Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την ανάπτυξη του μωρού κατά τον 2ο μήνα της ζωής του

Πολλά πράγματα που θα διαβάσετε δεν θα είναι καινούρια για εσάς, καθώς θα αντιμετωπίζετε παρόμοια προβλήματα με αυτά που συναντήσατε τον πρώτο μήνα. Υπάρχουν, όμως, και κάποιες διαφορές, ειδικά σε ό,τι αφορά την ανάπτυξη του μικρού.

ΥΠΝΟΣ

Κατά τον δεύτερο μήνα της ζωής του, το μωράκι σας θα κοιμάται σχεδόν συνέχεια. Το φυσιολογικό για ένα τόσο μικρό μωρό είναι να παραμένει ξύπνιο για 45-75 λεπτά και να ξαναπέφτει για ύπνο. Θα πείτε: «Μα στην ουσία, μέσα σε τόσο μικρό χρόνο θα προλάβει μόνο να φάει και να αλλάξει πάνα!». Και όντως έτσι είναι! Μην αγχώνεστε, σε λίγο θα έχετε πολύ χρόνο να παίξετε!

Φυσικά, αρκετές φορές το μωράκι σας δεν θα αποκοιμάται με τίποτα για πολλή ώρα. Κάντε υπομονή και βοηθήστε το να κοιμηθεί με όλους τους τρόπους!

Σε περίπτωση που έχετε διαβάσει τις οδηγίες για τον πρώτο μήνα μην διαβάζετε παρακάτω – παραμένουν ίδιες!

Προσπαθήστε να βάλετε το μωράκι σας για τον μεγάλο του ύπνο μέχρι τις 23.00 (το ιδανικό διάστημα για αυτή την ηλικία είναι μεταξύ 21.00 και 23.00).

Ωράριο και χρήσιμοι κανόνες

Απολαύστε τη ζωή σας! Το μωρό μπορεί να αποκοιμάται στην αγκαλιά σας, στον μάρσιππο ή στο καρότσι – μην φοβάστε να το καλομάθετε! Δώστε του πιπίλα αν σας βοηθάει, κουνήστε το ρυθμικά, κάντε τα πάντα που διευκολύνουν την καθημερινότητά σας!

Το μόνο στο οποίο πρέπει  να δώσετε σημασία είναι το βιολογικό ρολόι του μικρού. Αν δεν ρυθμιστεί σωστά, θα έχετε ένα παιδάκι που θα μπερδεύει τη νύχτα με την ημέρα και θα σας ξυπνάει στις 2.00 με κέφι για παιχνίδι!

Μέχρι τις 19.00-19.30 το βράδυ το μωρό πρέπει να κοιμάται με φως – δίπλα στο παράθυρο ή με αναμμένο φωτιστικό. Στις περιόδους που θα είναι ξύπνιο μιλήστε του δυνατά, χαμογελάστε του και διασκεδάστε το. Μετά από μια συγκεκριμένη ώρα (οι παιδίατροι στην Αμερική προτείνουν τις 19.00-19.30, αλλά μπορείτε να διαλέξετε μια «δική σας» βραδινή ώρα, π.χ. 21.00) χαμηλώστε ή κλείστε τελείως το φως, μην παίζετε θορυβώδη παιχνίδια, μιλήστε σιγανά (ή μην μιλάτε καθόλου!) και αποφύγετε τις συχνές επισκέψεις: πολλά πρόσωπα θα υπερενθουσιάσουν το μωράκι σας.

Αντίστοιχα, ανάψτε το φως ή ανοίξτε τις κουρτίνες κατά τις 7.00, ακόμα και αν το μωράκι σας κοιμάται εκείνη την ώρα. Όλη την υπόλοιπη δουλειά θα την κάνουν οι ειδικές ορμόνες που ρυθμίζουν το βιολογικό ρολόι του μωρού βασιζόμενες στη φωτεινότητα του δωματίου!

