κάθε περίπτωση, έως τότε το μικρό σας δεν θα παρατηρήσει κάποια αλλαγή στην παροχή του μητρικού γάλακτος ή στην γεύση του, όσο παράγεται ακόμα και το πρωτόγαλα.

Μπορείτε να θηλάζετε ταυτόχρονα ένα μεγαλύτερο και ένα νεογέννητο μωρό;

Εάν η παροχή του μητρικού γάλακτος είναι αρκετή και εσείς είστε αρκετά δυνατή μετά το τοκετό, μπορείτε να θηλάζετε ταυτόχρονα το νεογέννητο  και το μεγαλύτερο μωρό σας.

Εάν δεν μπορείτε να θηλάσετε «full time» κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δεν μπορείτε να θηλάσετε «full time» το μωρό σας αλλά δεν είσαστε και ακόμα έτοιμη να απογαλακτίσετε το μωρό σας; Μπορείτε να κάνετε έναν συνδυασμό: χρησιμοποιήστε συμπληρώματα διατροφής όταν τα χρειαστείτε. Επίσης, εάν το μωρό σας απογαλακτιστεί από μόνο του, δεν έχετε τόσο τη διάθεση να θηλάσετε όσο είσαστε έγκυος ή απλά  έχετε κουραστεί, μην νιώσετε ενοχή. Έχετε ήδη χαρίσει στο μωρό σας το δώρο του μητρικού γάλακτος για αρκετό καιρό. Συνεχίστε τις αγκαλιές και τα φιλιά για να συντηρήσετε αυτόν τον υπέροχο δεσμό που έχετε ήδη αναπτύξει μεταξύ σας.

Πληροφορίες από το whattoexpect.com 

To διαβάσαμε στο thilasmos.gr