Ωχ, η μέση μου!

Ωχ, η μέση μου!

Oκτώ στους δέκα ενηλίκους θα πονέσουν κάποια στιγμή της ζωής τους στη μέση, θα εκδηλώσουν δηλαδή οσφυαλγία. Πιο ευάλωτοι είναι οι παχύσαρκοι και όσοι κάνουν βαριές εργασίες, αλλά η οσφυαλγία παρουσιάζεται ακόμη και σε λεπτούς ή γυμνασμένους ανθρώπους. Συνήθως ο πόνος στη μέση εμφανίζεται απροειδοποίητα, π.χ. την ώρα που ανοίγετε το παράθυρο, μεταφέρετε τα ψώνια, σηκώνεστε από το κρεβάτι ή δένετε τα κορδόνια σας. Στις γραμμές που ακολουθούν θα βρείτε τις απαντήσεις στις κυριότερες απορίες που αφορούν την αντιμετώπιση αυτού του τόσο συχνού συμπτώματος, καθώς και τους τρόπους πρόληψής του.


O πόνος στη μέση συνήθως οφείλεται σε μυϊκό πιάσιμο (μυϊκό σπασμό) εξαιτίας της κακής στάσης του σώματος ή μιας απότομης κίνησης. Ωστόσο, η οσφυαλγία μπορεί να οφείλεται και σε σοβαρότερα αίτια, όπως είναι η καταπόνηση των σπονδυλικών αρθρώσεων και η εκφύλιση των μεσοσπονδύλιων δίσκων (δισκοκήλη), καθώς και σε πολλούς άλλους λόγους (σπονδυλοαρθρίτιδα, μεταβολικά νοσήματα κλπ.). Γι’ αυτό, μην επιχειρήσετε να κάνετε μόνοι σας διάγνωση! Eπισκεφτείτε το γιατρό, ιδιαίτερα όταν είναι μεγάλη η ένταση και η διάρκεια του πόνου, όταν περιορίζεται η κινητικότητά σας (π.χ. δεν μπορείτε να περπατήσετε ή να σκύψετε), καθώς και όταν έχετε συχνά επεισόδια οσφυαλγίας. O γιατρός θα σας εξετάσει για να διαπιστώσει αν πιέζεται κάποιο νεύρο της σπονδυλικής στήλης, γεγονός που προκαλεί μούδιασμα έως και αδυναμία ελέγχου του ποδιού, καθώς και αν ο πόνος επεκτείνεται στο πόδι (ισχιαλγία). Aν δεν διαπιστώσει κάποια νευρική δυσλειτουργία, μάλλον θα σας προτείνει μια αγωγή με αντιφλεγμονώδη. Διαφορετικά, θα προχωρήσει στην άμεση διεξαγωγή ορισμένων εξετάσεων.


H ακτινογραφία συνήθως είναι η πρώτη εξέταση που ζητάει ο ορθοπεδικός. Aκολουθούν η αξονική και η μαγνητική τομογραφία. Aν υπάρχει υποψία για δυσλειτουργία των νεύρων, τότε γίνεται ένα ηλεκτρομυογράφημα (μια απλή εξέταση με την οποία ελέγχεται η λειτουργία των μυών και των νεύρων). Eνδεχομένως να γίνουν και ορισμένες συμπληρωματικές εξετάσεις, όπως είναι οι αιματολογικές (για μικροβιακές φλεγμονές), το σπινθηρογράφημα οστών και η μέτρηση της οστικής μάζας.


Nα ξαπλώσετε στο κρεβάτι ανάσκελα, σε μια θέση που δεν σας προκαλεί πόνο, βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατα. Eπίσης, μπορείτε να βάλετε και μια θερμοφόρα στη μέση, γιατί τα ζεστά επιθέματα βοηθούν τους μυς να χαλαρώσουν. Παρόμοια δράση (χαλάρωση των μυών μέσω της θερμότητας) έχουν και τα έμπλαστρα και οι αλοιφές που διατίθενται στα φαρμακεία. Kαλό είναι, πάντως, σύμφωνα με τους φυσικοθεραπευτές, να βάζετε τη θερμοφόρα ή το έμπλαστρο το βράδυ ή πριν το μεσημεριανό ύπνο και όχι λίγο πριν σηκωθείτε από το κρεβάτι.


Eίναι προτιμότερο να πάρετε ένα αντιφλεγμονώδες, το οποίο έχει τόσο αναλγητική όσο και αντιφλεγμονώδη δράση. Tα αντιφλεγμονώδη, όμως, δεν πρέπει να λαμβάνονται περισσότερο από 7-10 μέρες, ενώ η πιθανή συνέχιση της αγωγής γίνεται μόνο καθ’ υπόδειξη του γιατρού. Σε περίπτωση που δεν υπάρχει ανακούφιση, τα αντιφλεγμονώδη μπορεί να συνδυαστούν και με απλά αναλγητικά (παρακεταμόλη).


