Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης

Όλα όσα θέλεις να ξέρεις για το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης

Πόσο περισσότερο θα ζυγίζω κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Κατά τις τελευταίες ημέρες, θα ζυγίζεις περίπου 12,5 κιλά περισσότερο σε σχέση με πριν την εγκυμοσύνη σου. Είναι φυσιολογικό και υγιές να βάλεις βάρος κατά την εγκυμοσύνη. Το σώμα σου έχει ανάγκη τις αλλαγές αυτές, για να φιλοξενήσει το μωρό σου και για να του δώσει τα καλύτερα θεμέλια για τη ζωή του. Καθώς θα πλησιάζεις στις τελευταίες ημέρες, περίπου το 1/3 του επιπλέον βάρους σου θα προέρχεται από το μωρό, τον πλακούντα και το αμνιακό υγρό. Να μερικά στατιστικά μεγέθη:
– Κατά τη στιγμή της γέννησης, ένα μωρό ζυγίζει περίπου 3,3 κιλά.
– Ο πλακούντας, ο οποίος θρέφει το μωρό, ζυγίζει περίπου 0,7 κιλά.
– Το αμνιακό υγρό, που στηρίζει και προστατεύει το μωρό, ζυγίζει περίπου 0,8 κιλά.
Τα υπόλοιπα 2/3 του βάρους σου οφείλεται στις αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα σου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Περίπου, με νούμερα:
– Η μυική μάζα της μήτρας σου αναπτύσσεται πολύ και ζυγίζει περίπου 0,9 κιλά περισσότερο
– Η ποσότητα του αίματος αυξάνεται και ζυγίζει περίπου 1,2 κιλά περισσότερο.
– Έχεις περισσότερα υγρά στο σώμα σου, βάρους περίπου 1,2 κιλών.
– Το στήθος ζυγίζει περίπου 0,4 κιλά επιπλέον.
– Αποθηκεύεις επιπλέον λίπος, περίπου 4 κιλά, για να έχεις ενέργεια για την περίοδο του θηλασμού.

Τι πρέπει να κάνω αν είμαι υπέρβαρη;
Αν ήσουν ήδη υπέρβαρη πριν την εγκυμοσύνη, θα πρέπει να απευθυνθείς σε διαιτολόγο ή σε εξειδικευμένο στην παχυσαρκία μαιευτήρα-γυναικολόγο. Ακολουθώντας την δίαιτα που θα σου συσταθεί, θα μπορέσεις να ελέγξεις το βάρος που θα πάρεις. Αν κουβαλάς μεγάλο βάρος από την αρχή της εγκυμοσύνης, αυτό αυξάνει τις πιθανότητες για τα εξής:
– υψηλή αρτηριακή πίεση
– εμφάνιση διαβήτη κύησης
– καισαρικής τομής
Να έχεις υπ’ όψη σου ότι δεν πρέπει να υποσιτίζεσαι κατά την εγκυμοσύνη. Οι αυστηρές δίαιτες θα σε κάνουν να αισθάνεσαι άσχημα και μπορεί να επηρεάσουν το μωρό. Αντιθέτως, ο στόχος είναι η ισορροπημένη και υγιεινή διατροφή. Αυτό θα συμβάλλει για να είστε καλά, μητέρα και έμβρυο. Ο γιατρός σου, θα σου δώσει συμβουλές για το πως να τρως πιο συνετά και να είσαι πιο ενεργοποιημένη στην καθημερινότητά σου. Αντικατέστησε τις ανθυγιεινές τροφές με πιο υγιεινές εναλλακτικές. Προτίμησε φρούτα, μπισκότα ολικής αλέσεως, τυρί με χαμηλά λιπαρά, γιαούρτι ή αποξηραμένα φρούτα, αντί για γλυκά και παγωτά, τα οποία είναι πλούσια σε ζάχαρη.  Απέβαλε τα σακχαρούχα ποτά από τη διατροφή σου και προτίμησε καλύτερα από όλα, το νερό. Αυτές οι αλλαγές θα κάνουν μεγάλη διαφορά.

Aυτό συμβαίνει αν δεν χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης!

Τι πρέπει να κάνω αν έχω λιγότερα κιλά από το αναμενόμενο;
Συζήτησε με τον/την γιατρό σου σχετικά με το πως θα χτίσεις το σώμα σου σταδιακά καθώς οι μήνες περνούν. Ακολούθησε τις συμβουλές του/της και κατανάλωσε ποικιλία από υγιεινές και θρεπτικές τροφές, έτσι ώστε το μωρό σου να λάβει τις απαραίτητες βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται για να αναπτυχθεί σωστά.

Πως θα ελέγξω το βάρος μου;
Ακολούθησε υγιεινή και ισορροπημένη διατροφή. Για τις γυναίκες συνίσταται να λαμβάνουν 2000 θερμίδες την ημέρα. Δεν χρειάζεται να υπερβαίνεις τις θερμίδες αυτές, πριν το τελευταίο τρίμηνο, οπότε και θα χρειαστείς 200 θερμίδες την ημέρα επιπλέον. Μπορείς να λαμβάνεις τις θερμίδες αυτές από ένα τόστ με ψωμί ολικής αλέσεως ή ένα μπολ δημητριακών με ημι-άπαχο γάλα.
Για να τρέφεσαι υγιεινά, περιόρισε τις ποσότητες που καταναλώνεις και προτίμησε σε αφθονία τις παρακάτω τροφές:
– Ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, ρύζι και δημητριακά (υδατάνθρακες). Επέλεξε προϊόντα ολικής αλέσεως, όπως μαύρο ρύζι και μακαρόνια και μαύρο ψωμί. Φρόντισε να αποτελούν το 1/3 της καθημερινής διατροφής.
– Φρούτα και λαχανικά, τουλάχιστον 5 μερίδες την ημέρα. Θα πρέπει να αποτελούν άλλο 1/3 της καθημερινής διατροφής.
– Πρωτεϊνες, όπως κρέας (όχι όμως εντόσθια), ψάρι, αυγά και όσπρια.
– Γαλακτοκομικά προϊόντα, όπως γάλα, γιαούρτι και τυρί. Επέλεξε τις εκδοχές με τα χαμηλά λιπαρά, αν είσαι υπέρβαρη.

Δεν χρειάζεται να τρως για δυο. Αν βάλεις πολλά κιλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μετά θα δυσκολευτείς να τα χάσεις. Προσπάθησε να πετύχεις το κατάλληλο βάρος, ώστε το μωρό να έχει την καλύτερη έναρξη για τη ζωή του και εσύ να παραμείνεις υγιής.
Μην ξεχνάς ότι η άσκηση είναι σημαντική κατά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Η συχνή γυμναστική μπορεί να σε βοηθήσει να διατηρήσεις το κανονικό σου βάρος, η να ελέγξει το βάρος που βάζεις. Βάλε την άσκηση στην καθημερινότητά σου. Ανέβα από τις σκάλες αντι για το ασανσέρ, πάρκαρε το αυτοκίνητο παραπέρα από τον προορισμό σου και κάνε περισσότερες βόλτες με τα πόδια. Ίσως χρειαστεί να δοκιμάσεις yoga, pilates ή κολύμβηση για εγκύους. Πολλές γυναίκες επιλέγουν αυτές τις πρακτικές για άσκηση και για να γνωρίσουν και άλλες μέλλουσες μαμάδες.

Πηγή: mommy.gr

Διαβάστε ακόμη:

Έντεκα πράγματα που έμαθα για τα κιλά της εγκυμοσύνης

Όλα τα tips για να χάσετε τα κιλά της εγκυμοσύνης