Oι πιο συχνές ερωτήσεις της νέας μαμάς για το θηλασμό

thilasmos11

Από την επιστημονική ομάδα του διατροφολόγου Ευάγγελου Ζουμπανέα diatrofi.gr

Πρέπει να τρώω περισσότερο απ’ ό,τι συνήθως, για να έχω αρκετό γάλα για το μωρό μου;

Πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι η κατανάλωση περισσότερων θερμίδων δεν συνδέεται με αυξημένη παραγωγή γάλακτος, τουλάχιστον στις καλά διατρεφόμενες γυναίκες των βιομηχανικά αναπτυγμένων χωρών. Ακόμα και στις αναπτυσσόμενες χώρες, όπου η φτωχή διατροφή αποτελεί πρόβλημα, συμπληρώματα στη διατροφή των γυναικών που θηλάζουν, αναφέρεται ότι έχουν είτε μικρή, είτε μηδενική επίδραση στην ποσότητα του γάλακτος. Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι οι τροφές που παίρνει μια θηλάζουσα μητέρα αποτελούν μονάχα μία από τις πηγές ενέργειάς της. Εκτός απ’ αυτές, η μητέρα παίρνει επίσης ενέργεια από τα αποθέματα λίπους που έχει αποθηκεύσει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Κάνει ν’ αδυνατίσω ενώ θηλάζω;

Ο θηλασμός κάνει πιο εύκολο το χάσιμο των επιπλέον κιλών της εγκυμοσύνης. Η περίοδος του θηλασμού είναι ίσως η ιδανικότερη περίοδος για αδυνάτισμα. Ο θηλασμός καταναλώνει αποθέματα λίπους, ακόμα και λίπος που είχε συγκεντρωθεί πριν από την εγκυμοσύνη. Είναι, όμως, πολύ σημαντικό ν’ αδυνατίζετε με αργό ρυθμό. Στις θηλάζουσες μητέρες προτείνεται να μην προσπαθήσουν συνειδητά να χάσουν βάρος τους πρώτους δύο μήνες μετά τη γέννηση του μωρού. Σε αυτό το χρονικό διάστημα, το σώμα χρειάζεται να συνέλθει από τη γέννα και να εγκαταστήσει καλή παραγωγή γάλακτος. Μια έρευνα έδειξε ότι οι μητέρες που θήλαζαν, έχασαν περισσότερο βάρος όταν τα μωρά τους ήταν μεταξύ τριών και έξι μηνών, από εκείνες που έδιναν στο μωρό τους τυποποιημένο γάλα, αν και κατανάλωναν λιγότερες θερμίδες .

Υπάρχουν κάποιες τροφές που πρέπει να τρώω ή ν’ αποφεύγω κατά τη διάρκεια του θηλασμού;

Αντίθετα με το τι πιστεύεται, δεν υπάρχουν τροφές που πρέπει να καταναλώνουν ή να αποφεύγουν οι μητέρες που θηλάζουν. Όταν ένα νεογέννητο μωρό είναι ανήσυχο, η μητέρα που θηλάζει ίσως ανησυχεί ότι αυτό οφείλεται σε κάτι που έχει φάει. Άσχετα, όμως, από τον τρόπο που τρέφεται ένα μωρό, είναι φυσιολογικό να έχει κάποιες περιόδους ανησυχίας τους πρώτους τρεις μήνες της ζωής του. Μερικές φορές, όμως, αν στην οικογένεια υπάρχει ιστορικό αλλεργίας σε ορισμένες τροφές, αυτές οι τροφές στο διαιτολόγιο της μητέρας επηρεάζουν το μωρό. Υπάρχουν μητέρες, πάλι, που έχουν παρατηρήσει ότι τα μωρά τους γίνονται πολύ ανήσυχα όταν εκείνες φάνε κάποιο συγκεκριμένο φαγητό (ιδιαίτερα πικάντικο). Αν συμβαίνει κάτι τέτοιο, αποφύγετε αυτό το είδος τροφής, συνεχίστε να θηλάζετε και όλα θα επανέλθουν στα φυσιολογικά επίπεδα σε μια-δυο μέρες. Παρ’ όλα αυτά, αναφέρεται ότι τα γαλακτοκομικά προϊόντα είναι και οι πιο συνηθισμένες τροφές που προκαλούν αλλεργία, και χρειάζονται δύο ή τρεις εβδομάδες μετά την εξάλειψή τους από το διαιτολόγιο της μητέρας για να επανέλθει το μωρό στα φυσιολογικά του.

