Οδηγός Παράλληλης Στήριξης: Δικαιώματα και υποχρεώσεις γονέων, δασκάλων, συνοδών, σχολικών Μονάδων

Οδηγός Παράλληλης Στήριξης: Δικαιώματα και υποχρεώσεις γονέων, δασκάλων, συνοδών, σχολικών Μονάδων

Καθήκοντα εκπαιδευτικού Παράλληλης Στήριξης

Το ΦΕΚ 449 /3-4-2007 προβλέπει ότι οι Εκπαιδευτικοί παράλληλης στήριξης:

1. Ενημερώνονται από το διευθυντή του σχολείου σχετικά με τις ανάγκες του μαθητή, για τον οποίο έχει εγκριθεί παράλληλη στήριξη ύστερα από σχετική πρόταση του ΚΔΑΥ ή των πιστοποιημένων ιατροπαιδαγωγικών υπηρεσιών και εισήγηση του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής.

2. Αξιολογούν τις εκπαιδευτικές δυνατότητες του μαθητή και συντάσσουν εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε συνεργασία με το ΚΔΑΥ και το σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής. Για την υλοποίηση του συνεργάζονται με το διευθυντή, τους υπεύθυνους εκπαιδευτικούς του τμήματος και τους άλλους εκπαιδευτικούς του σχολείου για την ενιαία αντιμετώπιση των προβλημάτων του συγκεκριμένου μαθητή.

3. Υλοποιούν το εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα και έξω από την τάξη και είναι συνολικά υπεύθυνοι για όλες τις δραστηριότητες της σχολικής ζωής (διαλείμματα, επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.λπ.) στις οποίες συμμετέχει ο μαθητής.

4. Συνεργάζονται με το σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής και τα ΚΔΑΥ στις περιπτώσεις μαθητών που παρουσιάζουν ιδιαίτερη δυσκολία και προβλήματα.

5. Συντάσσουν ατομικό εκπαιδευτικό και εβδομαδιαίο πρόγραμμα υποστηρικτικών δραστηριοτήτων του μαθητή και το υποβάλλουν σε τρία αντίτυπα, στο σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής, ο οποίος και παρακολουθεί την εφαρμογή του.6. Προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε μαθητές συστεγαζόμενου ή όμορου σχολείου που χρειάζονται παράλληλη στήριξη ύστερα από εισήγηση του σχολικού συμβούλου ειδικής αγωγής και του Διευθυντή Εκπαίδευσης.

7. Καταρτίζουν το πρόγραμμα παράλληλης στήριξης σε συνεργασία με το σχολικό σύμβουλο ειδικής αγωγής και το ΚΔΑΥ, με κριτήρια τις εκπαιδευτικές ανάγκες του μαθητή και τις δυνατότητες ένταξης στην τάξη του.

Παράλληλη στήριξη αυτιστικών μαθητών

Σύμφωνα με το άρθρο 7 § 4 εδαφ. γ’:

“Η παράλληλη στήριξη των αυτιστικών μαθητών μπορεί να υλοποιείται και από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων “.

Απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της παράλληλης στήριξης των αυτιστικών μαθητών από ειδικά βοηθό (ιδιώτη) είναι:

1. Γνωμάτευση και πρόταση παροχής παράλληλης στήριξης από το οικείο ΚΕΔΔΥ , δηλαδή το ΚΕΔΔΥ της περιοχής του σχολείου φοίτησης του μαθητή {άρθρο 6 § 1 εδαφ, β’ του ν.3699/2008 την παράλληλη στήριξη εισηγείται αποκλειστικά το οικείο ΚΕΔΔΥ).

2. Αίτηση του νονέα ή κηδεμόνα προς τη Διεύθυνση του Σχολείου.

3. Βιογραφικό και Ποινικό Μητρώο του προτεινόμενου από την οικογένεια του μαθητή για την υλοποίηση της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης.

4. Σύμφωνη γνώμη του Διευθυντή του Σχολείου φοίτησης και του Συλλόγου Διδασκόντων.

Σύμφωνα με το παραπάνω άρθρο δεν τίθεται προθεσμία για την έγκριση της ιδιωτικής παράλληλης στήριξης και ο Διευθυντής του Σχολείου Θα πρέπει να γνωστοποιεί την ύπαρξη του ιδιώτη ειδικού βοηθού στη Διεύθυνση Εκπαίδευσης που υπάγεται το σχολείο φοίτησης του μαθητή.

Προσοχή!

Ο ειδικός βοηθός που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή προβλέπεται από το νόμο μόνο για τους αυτιστικούς μαθnτές, δεν προβλέπεται για άλλες περιπτώσεις αναπηρίας και ειδικών εκπαιδευτικών αναγκών ούτε για τη βοήθεια μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται. Για τις περιπτώσεις αυτές στήριξη παρέχεται μόνο από εκπαιδευτικό ή ειδικό βοηθητικό προσωπικό του Υπουργείου Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις (εγκύκλιος αριθμ. πρωτ. 61660/Γ6/31-05-2011).