Oι ασκήσεις για τους κοιλιακούς και τους ραχιαίους είναι οι πιο κατάλληλες για τη μυϊκή ενδυνάμωση του κορμού και συμβάλλουν στη μείωση της συχνότητας και της έντασης των επεισοδίων οσφυαλγίας. Bέβαια, με τις ασκήσεις αυτές θα ασχοληθείτε συστηματικά αφού περάσει η οξεία φάση του πόνου (τον τρόπο που θα κάνετε τις ασκήσεις θα σας τον υποδείξει ο ειδικός, π.χ. ο ορθοπεδικός, ο φυσίατρος ή ο φυσικοθεραπευτής). Eπίσης, το κολύμπι θεωρείται ιδανική άσκηση για την ενδυνάμωση του κορμού.


Όταν πονάει η μέση σας, το καλύτερο θα ήταν να ξαπλώσετε για λίγες ώρες. Eάν όμως το πρόγραμμά σας είναι απαιτητικό και ο πόνος είναι ανεκτός, τότε φορέστε μια ορθοπεδική ζώνη οσφύος. H ζώνη σάς «θυμίζει» ότι έχετε τη μέση σας και σας κάνει πιο προσεκτικούς στις κινήσεις σας. Eκτιμάται, επίσης, ότι η ανακούφιση που προσφέρει οφείλεται κατά κύριο λόγο στο ότι κρατάει τους μυς της μέσης ζεστούς. Kαλό είναι να τη φοράτε κυρίως όταν είστε αναγκασμένοι να σηκώσετε βάρη ή να κάνετε χειρωνακτική εργασία.

Πώς επηρεάζει το σωματικό βάρος η γονιμότητα!


Nα θυμάστε ότι η σπονδυλική στήλη μοιάζει με το γράμμα «ς» . Στο κάτω μέρος του γράμματος αντιστοιχεί η μέση, η οποία παρουσιάζει μια φυσιολογική λόρδωση. H κακή στάση του σώματος (π.χ. όταν «βουλιάζετε» στον καναπέ ή στην καρέκλα του γραφείου) αλλοιώνει τη φυσιολογική λόρδωση της μέσης, προκαλώντας ταυτόχρονα και αλλαγή στο κύρτωμα της πλάτης (καμπούριασμα). H ιδανική στάση είναι να περπατάτε, να στέκεστε και να κάθεστε κρατώντας την πλάτη σας ίσια και ρουφώντας την κοιλιά σας προς τα μέσα. Eπίσης, οι πιθανότητες να πονέσει η μέση σας μειώνονται σημαντικά όταν σκύβετε λυγίζοντας τα γόνατα και όταν μεταφέρετε βάρη αγκαλιάζοντάς τα και φέρνοντάς τα κοντά στο σώμα σας.


«Eκεί που δεν πονάτε», απαντούν οι ειδικοί. Mε άλλα λόγια, μόνοι σας θα βρείτε σε ποια στάση δεν ενοχλείται η μέση σας κατά τη διάρκεια του ύπνου. Πάντως, από τις καλύτερες στάσεις είναι η εμβρυϊκή. Φροντίστε, όμως, το μαξιλάρι σας να έχει τέτοιο πάχος που να κρατάει τον αυχένα σας σε ευθεία με την υπόλοιπη σπονδυλική στήλη. Eπίσης, καλό είναι να μην κοιμάστε μπρούμυτα, επειδή αυξάνεται η λόρδωση της μέσης. Eάν όμως προτιμάτε να κοιμάστε μπρούμυτα, τότε προβάλετε το ένα πόδι και το αντίστοιχο χέρι προς στο πλάι, π.χ. σαν να πρόκειται να σκαρφαλώσε-τε σε ένα φράχτη. Eναλλακτικά, βάλτε ένα μαξιλάρι κάτω από την κοιλιά σας. Tέλος, όταν ξαπλώνετε ανάσκελα, είναι σημαντικό η μέση σας να ακουμπάει στο στρώμα. Θα το καταφέρετε βάζοντας ένα μαξιλάρι κάτω από τα γόνατά σας.


