Μεγάλη τιμή το να γίνετε νονός ή νονά και η συγκίνηση θα πρέπει να ήταν πραγματικά μεγάλη όταν σας το ζήτησαν. Μια νέα σπουδαία σχέση έχει ξεκινήσει πλέον και με τους γονείς, αλλά φυσικά και με το μωράκι. Αν είναι η πρώτη σας φορά που γίνεστε νονός ή νονά οι ερωτήσεις που θα έχετε θα πρέπει να είναι πολλές! Φτιάξαμε αυτόν τον οδηγό για να σας βοηθήσουμε να προγραμματίσετε τις αγορές που έχετε να κάνετε και να απολαύσετε τη διαδικασία.
Οι 11 υποχρεώσεις της νονάς ή του νονού
Για την ημέρα της βάφτισης και στο δικό σας ρόλο θα πρέπει να φροντίσετε για τα παρακάτω:
Βαφτιστικό κουτί
Το βαπτιστικό κουτί, είναι ένα όμορφο όσο και πρακτικό κουτί όπου βάζουμε τα απαραίτητα του μωρού για τη βάπτιση, δηλαδή όλα τα παρακάτω.
Συνήθως το βαφτιστικό κουτί είναι ένα μπαουλάκι από χοντρό χαρτόνι, ξύλο ή μπαμπού, με διακόσμηση που να ταιριάζει με το στυλ της βάπτισης. Επίσης συνηθίζεται να είναι μια ευρύχωρη τσάντα ή βαλιτσούλα ή ακόμα και ένα ψάθινο κουτί με σκέπασμα.
Μετά τη βάπτιση, το βαπτιστικό κουτί στολίζει το δωμάτιο του μωρού, ενώ συνήθως χρησιμεύει για να φυλάξουμε μέσα τα πρώτα “προικιά” του.
Βαφτιστικά ρούχα
Τα ρούχα που θα φοράει το μωράκι στο τέλος του μυστηρίου σύμφωνα με την παράδοση συμβολίζουν τη λαμπρότητα της ψυχής του νεοφώτιστου και είναι λευκά, μιας και το λευκό χρώμα συμβολίζει την καθαρότητα και τη φωτεινότητα της ψυχής. Στα ρούχα να συμπεριλάβετε και ένα βαπτιστικό καπέλο, σε περίπτωση που δεν τα βρίσκετε σε σετ.
Βαφτιστικό καπέλο
Σε περίπτωση που δεν είναι σετ με τα βαφτιστικά ρούχα, χρειάζεται να μεριμνήσετε και γι’ αυτό. Σημαντικό είναι να είναι λευκού χρώματος.
Βαφτιστικά παπουτσάκια
Τα βαφτιστικά παπούτσια συνοδεύουν τα ρούχα. Είναι και αυτά σε λευκό χρώμα και μπορείτε να τα βρείτε τόσο ξεχωριστά και μεμονωμένα όσο και σετ με τα ρούχα.
Τα λαδόπανα
Τα λαδόπανα είναι τα εσώρουχα του μωρού. Είναι ουσιαστικά όσα φοριούνται κάτω από τα βαπτιστικά ρούχα για να απορροφήσουν το λάδι που έχει μείνει στο σωματάκι και τα μαλλάκια του μωρού. Δείτε περισσότερα.
Βαφτιστικός σταυρός
Τις περισσότερες φορές ο βαφτιστικός σταυρός είναι το σύμβολο/κόσμημα της βάφτισης που μένει για πάντα και αυτό που θα θυμίζει στο παιδί τον νονό ή τη νονά του περισσότερο από οτιδήποτε άλλο. Παλαιότερα, συνηθιζόταν αντί του σταυρού οι νονοί να δίνουν χρυσά φλουριά, μιας και το κόσμημα κατασκευάζονταν μόνο κατά παραγγελία από πλούσιους και επιφανείς πολίτες.
Ο βαφτιστικός σταυρός είναι συνήθως το μεγαλύτερο έξοδο για τον νονό ή τη νονά. Υπάρχουν επιλογές, πάντως, για όλες τις οικονομικές δυνατότητες και συνήθως αυτό το καθορίζει ο ίδιος ο ανάδοχος. Το υλικό του σταυρού δεν χρειάζεται να είναι συγκεκριμένο, ούτε λεπτομέρειες στο σχήμα του.