Τι και πόσο πρέπει να πίνω όταν θηλάζω;

«Πίνετε τόσο, όσο να ικανοποιήσετε τη δίψα σας» είναι ο χρυσός κανόνας για την ποσότητα υγρών που πρέπει να παίρνει μια μητέρα που θηλάζει. Πολλές μητέρες έχουν ένα ποτήρι νερό δίπλα τους κάθε φορά που κάθονται να θηλάσουν. Έτσι εξασφαλίζουν ότι δεν θα παραβλέψουν το αίσθημα της δίψας τους και ότι θα περιμένουν έως ότου στεγνώσει τελείως ο λαιμός τους για να πιουν κάτι. Οι ανάγκες για υγρά διαφέρουν από μητέρα σε μητέρα, επομένως δεν είναι απαραίτητο, ούτε χρήσιμο, να πίνετε συγκεκριμένη ποσότητα υγρών την ημέρα. Αντί γι’ αυτό, ακούστε τα μηνύματα του σώματός σας. Να ξέρετε ότι δεν πίνετε αρκετά υγρά όταν τα ούρα σας είναι σκουρόχρωμα ή όταν έχετε δυσκοιλιότητα.

Τι πρέπει να τρώω και να πίνω για να αυξήσω το γάλα μου;

Υπάρχουν πολλοί μύθοι για «μαγικές» τροφές που αυξάνουν το γάλα της μητέρας. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι η παραγωγή γάλακτος καθορίζεται από τον νόμο της προσφοράς και της ζήτησης – όσο πιο συχνά και αποτελεσματικά θηλάζει ένα μωρό, τόσο περισσότερο γάλα παράγεται. Αν ωστόσο ανησυχείτε, μπορείτε να διαπιστώσετε αν το μωρό σας παίρνει αρκετά υγρά, μετρώντας τις βρεγμένες και λερωμένες πάνες του. Το να βρέχει τουλάχιστον πέντε με έξι πάνες μιας χρήσης και να έχει δύο κενώσεις την ημέρα είναι ενδείξεις ότι παίρνει αρκετό γάλα. Επίσης, αύξηση βάρους 114 -200 γραμμάρια την εβδομάδα είναι μία ακόμα ένδειξη ότι το μωρό παίρνει αρκετό γάλα. Εάν η παραγωγή του γάλακτός σας είναι χαμηλή, και το μωρό σας θηλάζει αποτελεσματικά, ο συχνότερος θηλασμός θα την αυξήσει γρήγορα.

«Τρώτε τόσο, όσο να ικανοποιήσετε την πείνα σας» και «πίνετε τόσο, όσο να ικανοποιήσετε τη δίψα σας» είναι τα πιο σημαντικά σημεία που πρέπει να θυμάστε σχετικά με τη διατροφή και τον θηλασμό. Δεν υπάρχουν πολύπλοκοι «κανόνες διατροφής» που πρέπει να ακολουθήσετε, ούτε τροφές που πρέπει να τρώτε ή να αποφεύγετε. Ανεξάρτητα από τις συνήθειες και τις προτιμήσεις σας, με τον θηλασμό μπορείτε να δώσετε στο μωρό σας ό,τι καλύτερο.

Πηγή:μετάφραση του φυλλαδίου Νο 159a (January 1994) «Nutrition & Breastfeeding» by Nancy Mohrbacher–© La Leche League International, Inc

Το διαβάσαμε στο boro.gr