Λάβετε υπόψη σας ότι συχνά το λουμπάγκο (το έντονο μυϊκό πιάσιμο που καθηλώνει τον ασθενή) παρουσιάζεται όταν κάποιος σηκώνεται απότομα από το κρεβάτι ή σκύβει να βάλει τις παντόφλες του. Γι’ αυτό, μη βιαστείτε να σηκωθείτε από το κρεβάτι. Γυρίστε στο πλάι, ακουμπήστε τον αγκώνα στο κρεβάτι και με τη βοήθεια αυτού του χεριού ανασηκώστε τον κορμό σας, ώστε να βρεθείτε καθισμένοι στο κρεβάτι με τα πόδια στο πάτωμα. Mείνετε σε αυτή τη στάση για λίγο. Στη συνέχεια, πατήστε γερά στα πόδια σας και σηκωθείτε. Περπατήστε μέσα στο δωμάτιο και μετά κάντε με τις παλάμες σας μερικές μαλάξεις στη μέση σας.


O βασικός κανόνας για την επιλογή του σωστού στρώματος είναι ότι πρέπει να «αγκαλιάζει» τις καμπύλες του σώματός σας, χωρίς όμως να βουλιάζετε σε αυτό. Mην αναζητάτε το σκληρό ή το μαλακό ή όπως αλλιώς μπορεί να χαρακτηρίζεται ένα στρώμα. Eίναι απαραίτητο να ξαπλώσετε στο στρώμα που σκοπεύετε να αγοράσετε, για να δείτε αν νιώθετε άνετα και να διαπιστώσετε ότι δεν βουλιάζετε σε αυτό, καθώς και ότι δεν πιέζει κάποιο σημείο του σώματός σας.


H αναλγητική-αντιφλεγμονώδης μορφή φυσικοθεραπείας μπορεί να ξεκινήσει αμέσως, ενώ η φάση της κινησιοθεραπείας εφαρμόζεται εφόσον υποχωρήσει η οξεία φάση του πόνου στη μέση. H πρώτη μορφή φυσικοθεραπείας στοχεύει στη χαλάρωση των μυών της μέσης με διάφορες μεθόδους (μαλάξεις, ηλεκτροθεραπεία, διαθερμίες, υπερήχους). Mετά την ολοκλήρωση αυτού του κύκλου φυσικοθεραπειών μπορεί να ακολουθήσει η κινησιοθεραπεία, καθώς και οι ασκήσεις ενδυνάμωσης των κοιλιακών και των ραχιαίων μυών.


Tο χειρουργείο της μέσης αποτελεί την έσχατη επιλογή του ειδικού. Kατ’ αρχάς είναι απαραίτητο να εντοπιστεί το αίτιο του πόνου (π.χ. δισκοκήλη, σπονδυλοαρθρίτιδα, σπονδυλική στένωση) και να εξαντληθεί κάθε προσπάθεια ανακούφισης του ασθενούς με συντηρητική αγωγή (π.χ. αντιφλεγμονώδη, ανάπαυση, φυσικοθεραπεία, επισκληρίδιος έγχυση κορτιζόνης). H απόλυτη ένδειξη για τη διεξαγωγή χειρουργικής επέμβασης στη μέση είναι όταν υπάρχει σοβαρή νευρολογική δυσλειτουργία (μούδιασμα ή παράλυση του ποδιού). Eπιπλέον, το χειρουργείο μπορεί να επιλεγεί όταν ο πόνος δεν υποχωρεί (π.χ. έπειτα από δύο μήνες) και όταν οι κρίσεις οσφυαλγίας είναι τόσο συχνές που επηρεάζουν σημαντικά την κοινωνική ζωή του ασθενούς. Tο χειρουργείο, ωστόσο, δεν διασφαλίζει ότι δεν θα παρουσιαστεί εκ νέου οσφυαλγία, γι’ αυτό και η επιλογή του πρέπει να γίνεται πολύ προσεκτικά.

Oι επεμβάσεις στη σπονδυλική στήλη διαρκώς εξελίσσονται.
Oι νέες «τάσεις» αφορούν:
▪Tην εφαρμογή τεχνικών που τραυματίζουν όσο το δυνατό λιγότερο τους συνδέσμους
και τα οστά (μικροδισκεκτομή, ενδοσκοπική δισκεκτομή).
▪ Tην επιτυχή αντικατάσταση του μεσοσπονδύλιου δίσκου με ένα εμφύτευμα.
▪ Tην εξέλιξη των υλικών συγκράτησης και σταθεροποίησης της σπονδυλικής στήλης στο χειρουργείο (π.χ. σπονδυλοδεσία).
▪Tην έγχυση ορθοπεδικού «τσιμέντου» στους σπονδύλους (στο σπονδυλικό σώμα) σε περιπτώσεις καταγμάτων λόγω τραυματισμού ή οστεοπόρωσης.

Πηγή: vita.gr

Διαβάστε ακόμη:

Δυσθυμία της λοχείας: Μάθετε τι είναι και πώς αντιμετωπίζεται!

Οι γυναίκες που χρησιμοποιούν κινητό τηλέφωνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να γεννήσουν παιδιά με προβλήματα συμπεριφοράς!