O τρομερός θυμός του νηπίου

O τρομερός θυμός του νηπίου

Είναι ένα αγγελούδι, το πιο γλυκό πλάσμα στον κόσμο κι όμως μερικές φορές το πιάνει κάτι φοβερό: επιμένει να γίνει το δικό του κι αν δεν γίνει φωνάζει, ουρλιάζει, χτυπάει τα πόδια του, πέφτει κάτω… Και τότε ο γονιός δεν ξέρει τι να κάνει. Στην αρχή προσπαθεί με υπομονή αλλά σύντομα βρίσκεται κι εκείνος να φωνάζει όπως το παιδί.

Αυτοί οι τρομεροί θυμοί των παιδιών 2-4 χρονών περίπου είναι για τους νέους γονείς μία κατάσταση καινούργια και συχνά ανεξέλεγκτη. Αλλά κι από την πλευρά του παιδιού είναι μία καινούργια κατάσταση. Ως την ηλικία των 2 χρόνων το παιδί έχει συνηθίσει οι επιθυμίες του να εκπληρώνονται αμέσως. Στην κρίσιμη ηλικία των 2-4 όμως το παιδί αντιλαμβάνεται ότι οι σκέψεις του είναι διαφορετικές από των γονιών του και ότι δεν γίνεται πάντα και αμέσως αυτό που θέλει. Είναι μία μεγάλη αλήθεια που δυσκολεύεται να χωνέψει όπως και οι μεγάλοι δυσκολευόμαστε όταν ανατρέπεται κάτι που θεωρούσαμε δεδομένο. Αυτή η τρομερή συνειδητοποίηση απογοητεύει το παιδί και ενστικτωδώς ψάχνει να βρει τρόπο να υπερασπιστεί τον εαυτό του. Έτσι γεννιούνται οι τρομερές εκρήξεις θυμού που πολλές φορές έχουν αφορμές σχεδόν αστείες.

Ας ξεκαθαρίσουμε ότι ο θυμός είναι ένα απολύτως υγιές και φυσικό συναίσθημα. Μάλιστα ο θυμός είναι αναγκαίος γιατί μας κάνει να αντιλαμβανόμαστε ότι μας αδίκησαν και να γινόμαστε πιο διεκδικητικοί. Ο θυμός επιτρέπεται! Η έκφραση του θυμού μπορεί να γίνει με πολλές διαφορετικές συμπεριφορές κάποιες από τις οποίες όπως η βία δεν επιτρέπονται. Πώς όμως το παιδί θα μάθει να ελέγχει το θυμό ώστε να τον εκφράζει με συμπεριφορές που επιτρέπονται;

Το παιδί σοβαρεύει, μουγγρίζει, χτυπάει το πόδι στο πάτωμα και ο γονιός λέει: «Μα για αυτό κάνεις έτσι;» ή «Είσαι τόσο χαριτωμένο όταν κάνεις μουτράκια!» ή «Δεν έχουμε πει ότι δεν χτυπάμε τα πόδια μας;». Και τότε το παιδί χάνει τον έλεγχο γιατί νιώθει ότι ο αγαπημένος του γονιός υποτιμά ή κοροϊδεύει ή απαγορεύει αυτό το τεράστιο πράγμα που εκείνο νιώθει: Ένα τρομερό συναίσθημα που δεν ξέρει ακόμη ότι λέγεται θυμός.

10 τρόποι για να καλμάρετε ένα παιδί όταν έχει τα νεύρα του !

Τι μπορούμε να κάνουμε για να βοηθήσουμε το παιδί:

Ζωή Μαργέλη, Ψυχολόγος

Πηγή: childit.gr

Διαβάστε ακόμη:

Πώς έμαθα να αντιμετωπίζω τα νεύρα, τα κλάματα και τα ξεσπάσματα του μικρού μου παιδιού: 3 πράγματα που μπορείτε να εφαρμόσετε

«Τα νεύρα μου…!» (ΒΙΝΤΕΟ)