Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τα άλματα ανάπτυξης
Τι είναι τα αναπτυξιακά άλματα; Πως επηρεάζουν τον θηλασμό; Τι χρονοδιάγραμμα ακολουθούν;
Καθώς τα μωρά προετοιμάζουν τα νέα τους κατορθώματα (ρολάρισμα, μπουσούλημα, περπάτημα, ομιλία κοκ.) περνούν από περιόδους απότομης ανάπτυξης και έντονης αναστάτωσης. Αυτές ονομάζονται άλματα ανάπτυξης και αποτελούν ένα πραγματικό τεστ αντοχής για τους γονείς.
Παρότι κάθε μωρό είναι διαφορετικό και δεν βιώνουν όλα με τον ίδιο τρόπο και την ίδια ένταση τα άλματα ανάπτυξης, τα περισσότερα είναι ευερέθιστα, νευρικά και κλαίνε, ενώ δεν είναι ασυνήθιστο να δυσανασχετούν όταν βρίσκονται στο στήθος. Τα θηλάζοντα μωρά με το διαρκές πιπίλισμς (ακόμα κι όταν δεν πίνουν γάλα) προσπαθούν να αυξήσουν την παραγωγή ανάλογα με τις ανάγκες τους ενώ αυτά που σιτίζονται με φόρμουλα μπορεί είτε να αυξήσουν είτε να μειώσουν την ποσότητα γάλακτος που καταναλώνουν.
Πολλές μητέρες τείνουν να συγχέουν το συνεχές πιπίλισμα του στήθους με μείωση της παραγωγής, κάτι που στην πραγματικότητα δεν ισχύει. Απευθυνθείτε σε έναν σύμβουλο θηλασμού της LLL ή έναν Πιστοποιημένο Σύμβουλο Θηλασμού IBCLC πριν αποφασίσετε αυθαίρετα να προσφέρετε συμπλήρωμα, μιας και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε μείωση της παραγωγής ή και αποθηλασμό.
Έχετε στο μυαλό σας ότι τα αναπτυξιακά άλματα διαρκούν μονάχα μερικές ημέρες, οπότε το μόνο που χρειάζεται να κάνετε είναι να ακολουθείτε τις επιθυμίες του μωρού για μαραθώνιους θηλασμούς.
Οι καμπύλες ανάπτυξης σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας
Ακολουθεί ένα ενδεικτικό χρονοδιάγραμμα των αναπτυξιακών αλμάτων:
- 5η εβδομάδα
- 8η και 9η εβδομάδα
- 12η εβδομάδα
- 15η έως 19η συνεχόμενες με κορύφωση στην 17η εβδομάδα
- 23η έως 26η με κορύφωση την 26η εβδομάδα
- 29η-30η εβδομάδα
- 34η έως 37η με κορύφωση την 36η εβδομάδα
- 42η έως 47η με κορύφωση την 44η εβδομάδα
- 51η έως 54η με κορύφωση την 53η εβδομάδα
- 60η έως 64η με κορύφωση την 62η και 63η εβδομάδα
- 71η έως 75η με κορύφωση την 72η και 73η εβδομάδα
Πηγή: happyparenting.gr