Ο τρόπος που μιλάτε στο μωρό σας καλλιεργεί την ενσυναίσθησή του
Ερευνητές από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, υποστηρίζουν ότι τα παιδιά που έχουν γονείς οι οποίοι τους μιλούν τρυφερά, και τους εκφράζουν τα συναισθήματα τους, αναπτύσσουν κοινωνικές δεξιότητες και αποκτούν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση. Στη συνέχεια, γίνονται πιο τρυφεροί ενήλικες και κατανοούν τα συναισθήματα των άλλων.
[babyPostAd]Για την έρευνα τους, η οποία δημοσιεύθηκε σε Βρετανικό Περιοδικό, οι υπεύθυνοι παρακολούθησαν 40 μητέρες με παιδιά για περίπου 5 χρόνια (από την ηλικία των 10 μηνών έως να γίνουν τα παιδιά 6 ετών). Για όλη αυτή τη χρονική περίοδο, οι μητέρες μιλούσαν με τα παιδιά, σταθερά 10 λεπτά την ημέρα για τα συναισθήματα τους και τις σκέψεις τους. Μετά το πέρασμα της δεκαετίας, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα παιδιά αυτά μπορούσαν να κατανοήσουν πιο εύκολα τα συναισθήματα των ανθρώπων γύρω τους και να τους συμπονέσουν.
Είναι πολύ σημαντικό να μιλάτε στα παιδιά και να τους αφηγείστε πως περάσατε την ημέρα σας ακόμα κι όταν είναι πολύ μικρά. Εκτός ότι βοηθάτε τη γλωσσική τους ανάπτυξη, τα “εκπαιδεύετε” να σας μιλάνε κι εκείνα αργότερα. Με αυτόν τον τρόπο θα μαθαίνετε τα νέα τους αλλά και τα προβλήματα τους. Επίσης, τα μωράκια λατρεύουν να ακούν τις φωνές των αγαπημένων τους με τις οποίες έχουν εξοικειωθεί πριν ακόμα γεννηθούν αλλά και να σας ακούν να μιμείστε τους δικούς τους ήχους.
Η νέα έρευνα έρχεται να επισημάνει ότι δεν μετράει μόνο το πόσο μιλάτε στα παιδιά όταν είναι μικρά αλλά και πώς τους μιλάτε. Η επιλογή των λέξεων και των εκφράσεων, η τρυφερότητα στη φωνή και η μελωδικότητα διαμορφώνoυν το χαρακτήρα τους και καλλιεργούν την ενσυναίσθησή τους
6 πράγματα που δεν ήξερα για τα αγόρια – μέχρι που έκανα γιους!
Εξαιρετικής σημασίας είναι να ντύνετε με λέξεις τις πράξεις των παιδιών και να τους εξηγείτε με κάθε λεπτομέρεια τα συναισθήματα που προκύπτουν από τις πράξεις αυτές. Εάν για παράδειγμα, ένα παιδί αγκαλιάσει το λούτρινο κουκλάκι του τρυφερά, είναι καλό να του πείτε ότι αυτό προκύπτει από την αγάπη που νιώθει για το παιχνίδι αυτό. Την ίδια στιγμή να του υπενθυμίσετε τη δική σας αγάπη και τη δύναμη που έχει μια αγκαλιά. Ενώ εάν το παιδί πετάξει το παιχνίδι του θυμωμένο, μην το μαλώσετε αλλά εξηγήστε του ότι αυτό συμβαίνει γιατί δε θέλει να παίξει άλλο με το συγκεκριμένο παιχνίδι γιατί πιθανώς το βαρέθηκε. Μπορείτε να το βάλετε μαζί στο κουτί με τα παιχνίδια και να επιλέξετε ένα καινούργιο.
Κάθε λέξη μετράει στις μικρές ηλικίες και κάθε χαρακτηρισμός γράφεται στο υποσυνείδητο του παιδιού και μεταμορφώνεται σε “συμπεριφορά” με την πρώτη ευκαιρία. Ο χαρακτήρας του παιδιού “ζωγραφίζεται” με χρώματα που επιλέγετε εσείς και με λέξεις που μπορούν να του στιγματίσουν τη ζωή. Υπάρχουν φράσεις που χωρίς να το καταλαβαίνετε πληγώνουν βαθιά τα παιδιά και ραγίζουν την αυτοεκτίμηση τους, με αποτέλεσμα να γίνονται στερημένοι ενήλικες που όχι μόνο δυσκολεύονται να εκφράσουν αυτό που νιώθουν αλλά και να το νιώσουν. Ενώ υπάρχουν λέξεις και εκφράσεις που δίνουν στα παιδιά ώθηση για να φτάσουν ψηλά, να αγαπήσουν τον εαυτό τους και να γίνουν συμπονετικοί φίλοι και τρυφεροί γονείς. Λέξεις κλειδιά που μπορούν να ξεκλειδώσουν την καρδιά τους.
Πηγή: mommy.gr