Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόκληση τοκετού

Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για την πρόκληση τοκετού

Επιτέλους, μετράτε αντίστροφα! Πλησιάζουν οι ημέρες για να φέρετε στον κόσμο το μωρό σας.  Κι αφήνετε πίσω σας την ΠΗΤ  και περνάνε κι άλλες ημέρες και το μωράκι σας δεν αποφασίζει να κάνει την εμφάνιση του.

[babyPostAd]Μην ανησυχείτε, είναι σύνηθες και φυσιολογικό. Το μεγαλύτερο ποσοστό των γεννήσεων, γίνεται σε άλλες ημερομηνίες από αυτές που έχουν κανονιστεί.

Τι συμβαίνει, λοιπόν, σε αυτές τις περιπτώσεις;

Ένας μέσος όρος φυσιολογικής διάρκειας κύησης είναι οι 40 εβδομάδες και μια μέρα, ενώ μετά τις 41 εβδομάδες θα εξετάσει ο γιατρός το ενδεχομένο για τεχνητή πρόκληση τοκετού.

Στην 37η εβδομάδα γίνεται μια τυπική εξέταση NST(Non Stress Test), ένα καρδιοτοκογράφημα που ελέγχει την κινητικότητα, το οξυγόνο που παίρνει το μωρό, και πόσες συσπάσεις έχει η μήτρα. Αφού γίνει αυτή η εξέταση και όλα δείχνουν ότι βαίνουν καλώς , τότε ο γιατρός θα σας πει να περιμένετε και να γεννήσετε φυσιολογικά.

Αν τα αποτελέσματα είναι αρνητικά έστω και λίγο, τότε οι επισκέψεις σας θα πρέπει να αυξηθούν, και να γίνει άλλη μια εξέταση του εμβρύου, όπου θα δείτε αν αναπνέει σωστά, αν κινείται όπως πρέπει και την ποσότητα του αμνιακού υγρού. Αν και αυτή εξετάση δημιουργήσει ανησυχίες τότε ο γιατρός θα συζητήσει μαζί σας την πρόκληση του τοκετού.

Ο τοκετός με καισαρική αυξάνει τον κίνδυνο παχυσαρκίας του παιδιού

Αν ο γιατρός κρίνει πως πρέπει να επέμβει θα προχωρήσει σε άμεση καισαρική τομή.

Μπορεί, όμως, τα πράγματα να μην φτάσουν εκεί.

Μια άλλη μέθοδος και συγκεκριμένα η πιο ανώδυνη, είναι να σπάσει ο γιατρός τα νερά. Η διαδικασία γίνεται με μια μακριά βελόνα που σκίζει τον σάκο με το αμνιακό υγρό. Αν και είναι άβολη σαν αίσθηση, δεν θα νιώσετε καθόλου πόνο και θα δώσει ώθηση στις ωδίνες να ξεκινήσουν.

Ο γιατρός επίσης μπορεί να τοποθετήσει σε μορφή υπόθετου, ζελέ προσταγλανδίνης,βαθειά στον κόλπο. Αυτό θα βοηθήσει τον τράχηλο να μαλακώσει και να αρχίσει να διαστέλλεται. Εάν ο γυναικολόγος σας κρίνει αυτήν τη διαδικασία απαραίτητη, ο τοκετός θα ξεκινήσει μέσα στις επόμενες ώρες.

Επίσης, υπάρχει πιθανότητα να σας χορηγηθεί ωκυτοκίνη  που προκαλεί συσπάσεις στην μήτρα. Είναι στην ουσία μία ορμόνη που επιταχύνει τη διαδικασία.

θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι διαδικασίες πρόκλησης του τοκετού, μπορεί να έχουν ως αποτέλεσμα έναν πιο επώδυνο τοκετό από το φυσικό. Ο λόγος είναι ότι στο φυσικό τοκετό οι μυς συσπώνται σταδιακά, ενώ με την πρόκληση συσπώνται συγχρόνως.

Είναι μείζονος σημασίας όμως, γιατί μετά από τις 2 εβδομάδες καθυστέρησης το μωρό μπαίνει σε μια διαδικασία στρες μέσα στην κοιλιά και αυτό μπορεί να έχει επιπτώσεις στην υγεία του.

Πηγή: mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Τοκετός στο νερό: Μία ξεχωριστή εμπειρία για τη μαμά και το βρέφος της

Κολπικός τοκετός vs καισαρική τομή: Ο τρόπος τοκετού επηρεάζει το ανοσοποιητικό σύστημα του παιδιού!