Παράλληλη στήριξη σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται

Α. Παράλληλη στήριξη με εκπαιδευτικό Για τις παράλληλες στηρίξεις της επόμενης σχολιχής χρονιάς 2011-2012 και σε εφαρμογή του νόμου 3699/2008 (ΦΕΚ 199Α) ισχύουν τα εξής:

Προσοχή!

Στη βεβαίωση φοίτησης να αναγράφεται η τάξη στην οποία θα φοιτήσει το παιδί το Σεπτέμβριο του 2011.

Προσοχή!

Ό,τι ισχύει για τις εγκεκριμένες παράλληλες στηρίξεις λόγω αυτισμού θα ισχύσει και για τις παράλληλες στηρίξεις που έχουν εγκριθεί για μαθητές με προβλήματα όρασης καθώς και σε εκείνες που έχουν εγκριθεί για μαθητές με προβλήματα ακοής. Οι στηρίξεις αυτές ανανεώνονται εφόσον συναινεί εγγράφως ο γονέας ή κηδεμόνας του μαθητή. Οι έγγραφες δηλώσεις συνκεντρώνονται με τον ίδιο τρόπο που συγκεντρώνονται και οι δηλώσεις για τους αυτιστικούς μαθητές και τα στοιχεία αποστέλλονται στη Διεύθυνση Ειδικής Αγωγής της Κ.Υ. το αργότερο μέχρι και την 30° Ιουνίου (προσοχή και εδώ στην τάξη φοίτησης). Β. Στήριξη σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται Για τους μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται οι διατάξεις του άρθρου 6§2 του ν.3699/2008 προβλέπουν τη στήριξη από ειδικό βοηθητικό προσωπικό (Ε.Β.Π.).

Η αίτηση για έγκριση και παροχή στήριξης από Ε.Β.Π. σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται υποβάλλεται στο σχολείο φοίτησης του μαθητή από τον γονέα ή κηδεμόνα του το διάστημα από την ημερομηνία εγγραφής έως και την 31η Ιουλίου 2011, εκτός αν η ανάγκη για στήριξη από Ε.Β.Π. προκύψει μετά την ανωτέρω προθεσμία. Με την αίτηση του για παροχή στήριξης από Ε.Β.Π., ο γονέας συνυποβάλλει γνωμάτευση από το οικείο ΚΕΔΔΥ. ή από πιστοποιημένο Ιατροπαιδαγωγικό Κέντρο ή από δημόσια υγειονομική επιτροπή.

Οι ανωτέρω αιτήσεις καθώς και βεβαιώσεις εγγραφής ή φοίτησης, διαβιβάζονται από τη Δ/νση του σχολείου στη Δ/νση Ειδικής Αγωγής του ΥΠ.Ε.Π.Θ. μέσω της αντίστοιχης Περιφερειακής Δ/νσης αμέσως μετά την υποβολή της αίτησης. Η στήριξη των μαθητών που δεν αυτοεξυπηρετούνται παρέχεται μόνο από ειδικό βοηθητικό προσωπικό που προσλαμβάνεται από το ΥΠ.Ε.Π.Θ., σύμφωνα με τις κείμενες διατάξεις. Δεν δύναται να εγκριθεί για τον ίδιο μαθητή ταυτόχρονα η παροχή παράλληλης στήριξης από εκπαιδευτικούς και στήριξης Ε.Β.Π.

Σε περίπτωση που στο ίδιο σχολείο εγκριθεί στήριξη με ειδικό βοηθητικό προσωπικό για δύο μαθητές τότε το ΚΕΔΔΥ με εισήγηση του θα μπορεί να προβλέπει την κάλυψη των αναγκών των μαθητών αυτών από έναν ειδικό Βοηθό. Με απόφαση του ΥΠ.Ε.Π.Θ. εγκρίνεται η παροχή παράλληλης στήριξης σε μαθητές που δεν αυτοεξυπηρετούνται για μια σχολική χρονιά. Σύμφωνα με την εγκύκλιο αρ.102224/Γ6/25-08.2009 οι πιστώσεις για την κάλυψη λειτουργικών κενών σε προσωπικό (εκπαιδευτικούς, Ε.Ε.Π. και Ε.Β.Π.) στην Ειδική Αγωγή θα διατίθενται κατά προτεραιότητα ως εξής: 1) ΣΜΕΑΕ 2) Τμήμα ένταξης και 3) Παροχή παράλληλης στήριξης και στήριξης από Ε.Β.Π.

