Οφθαλμιατρικός έλεγχος από… την κούνια!

Οφθαλμιατρικός έλεγχος από… την κούνια!

Τα μάτια του παιδιού σαν τα μάτια σας. Αν ένα παιδί αντιμετωπίζει προβλήματα με τα μάτια του τότε και οι πληροφορίες που φτάνουν στον εγκέφαλο του είναι στρεβλωμένες. Ποιες είναι οι πιο συχνές οφθαλμολογικές παθήσεις των παιδιών ; Πότε πρέπει ένα παιδί να εξετάζεται από οφθαλμίατρο; Απαντήσεις σε αυτά και σε άλλα ακόμη στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.
[babyPostAd]– Γνωρίζεται ότι το 85% των πληροφοριών που φτάνει στον εγκέφαλο προέρχεται μέσω της όρασης ;

Φανταστείτε λοιπόν ,το δικό σας παιδί να παρουσιάζει ένα οποιοδήποτε οφθαλμολογικό πρόβλημα και οι πληροφορίες που φτάνουν στον εγκέφαλο του να είναι λιγότερες ή στρεβλωμένες.

– Μπορεί λοιπόν ένα έξυπνο παιδί να ξεχωρίζει παντού εκτός από το σχολείο;

– Μπορεί ένα παιδί με φυσιολογική γλωσσική ανάπτυξη να εμφανίζει μαθησιακές δυσκολίες λόγω των ματιών του;

Η απάντηση είναι ΝΑΙ.

Μα γιατί; Αφού το μικρό σας πιτσιρίκι δεν διαμαρτύρεται για κάτι ….. και ποτέ δεν θα διαμαρτυρηθεί , γιατί πολύ απλά νομίζει ότι όλοι βλέπουν όπως εκείνο.

Είναι σημαντική λοιπόν η πρώιμη οφθαλμολογική εξέταση , διότι μπορεί να διαγνώσει στα αρχικά στάδια παθήσεις που θα έχουν μόνιμη επίδραση στην όραση ενός παιδιού.

Γνωρίζεται ότι:

• 90% των παιδιά έως 5 ετών έχουν Υπερμετρωπία

• 25% των παιδιά έως 14 ετών έχουν Μυωπία

• Σχεδόν 20% των παιδιά έχουν Αστιγματισμό

• 4% παρουσιάζει Αμβλυωπία ,αυτό που ο κόσμος λέει ‘‘τεμπέλικο μάτι’’ και αποτελεί μια κάποιου είδους αναπηρία διότι το ένα μάτι ή δεν βλέπει ή βλέπει λιγότερο από το φυσιολογικό.

Όλα τα παραπάνω (Υπερμετρωπία, Μυωπία, αστιγματισμό) σημαίνουν ότι το παιδί σας έχει κακή όραση που το δυσκολεύει στην καθημερινότητα του με αποτέλεσμα είτε να υστερεί είτε να προσπαθεί παραπάνω σε σχέση με τα άλλα παιδιά.

Είναι σημαντικό λοιπόν ο τακτικός οφθαλμολογικός έλεγχος επειδή μπορεί να ανακαλύψει παθήσεις για τις οποίες υπάρχουν λύσεις.

Στην πλειονότητα των περιπτώσεων η χορήγηση γυαλιών θα βελτιώσει σημαντικά την όραση ,θα διορθώσει σε κάποιες περιπτώσεις ένα ήπιο στραβισμό και μαζί με κάποιες ασκήσεις θα αντιμετωπίσει την αμβλυωπία (τεμπέλικο μάτι).

Όλα αυτά όμως θα πρέπει να γίνουν έως την ηλικία των 9 ετών .Στο διάστημα αυτό αναπτύσσονται και σταθεροποιούνται τα φυσιολογικά επίπεδα όρασης. Εάν δεν έχουμε καταφέρει να παρέμβουμε μέχρι την ηλικία αυτή, υπάρχει κίνδυνος το παιδί να παραμείνει με χαμηλή όραση.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες ορίζουν να εξετάζεται ένα παιδάκι

• Κατά την γέννηση

• 3μηνών

• 1ος έτους

• 3 ετών

• 5 ετών

• Μετά το 5 έτος κάθε έτος

Πέρα όμως από τα παραπάνω ελέγχουμε το παιδί μας εάν:

I. Τρίβει τα μάτια του και τα ανοιγοκλείνει υπερβολικά

II. Διαμαρτύρεται για πονοκεφάλους ή ζάλη

III. Σκύβει πολύ πάνω από το βιβλίο

IV. Κλίνει το κεφάλι του λοξά όταν διαβάζει ή δεν έχει σωστή θέση σώματος

V. Δεν συγκεντρώνεται και δυσκολεύεται να παρακολουθήσει στο σχολειό

VI. Αργεί στα μαθήματα του

VII. Παραλείπει λέξεις ή προτάσεις

VIII. Στραβίζει

Η πολιτεία τα τελευταία χρόνια έχει αντιληφθεί την σημασία του οφθαλμολογικού ελέγχου και έχει εισάγει την υποχρεωτική βεβαίωση από οφθαλμίατρο για την εγγραφή στο σχολείο με σκοπό την πρώιμη ανίχνευση διαθλαστικών ανωμαλιών (Μυωπία ,υπερμετρωπία, Αστιγματισμό) ή άλλων παθολογικών καταστάσεων.

Για αυτό μην ξεχνάτε αρχή κάθε σχολικού έτους μια εξέταση στον οφθαλμίατρο σας ο οποίος έχει την αποκλειστική ευθύνη και είναι ο κατάλληλα εκπαιδευμένος .

Η όραση διευκολύνει την έκφραση , προάγει τη φαντασία .

Το μήνυμα είναι ότι το παιδί σας δικαιούται να βλέπει καλά και εμείς ως γονείς οφείλουμε να του το παρέχουμε.

Πηγή: Iatropedia.gr