Η δική μας εμπειρία

Τον δεύτερο μήνα ανακαλύψαμε τον μάρσιππο! Μετά το φαγητό και λίγο παιχνίδι, έβαζα τον μικρό στον μάρσιππο και έκανα κάποιες δουλειές στο σπίτι (ή πήγαινα βόλτα). Σε 15’ είχα ένα αποκοιμισμένο μωράκι έτοιμο για μεταφορά στο κρεβάτι!

Ξεκινάγαμε να βάζουμε τον Άρη για τον μεγάλο ύπνο κατά τις 21.00 (στις 21.00 δηλαδή χαμηλώναμε το φως). Τον κουνάγαμε και τον αποκοιμίζαμε αγκαλιά και μετά τον βάζαμε απαλά στο κρεβατάκι του σαν βόμβα έτοιμη να εκραγεί 🙂 Τις περισσότερες φορές τον έπαιρνε ο ύπνος κατά τις 21.30, αν και υπήρχαν μέρες που πάλευε μέχρι τις 23.30! Κατά τη διάρκεια της νύχτας, μετά τους θηλασμούς τον έβαζα κατευθείαν πίσω στο κρεβάτι χωρίς να τον κρατάω ούτε λεπτό για παιχνίδι και προσπαθούσα να μοιάζω με φάντασμα που φέρνει γάλα (σαν να έτρωγε στον ύπνο του).

Το βιολογικό ρολόι άρχισε να δουλεύει: ήταν η πρώτη μας νίκη! Τη νύχτα ο μικρός έπεφτε για ύπνο αμέσως μετά τον θηλασμό και τα διαστήματα μεταξύ των νυχτερινών φαγητών άρχισαν να μεγαλώνουν (έτρωγε κάθε 3,5-4 ώρες και μερικές φορές μας έκανε δωράκια σε μορφή 5ωρου ύπνου).

Μερικές φορές που ξυπνούσε και έβγαζε ένα μικρό «νιάου», ξανακοιμόταν μόνος του (δεν έτρεχα κατευθείαν να τον σηκώσω, τον άφηνα ένα λεπτάκι να σκεφτεί αν θέλει όντως να ξυπνήσει ή απλώς αλλάζει πλευρό). Αυτή η πρακτική του έδωσε τη χρήσιμη ικανότητα να ηρεμεί τον εαυτό του και να αποκοιμάται ξανά χωρίς βοήθεια. Φυσικά δεν κάνουμε την ζωή μας δύσκολη και του βάζουμε λευκό θόρυβο για όλους τους ύπνους του.

ΦΑΓΗΤΟ

1) Κατά τον δεύτερο μήνα της ζωής του μικρού σας ακόμα δεν υπάρχει «ωράριο» για το φαΐ. Το μωρό σας τρώει όσο θέλει και (πολύ σημαντικό!) όσες φορές θέλει. Μερικά μωρά ζητάνε φαΐ κάθε 1.5 ώρα, ενώ άλλα κάθε περίπου 3 ώρες (διαβάστε για το πόσο συχνά συνήθως τρώει ένα μωρό). Μπορεί το μωρό σας να κοιμηθεί τη νύχτα συνεχόμενα για 4-5 ωρες χωρίς να ξυπνήσει καν για φαγητό. Οι περισσότεροι γιατροί δεν επιμένουν να ξυπνάτε το μωρό σε αυτή την περίπτωση (με την προϋπόθεση, πάντα, ότι το παιδί παίρνει βάρος κανονικά). Μπορείτε να ξεκινήσετε σιγά-σιγά να αυξάνετε τα διαλείμματα μεταξύ του θηλασμού κατά τη νύχτα.

2) Περιορίστε την καφεΐνη και το αλκοόλ αν θηλάζετε και αποφεύγετε φαγητά με πολλά μπαχαρικά.

3) Δείτε τον πίνακα με τις ποσότητες γάλακτος που πρέπει να τρώει το μωρό ενός μηνός έαν το ταΐζετε με το μπιμπερό.

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ & ΙΔΙΑΙΤΕΡΟΤΗΤΕΣ ΤΗΣ ΗΛΙΚΙΑΣ

Μπορεί να έχετε ακόμα το πρόβλημα των κολικών. Κάντε υπομονή και συνεχίστε να εφαρμόζετε τις τεχνικές καταπολέμησης των κολικών! Μετά την 6η εβδομάδα η κατάσταση θα καλυτερέψει και μέχρι την ηλικία των 3 μηνών το παιδάκι σας θα ξεχάσει τι είναι κολικοί.

