Όλα όσα πρέπει να ξέρεις αν θέλεις να μείνεις έγκυος με δωρεά ωαρίων
Όταν η πιθανότητα να μείνεις έγκυος σου φαίνεται απίθανο σενάριο, μπορείς να αρχίσεις να σκέφτεσαι τη δωρεά ωαρίων. Τι χρειάζεται, όμως, να ξέρεις;
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Απαντά ο Γιάννης Περιστέρης,
Είναι αλήθεια ότι η δωρεά ωαρίων ανοίγει νέους ορίζοντες στις γυναίκες. Όχι μόνο σε εκείνες που έχουν άλυτα προβλήματα υπογονιμότητας, αλλά και σε εκείνες που είναι πιθανόν να μη γίνουν πότε μητέρες είτε γιατί δεν θέλουν είτε γιατί οι συνθήκες δεν τις ευνοούν.
Η δωρεά ωαρίων τούς επιτρέπει να κάνουν κάτι πολύ σημαντικό: να δώσουν τη δυνατότητα της μητρότητας σε μια άλλη γυναίκα που θέλει να γίνει μητέρα. Με αυτόν τον τρόπο η γυναίκα που θέλει να τεκνοποιήσει και δεν τα καταφέρνει μπορεί να αποκτήσει το βιολογικό παιδί του συντρόφου της και να ζήσει τη μοναδική εμπειρία της εγκυμοσύνης. Πρόσφατες, μάλιστα, έρευνες διαπιστώνουν ότι τα νεογνά που έρχονται στη ζωή φέρουν και αρκετό αριθμό γονιδίων και της μητέρας που κυοφορεί.
Ποια είναι η διαδικασία για τη δότρια
Υπάρχει μια συγκεκριμένη ανώνυμη διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί προκειμένου μια γυναίκα να δωρίσει τα ωάριά της. Αυτό που πρέπει εξαρχής να τονιστεί είναι ότι μέχρι το στάδιο της μεταφοράς του εμβρύου στη λήπτρια η δότρια μπορεί ανά πάσα στιγμή να αποχωρήσει από τη διαδικασία.
-Εφόσον πραγματοποιηθεί η ολοκληρωμένη ενημέρωση σχετικά με τη συνολική διαδικασία, η δότρια συμπληρώνει την κατάλληλη αίτηση και υποβάλλεται σε συγκεκριμένες εξετάσεις: ψυχολογικό προφίλ, υπερηχογράφημα κάτω κοιλίας και κόλπου, αιματολογικές εξετάσεις για σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα και ορμονολογικό προφίλ.
-Στη συνέχεια χορηγούνται φάρμακα για περίπου 2-3 εβδομάδες στη γυναίκα, έτσι ώστε να διεγερθούν οι ωοθήκες της και να παραχθούν ωάρια. Μόλις τα ωοθυλάκια ωριμάσουν, ακολουθεί η λήψη των ωαρίων από τις ωοθήκες της δότριας μέσω αναρρόφησης. Στη συνέχεια τα ωάρια γονιμοποιούνται με το σπέρμα του συντρόφου της γυναίκας που παρουσιάζει υπογονιμότητα.
-Στο επόμενο –και τελικό στάδιο– πραγματοποιείται η εμβρυομεταφορά, τα έμβρυα δηλαδή τοποθετούνται στη μήτρα της λήπτριας, έτσι ώστε να επιτευχθεί εγκυμοσύνη που θα οδηγήσει στη γέννηση ενός υγιούς νεογνού. Το όριο της ηλικίας μιας δότριας ωαρίων είναι μέχρι 50 ετών.
Πηγή: fthis.gr