Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από τον διαβήτη τύπου 1!

Ο θηλασμός προστατεύει τα παιδιά από τον διαβήτη τύπου 1!

διαβήτη τύπου 1

Μία ακόμη επιστημονική μελέτη επιβεβαιώνει τα οφέλη του θηλασμού για την υγεία στα πρώτα χρόνια της ζωής.

[babyPostAd]Το μητρικό γάλα επιδρά προστατευτικά στη μεταβολική υγεία του παιδιού, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1, γνωστού και ως νεανικού διαβήτη, σύμφωνα με τα ευρήματα επιστημόνων από τη Φινλανδία.

Η σχετική μελέτη που δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Diabetologia αναφέρει πως η προστασία από τον διαβήτη τύπου 1 μπορεί να αποδοθεί στην πρόσληψη Ω-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων μέσω του μητρικού γάλακτος.

Ο διαβήτης τύπου 1 προσβάλλει πάνω από 20 εκατομμύρια ανθρώπους στον κόσμο. Πρόκειται για αυτοάνοαση πάθηση στην οποία τα ανοσοκύτταρα επιτίθενται στα βήτα κύτταρα, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ινσουλίνης. Η συγκεκριμένη ορμόνη επιτελεί τον σημαντικότατο ρόλο της εξισορρόπησης των επιπέδων σακχάρου στο αίμα. Ο οργανισμός των ανθρώπων με διαβήτη τύπου 1 αδυνατεί να παράγει ινσουλίνη, επομένως η ορμόνη πρέπει να χορηγείται τεχνητά για να επιβιώσουν.

Δεδομένου ότι δεν υπάρχει οριστική θεραπεία για τον διαβήτη τύπου 1, οι προσπάθειες των επιστημόνων επικεντρώνονται στην πρόληψή του. Στο πλαίσιο αυτό, ομάδα από το Ινστιτούτο Υγείας και Πρόνοιας του Ελσίνκι θέλησε να εξετάσει κατά πόσο η πρόσληψη Ω-3 λιπαρών μέσω του θηλασμού μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη τύπου 1 στα παιδιά.

Τα στοιχεία που ανέλυσαν οι επιστήμονες αφορούσαν συνολικά 7.782 παιδιά ηλικίας 3 έως 24 μηνών κατά το ξεκίνημα της μελέτης, τα οποία παρακολουθήθηκαν έως την ηλικία των 15 ετών. Να σημειωθεί ότι τα παιδιά που συμμετείχαν διέτρεχαν αυξημένο κίνδυνο διαβήτη τύπου 1 λόγω κληρονομικότητας.

Σε σύγκριση με το γάλα σε σκόνη (επρόκειτο για προϊόν με βάση το γάλα αγελάδος το οποίο επίσης ήταν σημαντική πηγή πρόσληψης λιπαρών οξέων), το μητρικό γάλα φάνηκε να συσχετίζεται με μικρότερες πιθανότητες εκδήλωσης διαβήτη τύπου 1.

«Τα ευρήματά μας υποστηρίζουν τη θεωρία ότι ο θηλασμός ή κάποια συστατικά του μητρικού γάλακτος, συμπεριλαμβανομένων των λιπαρών οξέων, δρουν προστατευτικά, συγκεκριμένα ως προς των πρώιμη ανοσοποίησης κατά τους πρώτους μήνες της ζωής, όταν το ανοσοποιητικό σύστημα ωριμάζει και προγραμματίζεται» σχολιάζει η επικεφαλής της επιστημονικής ομάδας, Δρ Sari Niinistö.

Πηγή:  onmed.gr

Διαβάστε ακόμη:

Θηλασμός & οδηγός επιβίωσης τις πρώτες 40 ημέρες

Γιατί η σωματική επαφή και ο θηλασμός αμέσως μετά τον τοκετό είναι τόσο σημαντικά;

Θηλασμός και απώλεια βάρους