Όλα όσα πρέπει να γνωρίζεις για τον πρόωρο τοκετό
από την Ιωάννα Μίχαλου
με τη συνεργασία του Μαιευτήρα-Χειρουργού-Γυναικολόγου, Αγαμέμνονα Δρακονταειδή
Ακούς τόσα πολλά σχετικά με τον πρόωρο τοκετό, αλλά δεν μπορείς να ξεχωρίσεις ποια από όλα είναι αλήθεια και ποια ψέματα. Όλο αυτό έχει ως αποτέλεσμα να αγχώνεσαι και να μη νιώθεις ασφαλής στη σκέψη ότι μπορεί να σε πιάσουν οι πόνοι νωρίτερα από ότι υπολογίζετε με τον γιατρό σου.
ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€
Αρχικά, πρόωρος τοκετός είναι ο τοκετός που προκαλείται πριν από την 37η εβδομάδα κύησης και προκύπτει περίπου σε 1 στις 10 εγκυμοσύνες. Οι αιτίες που προκαλούν ένα πρόωρο τοκετό δεν είναι πάντα γνωστές. Σε αυτές που γνωρίζουμε περιλαμβάνονται η προεκλαμψία, η αποκόλληση πλακούντα, το κάπνισμα ή κατανάλωση αλκοόλ από τη μητέρα, ανεπάρκεια τραχήλου, χρωμοσωμικές ανωμαλίες, το πολύ μεγάλο ή μικρό βάρος κατά την εγκυμοσύνη, ουρολοιμώξεις ή σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα κ.ά. Μερικά από τα παραπάνω μπορείς να τα λάβεις υπόψη σου και να τα αλλάξεις, όπως για παράδειγμα το κάπνισμα και το αλκοόλ, μειώνοντας όσο είναι στο χέρι σου τις πιθανότητες να γεννήσεις πρόωρα. Ένας άλλος παράγοντας που οδηγεί πρόωρα σε τοκετό είναι η πολύδυμη κύηση, όταν δηλαδή περιμένεις δίδυμα ή και τρίδυμα. Επίσης, ένας προηγούμενος πρόωρος τοκετός οδηγεί συνήθως σε πρόωρο τοκετό και στις επόμενες εγκυμοσύνες.
Είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να είναι προετοιμασμένη από νωρίς, αφού μπορεί αιφνίδια να προκύψει ένας πρόωρος τοκετός. Οι ενδείξεις ότι το σώμα είναι έτοιμο να γεννήσει δε διαφέρουν από εκείνες που λαμβάνουν χώρα σε τοκετούς μετά την 37η εβδομάδα. Συμπτώματα που δεν πρέπει με τίποτα να αγνοήσεις και μπορεί να αποτελούν σημάδια για μια πρόωρη έξοδο του μωρού είναι οι πόνοι στη μέση, η πίεση στην πύελο, αίμα ή εκκρίσεις, συχνοί πονοκέφαλοι και πονάκια στην περιοχή της κοιλιάς. Υπάρχουν περιπτώσεις που έχουμε απευθείας συσπάσεις και απώλεια υγρών που δίνουν το σήμα για την έναρξη της γέννας. Μερικές φορές το διάστημα ανάμεσα στη στιγμή που σπάνε τα νερά και στην τελική διαστολή του τραχήλου που επιτρέπει στο μωρό να γεννηθεί είναι αρκετά μεγάλο, με αποτέλεσμα να χρειαστεί η μέλλουσα μητέρα να περιμένει στο μαιευτήριο. Ειδικά αν τα νερά έχουν σπάσει πολύ νωρίς, συστήνεται η αναμονή που θα δώσει στο μωρό περισσότερο χρόνο ώστε να μεγαλώσει όσο το δυνατόν περισσότερο. Ο γιατρός θα ξέρει να χειριστεί το κάθε θέμα με τον σωστότερο τρόπο για το καλό της μητέρας και του εμβρύου.
Η διαδικασία του τοκετού δε διαφέρει από τον τοκετό που γίνεται σε ολοκληρωμένο αριθμό εβδομάδων. Ανάλογα με την περίπτωση ο γιατρός θα κρίνει αν είναι απαραίτητη η καισαρική τομή. Συνήθως, το μωρό χρειάζεται εισαγωγή σε θερμοκοιτίδα και ειδική φροντίδα μέχρι να αναπτυχθεί αρκετά και να μπορεί η νέα μητέρα να το πάρει σπίτι.
Πηγή: dearmom.gr