Κατά την 5η και κατά την 8η εβδομάδα το μωρό περνάει από τις πρώτες φάσεις του μαραθώνιου θηλασμού. Το παιδί σας μπορεί να γίνει ανήσυχο, να κλαίει, να ζητάει φαΐ συνέχεια κτλ. Μην αγχώνεστε! Ο μαραθώνιος θηλασμού δεν κρατάει πάνω από 2-3 μέρες. Δείτε εδώ τι πρέπει να κάνετε κατά τους μαραθώνιους θηλασμού.

Οι γονείς πρέπει να αποφασίσουν για το αν θα δώσουν ή όχι πιπίλα στο μωρό τους. Υπάρχουν απόψεις τόσο υπέρ όσο και κατά της πιπίλας, αλλά η τελική επιλογή είναι δική σας.

ΑΝΑΠΤΥΞΗ & ΠΑΙΧΝΙΔΙΑ

Η ακοή γίνεται πιο οξεία. Το μωρό σας θα αντιδράει σε έντονους ήχους και θα ακούει με προσοχή τις κουβέντες των ενηλίκων.

Κατά τον 2ο μήνα της ζωής, το μικρό σας μαθαίνει να παρακολουθεί τα αντικείμενα που κουνιούνται. Είναι ώρα να βάλετε ένα καρουσέλ πάνω από το κρεβατάκι του! Φροντίστε, όμως, να μην είναι πιο μακριά από τα 50 εκατοστά, γιατί ένα μωράκι 2 μηνών βλέπει μέχρι αυτή την απόσταση.

Το μικρό σας αρχίζει να παράγει τους πρώτους του ήχους! Κατά τον 2ο μήνα μάλλον θα ακούσετε, μάλλον, το πρώτο του «αγκού»! 🙂

Το μωρό παρακουλουθεί τους γονείς και προσπαθεί να μιμηθεί τις κινήσεις τους. Αν χαμογελάτε στο μικρό σας συχνά, είναι πολύ πιθανό να δείτε σύντομα το πρώτο συνειδητό του χαμόγελο. Οι σφιχτές γροθιές χαλαρώνουν και το μωρό σας αρχίζει να στρίβει το κεφάλι συχνά στην προσπάθεια να δει τα γύρω αντικείμενα.

FIT ΜΑΜΑ

Κατά τον δεύτερο μήνα της ζωής του μικρού, η νέα μαμά έχει πολλές υποχρεώσεις και της είναι πολύ δύσκολο να βρεί χρόνο για τον εαυτό της. Κάντε, όμως μια προσπάθεια 🙂

Σε περίπτωση που έχετε γεννήσει με φυσιολογικό τοκετό μπορείτε να ξεκινήσετε να κάνετε ελαφριές ασκήσεις για την αποκατάσταση από την 3η εβδομάδα μετά τη γέννα. Τις ασκήσεις για την επίπεδη κοιλιά μπορείτε να τις ξεκινήσετε ακόμα νωρίτερα – από τη 2η εβδομάδα.

Σε περίπτωση που έχετε γεννήσει με καισαρική, περιμένετε 2 μήνες και ακολουθήστε το ίδιο πρόγραμμα γυμναστικής. Το περπάτημα επιτρέπεται και επιβάλλεται καθ’ όλη τη διάρκεια της αναγκαίας αποχής από τη φυσική δραστηριότητα (με εξαίρεση τις πρώτες εβδομάδες).

Πολλές μαμάδες παραπονιούνται για επίμονους πόνους στη μέση μετά τη γέννα. Διαβάστε τις συμβουλές των φυσιοθεραπευτών σχετικά με το πώς να αποφύγετε αυτό το πρόβλημα.

Το δέρμα της περιοχής της κοιλιάς θέλει ιδιαίτερη φροντίδα, καθώς «μαζεύεται» γρήγορα και αυτή η διαδικασία μπορεί να προκαλέσει ραγάδες.