Όλα όσα πρέπει να γνωρίζει μία νέα μαμά για την πρώτη βδομάδα που θα επιστρέψει στη δουλειά!
Όλοι γνωρίζουν ότι για μία μητέρα είναι δύσκολος ο πρώτος καιρός με το νεογέννητο στο σπίτι, το ίδιο δύσκολος όμως, είναι και ο αποχωρισμός της από το νεογέννητο, όταν πρόκειται να επιστρέψει στη δουλειά, μετά την άδεια λοχείας. Φτιάξαμε λοιπόν έναν οδηγό για την πρώτη εβδομάδα, μίας νέας μαμάς, πίσω στη δουλειά, με συμβουλές, για να ξέρετε περίπου τι να περιμένετε και πως να το αντιμετωπίσετε.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Αρχικά είναι πολύ σημαντικό να κατανοήσουμε ότι πριν φτάσει εκείνη η μέρα είναι αδύνατον να προβλέψουμε τα συναισθήματά μας. Ένα μωρό έχει έρθει στη ζωή και τίποτα δεν είναι όπως πριν. Δεν είμαστε πια απλά γυναίκες, είμαστε μητέρες. Είναι πολύ δύσκολο λοιπόν, για τον πρώτο τουλάχιστον καιρό, να ισορροπήσουμε μεταξύ της μητρότητας και των επαγγελματικών υποχρεώσεων. Οι ψυχολόγοι, αναφερόμενοι σε αυτή τη περίοδο, μας προειδοποιούν να περιμένουμε χιλιάδες συναισθήματα να μας κατακλύσουν.Μαζί με τις ορμόνες που κάνουν πάρτι και την κούραση, το πιο πιθανό είναι να μην μπορείτε να συγκεντρωθείτε στα θέματα της δουλειάς. Η καρδιά σας είναι συνδεδεμένη με αυτή του μωρού σας, και αυτό αλλάζει, το πώς αντιλαμβάνεστε τα πάντα γύρω σας. Πράγματα που πριν για σας ήταν πολύ σημαντικά, όπως τα meetings, τα mails και οι αναφορές, μπορεί τώρα, μετά τη γέννηση του παιδιού σας, να σας φαίνονται ασήμαντα μπροστά στο πόσο γάλα ήπιε σήμερα το μωρό ή στο ότι βγάζει δοντάκια και πονάει. Ως νέα μαμά έρχεστε αντιμέτωπη με μία νέα πρόκληση, το να διατηρήσετε την επαγγελματική σας ταυτότητα, όντας μητέρα. Υπάρχουν λοιπόν, πολλά και διαφορετικά συναισθήματα, που θα αισθανθείτε για πρώτη φορά στη ζωή σας.
Ζαλιστήκατε με όλα αυτά; Μην αγχώνεστε καθόλου, εμείς είμαστε εδώ! Πάρτε μία βαθιά ανάσα και έχετε πάντα στο μυαλό σας ότι κάνοντας ένα βήμα τη φορά θα φτάσετε στον επιθυμητό στόχο σας. Συγκεντρώσαμε για σας, όλα τα tips, που θα σας βοηθήσουν, όσο το δυνατόν περισσότερο, την πρώτη εβδομάδα επιστροφής σας, στην δουλειά.
Δευτέρα: Μην αισθάνεστε ένοχη αν είστε ενθουσιασμένη που θα γυρίσετε στη δουλειά
Είναι απόλυτα λογικό, όταν το μωρό είναι κολλημένο πάνω σας, το πρώτο διάστημα που θηλάζει, όταν έρθει η ώρα να γυρίσετε πίσω στη δουλειά να αισθανθείτε παράξενα. Ναι, φυσικά και θα κλάψετε όταν φύγετε από το σπίτι για το γραφείο την πρώτη φορά, αλλά μπορεί να νιώσετε και… ανακούφιση. Η ανησυχία και ο φόβος θα είναι υπαρκτά όταν αφήσετε το παιδί σας, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό να νιώσετε και ενθουσιασμό με την προοπτική του να φορέσετε τα καλά σας ρούχα (αφού για καιρό στο σπίτι κυκλοφορούσατε μόνο με φόρμες και μακό) και να κάνετε συζητήσεις που δεν θα αφορούν το μωρό, το άλλαγμά του και το τάισμα του. Από το να κατηγορήσετε τον εαυτό σας και να νιώσετε ενοχές, εκμεταλλευτείτε το χρόνο σας, επικοινωνώντας ξανά με τους συναδέλφους σας, δείχνοντάς τους φωτογραφίες του μωρού και δουλεύοντας πάνω στο αντικείμενο που αγαπάτε.