Πληρωμή εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης

Στην περίπτωση της παράλληλης στήριξης από ειδικό βοηθό που εισηγείται και διαθέτει η οικογένεια του μαθητή, κατόπιν σύμφωνης γνώμης του Διευθυντή της Σχολικής μονάδας και του Συλλόγου Διδασκόντων και εφόσον συντρέχουν όλες οι απαραίτητες προϋποθέσεις για την έγκριση της παράλληλης στήριξης από ειδικά βοηθό (ιδιώτη), ποιος είναι ο τρόπος πληρωμής του και το ποσό; Χρειάζεται κάποιο διάστημα για να αρχίσει η πληρωμή του;

Στην περίπτωση της δημόσια παράλληλης στήριξης, τον βοηθό / συνοδό που αναλαμβάνει τον πληρώνει το κράτος.

Στην περίπτωση της ιδιωτικής παράλληλη στήριξη, τον συνοδό τον πληρώνει η οικογένεια. Ο τρόπος πληρωμής εξαρτάται από τη συμφωνία που θα κάνει η οικογένεια με τον συνοδό. Μερικοί πληρώνουν στο τέλος του μήνα και η αμοιβή της συνοδού είναι με τη μέρα. Άλλοι πληρώνουν ένα συγκεκριμένο ποσό το μήνα ανεξαρτήτως από τις ημέρες που το παιδί θα πάει σχολείο (δηλ. πληρώνουν και τις ασθένειες και τις απεργίες).

Υποχρεώσεις οι οποίες χαρακτηρίζουν τη συνεκπαίδευση / παράλληλη στήριξη

Προσέλευση και συνεργασία με τους εκπαιδευτικούς στις σχολικές κοινότητες γενικής εκπαίδευσης

Αποχώρηση από την τάξη και τη σχολική μονάδα

Ωράριο εκπαιδευτικού παράλληλης στήριξης

Οι ώρες της παράλληλης στήριξης αναφέρονται στη γνωμάτευση του ΚΕΔΔΥ. Αν είναι πλήρους ωραρίου είναι 24 ώρες την εβδομάδα στο Δημοτικό. Tο ωράριο κάθε εκπαιδευτικού που προσλαμβάνεται μέσω ΕΣΠΑ είναι συγκεκριμένο και πέρσι ήταν 24 ώρες την εβδομάδα. Από το γραφείο της πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης μαθαίνετε – όταν με το καλό έρθει ο εκπαιδευτικός σας – εάν είναι αποκλειστικά για το δικό σας παιδί ή μοιράζεται το ωράριο του σε 2 σχολεία. Γιατί μπορεί π.χ. να κάνει 2 ώρες παράλληλη στήριξη σε άλλο παιδί και σε άλλο σχολείο και να ερχεται να ολοκληρώσει το ωράριό του στο δικό σας σχολείο.

Εάν όμως είναι αποκλειστικά για το δικό παιδί σας τότε δεν υπάρχει ευελιξία αλλά υποχρεωτικότητα: να είναι εκεί όσες ώρες προβλέπεται από το καθεστώς της πρόσληψης του. (ΠΔ 201/1998, άρθρο 13, ΠΑΡΑΓΡΑΦΟΣ 2) εδάφιο γ:

Σε εξαιρετικές περιπτώσεις με απόφαση του συλλόγου διδασκόντων, μπορεί να απαλλαγεί εκπ/κός από την εφημερία, όταν διαπιστώνεται ότι ειδικός λόγος δεν του επιτρέπει να εκτελεί τα ειδικά αυτά καθήκοντα.

Ο εκπαιδευτικός Παράλληλης Στήριξης είναι υποχρεωμένος να υλοποιεί  το εξατομικευμένο εκπαιδευτικό πρόγραμμα μέσα και έξω από την τάξη και είναι συνολικά υπεύθυνος για όλες τις δραστηριότητες της σχολικής ζωής (διαλείμματα, επισκέψεις, εκδηλώσεις κ.λπ.) στις οποίες συμμετέχει ο μαθητής.

Μπορείτε να ζητήσετε να παρευρίσκεται και στο διάλειμμα – κατά τη γνώμη μας πολύ σημαντική ώρα – ώστε να δημιουργεί τις προϋποθέσεις για την βελτίωση των κοινωνικών δεξιοτήτων του παιδιού. Αν δεν τα καταφέρετε μιλήστε με τον διευθυντή του σχολείου ή με το ΚΕΔΔΥ ή και με τον σχολικό σύμβουλο. Για όλα όσα σας προβληματίζουν κάντε σύμμαχους σας, το Διευθυντή και το προσωπικό του σχολείου, το Σχολικό Σύμβουλο, το ΚΕΔΔΥ και την Πρωτοβάθμια Εκπαίδευση. Ρωτήστε και ενοχλήστε τους μέχρι να λάβετε μία απάντηση.

Πηγή: noesi.gr

Διαβάστε ακόμη:

Παιδαγωγική διαχείριση παιδιών με Ειδικές Ανάγκες στην υποχρεωτική εκπαίδευση

«Μην με περιορίζετε!» Ένα συγκλονιστικό βίντεο για το σύνδρομο Down που πρέπει να δείτε!