Μαρτυρικά
Τα μαρτυρικά είναι τα σταυρουδάκια που προσφέρονται στους καλεσμένους ως “μάρτυρες” της πράξης της βάφτισης στο τέλος της, τόσο από τους νονούς όσο και από τους γονείς. Πολλοί τα λένε και καρφίτσες επειδή τα φοράμε στο πέτο. Αυτά συνήθως συνοδεύουν και το γλυκό (συνήθως αμυγδαλωτά) που προσφέρουν οι γονείς.
Σημαντικό για τα μαρτυρικά είναι ότι επιβάλλεται στο σχέδιο τους να έχουν το σχήμα του σταυρού η να έχουν επάνω τους την εικόνα της Παναγίας.
Λάδι σε μπουκαλάκι
Λίγο πριν την τριπλή κατάδυση και ανάδυση του μωρού από το νερό, ο ιερέας το αλείφει με λάδι σε ορισμένα μέλη του σώματος και ο νονός ή τη νονά σε όλο το σώμα. Το λάδι, που συγκρατεί και μεταφέρει τη φώτιση στο βαπτιζόμενο, είναι και το βασικό υλικό για την παρασκευή του Άγιου Μύρου, με το οποίο ο ιερέας χρίζει το νεοφώτιστο, για να του μεταδώσει τη χάρη του Αγίου Πνεύματος.
Η βαθύτερη σημασία που αλείφεται με λάδι, είναι να τονιστεί η έννοια του αγώνα του ανθρώπου μετά το βάπτισμα. Επιπλέον, σημαίνει το έλεος και τη χάρη του Θεού, καθώς και τη δύναμη που λαμβάνει ο νεοφώτιστος ενόψει των πνευματικών αγώνων για την τελείωσή του. Η επάλειψη ολόκληρου του σώματος συμβολίζει την ανάπλαση και την αναδημιουργία του ανθρώπου μέσω του βαπτίσματος.
Σαπούνι
Απαραίτητο για να καθαρίσει ο ιερέας και ο νονός τα χέρια του, αφού λαδώσει το μωράκι. Συνήθως θα βρείτε ωραίο σετ μαζί με το μπουκαλάκι για το λάδι, αλλά ένα οποιοδήποτε του εμπορίου κάνει.
Πετσέτες
Ο νονός χρειάζεται να φροντίσει να υπάρχουν 3 πετσέτες. Δυο μικρές για να σκουπίσετε τα χέρια σας εσείς και ο παπάς και μια μεγάλη για το παιδί αφού βγει από την κολυμπήθρα.
Πολλές φορές αυτές είναι σετ με τα λαδόπανα, αλλά όχι απαραίτητα. Πάντως χρειάζεται να βεβαιωθείτε ότι θα υπάρχουν την ώρα που θα χρειαστούν.
Λαμπάδα
Η λαμπάδα δεν είναι απλά ένα αξεσουάρ στη βάφτιση. Εκτός από την ημέρα της βάφτισης θα χρησιμοποιηθεί και και άλλες φορές σύντομα. Σύμφωνα με το έθιμο μετά την βάφτιση η μαμά ή ο νονός θα πρέπει να πάει το νεοφώτιστο στην εκκλησία για να κοινωνήσει 3 συνεχόμενες φορές (συνήθως μετράνε Κυριακές). Πάντοτε ντυμένο με τα βαφτιστικά του ρουχαλάκια και την λαμπάδα.
Να θυμάστε
Από την επόμενη ημέρα της βάφτισης θα πρέπει να στείλετε ευχαριστήριες κάρτες σε όλους τους καλεσμένου σας. Διαφορετικά βάλτε ένα ευχαριστήριο καρτελάκι στην μπομπονιέρα ή στολίστε τις πετσέτες στα τραπέζια της δεξίωσης με κορδελάκια που θα έχουν επάνω ένα ευχαριστήριο μήνυμα. Αυτό ΕΙΝΑΙ κανόνας και μάλιστα τυπικός!!!