Τρίτη: Υποστηρίξτε τις υπερδυνάμεις σας
Συγχαρητήρια, περάσατε επιτυχώς την πρώτη μέρα στη δουλειά και ένα βράδυ με κλάματα μωρού, τάισμα, ύπνο, κλάματα, τάισμα , ύπνο, αλλά εσείς συνεχίζετε. Πολλές μαμάδες γεμίζουν ενέργεια με την ικανότητά τους να διαχειρίζονται εργασία και οικογενειακή ζωή. Ναι, αυτό ισχύει και για τη μία και μοναδική μέρα που έχει περάσει! Το συναίσθημα, της λύπης και της ενοχής, που μάλλον κυριαρχεί στο μυαλό σας, θα εξασθενήσει σταδιακά και σιγά σιγά θα εξαφανιστεί. Αυτό είναι σίγουρο! Δείξτε εμπιστοσύνη στον εαυτό σας και τηρήστε ρεαλιστικές προσδοκίες για τη συνέχεια. Δεν χρειάζεται να προσπαθείτε να είστε τέλειες, απλά ακολουθήστε το ένστικτό σας και μην προσπαθήσετε να κάνετε περισσότερα απ΄ όσα μπορείτε για την ώρα. Extra tip: Αν νιώθετε παρ΄ όλα αυτά ότι οι ένοχες σας και το βάρος που νιώθετε είναι μεγαλύτερα από το φυσιολογικό, είναι καλύτερα να απευθυνθείτε σε κάποιο σύμβουλο ψυχικής υγείας.
Τετάρτη: Δεχτείτε ότι η αντίστροφη μέτρηση για το Σαββατοκύριακο έχει αλλάξει
Πριν την εγκυμοσύνη, το Σαββατοκύριακο είχε τελείως διαφορετική σημασία για σας. Ίσως πηγαίνατε σινεμά με τον αγαπημένο σας, σε ένα καλό εστιατόριο, κάνατε κάποιο χόμπι ή οργανώνατε ένα ladies night με τις κολλητές σας. Τώρα όμως, στα μέσα της εβδομάδας, θα συνειδητοποιήσετε ότι οι συνθήκες έχουν αλλάξει εντελώς, δεν έχετε πια τον ελεύθερο χρόνο που είχατε, για να κάνετε όλες αυτές τις δραστηριότητες και το Σαββατοκύριακο είναι ακόμη μακριά. Ποια είναι λοιπόν η λύση; Αλλάξτε προσδοκίες, θέστε ως προτεραιότητά σας τις προσωπικές σας ανάγκες, ώστε να μην χάσετε τη δύναμη σας. Δύο μέρες ακόμα υπομονή!
Πέμπτη: Θέστε τα προσωπικά σας όρια και μεταβιβάστε κάποιες από τις ευθύνες σας
Όταν σηκωθείτε το πρωί στις 7 για να ταΐσετε το μωρό, μην εκπλαγείτε με τα δεκάδες mail που θα βρείτε στο inbox. Ο διευθυντής ή ο προϊστάμενος σας, έχουν αρχίσει να σας μεταφέρουν, και πάλι, όλες τις αρμοδιότητες και τα καθήκοντα που είχατε πριν γίνετε μητέρα. Πρέπει να ανταποκριθείτε στις υποχρεώσεις σας, που δεν είναι λογικές με βάση το νέο σας ρόλο, και να κοιμάστε λιγότερο από 4 ώρες την ημέρα ή να μεταβιβάσετε κάποιες από τις ευθύνες σας. Ναι καλά το καταλάβατε! Η δεύτερη είναι η καλύτερη επιλογή για εσάς! Δώστε σε κάποιο συνάδελφο, κάποιες από τις αρμοδιότητες που έχετε και ΝΑ ΘΥΜΑΣΤΕ, μην πάρετε ποτέ δουλειά για το σπίτι. Όσο λιγότερος είναι ο ύπνος, τόσο λιγότερη είναι και η παραγωγικότητά σας.
Παρασκευή: Καλωσορίσατε πιτζάμες!
Ναι το Σαββατοκύριακο είναι προ των πυλών και μπορεί την Τετάρτη να στενοχωριόσασταν για το “διαφορετικό”, σε σχέση με το παρελθόν, Σαββατοκύριακο που έρχεται, αλλά σήμερα ίσως το να βρεθείτε με φίλους να μην σας φαίνεται το ίδιο δελεαστικό, όσο το να ξεκουραστείτε και να χαλαρώσετε σπίτι. Πιο απλά, αν η μόνη σας σκέψη σήμερα είναι το να κάθεστε αναπαυτικά στο σαλόνι σας με αγκαλιά το μωρό, αυτό είναι απολύτως φυσιολογικό. Αν θέλετε να μείνετε δύο συνεχόμενες μέρες με τις πιτζάμες, είναι πολύ λογικό. Αυτή η φάση δεν θα κρατήσει πολύ, αλλά δείξτε εμπιστοσύνη σε όσα έχετε καταφέρει και δώστε στο εαυτό σας το χρόνο που χρειάζεται, το Σαββατοκύριακο, για να ξεκουραστεί!
Μπράβο σας, η πρώτη εβδομάδα επιστροφής στη δουλειά πέρασε, και όπως λένε “η αρχή είναι το ήμισυ του παντός”!