Όλο και περισσότερα παιδιά εξαφανίζονται
Ο όρος «εξαφανισμένο παιδί», αφορά σε ένα αφορά ένα παιδί η τύχη του οποίου αγνοείται από τους γονείς ή κηδεμόνες του. Καθημερινά «χάνονται» όλο και περισσότερα παιδιά και η θλιβερή αυτή πραγματικότητα μας αγγίζει βαθειά και μας σοκάρει. Στα πλαίσια της ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κοινού λοιπόν, η 25η Μαΐου είναι διεθνώς αφιερωμένη στην εξαφάνιση των παιδιών.
Σύμφωνα με τα στοιχεία του International Centre for Missing & Exploited Children, κάθε χρόνο εξαφανίζονται 800.000 παιδιά στις ΗΠΑ, 100.000 στη Γερμανία, 45.000 στη Βραζιλία, 20.000 στην Αυστραλία και 15.000 παιδιά στη Ρωσία. Στην Ελλάδα, σύμφωνα με στοιχεία από «Το Χαμόγελο του Παιδιού», μέσα στο 2014 καταγγέλθηκαν 111 περιπτώσεις εξαφάνισης ανηλίκων.
Ο μηχανισμός που ενεργοποιείται στη χώρα μας σε περιπτώσεις εξαφάνισης παιδιών είναι το AMBER ALERT HELLAS (Εθνικό Συντονιστικό Πρόγραμμα έγκαιρης και έγκυρης ειδοποίησης των πολιτών σε περιστατικά εξαφάνισης/απαγωγής ανηλίκων).
Το Amber Alert ξεκίνησε στις ΗΠΑ, με αφορμή την προσπάθεια εντοπισμού της 9χρονης Amber Hagerman που απήχθη στις 13 Ιανουαρίου 1996. Δυστυχώς, η μικρή Amber βρέθηκε λίγες ημέρες μετά βάναυσα δολοφονημένη και οι γονείς και φίλοι της, δημιούργησαν στη μνήμη της το συγκεκριμένο σύστημα έγκαιρης ενημέρωσης και του χάρισαν το όνομα της.
Στην Ελλάδα παρουσιάστηκε πρώτη φορά το 2007.
Τι είναι το AMBER ALERT;
Η βασική ιδέα του Προγράμματος συνίσταται στην άμεση, έγκυρη και λεπτομερή ενημέρωση των πολιτών σχετικά με περιστατικό εξαφάνισης ανηλίκου μόλις λίγα λεπτά μετά την ειδοποίηση των Αρχών ή του Οργανισμού (Ευρωπαϊκή Γραμμή Για Τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000). Με την έγκριση της ελληνικής αστυνομίας, ο μηχανισμός ενεργοποιείται από το «Χαμόγελο του Παιδιού».
Πότε ενεργοποιείται το AMBER ALERT;
Ο μηχανισμός ενεργοποιείται όταν πληρείται τουλάχιστον ένα από τα παρακάτω χαρακτηριστικά:
1. Το παιδί ή τα παιδιά έχουν μικρή ηλικία.
2. Υπάρχουν σαφείς ενδείξεις κινδύνου για τη ζωή ή την υγεία του παιδιού.
3. Υπάρχουν υποψίες για πιθανή αρπαγή ή απαγωγή του παιδιού.
4. Υπάρχουν ενδείξεις ότι η ενεργοποίηση του συστήματος θα συμβάλλει στον εντοπισμό του παιδιού
5. Η αστυνομία αποφασίζει ότι η ενεργοποίηση του συστήματος δεν θα θέσει σε κίνδυνο το παιδί.
Πώς μπορούμε να συμμετέχουμε ενεργά στις προσπάθειες εντοπισμού του παιδιού;
Μπορούμε και πρέπει όλοι να συμμετέχουμε ενεργά στη διαδικασία εντοπισμού ενός παιδιού που αγνοείται! Αρκεί να εγγραφούμε στην ΥΠΗΡΕΣΙΑ AMBER ALERT HELLAS μέσω του κινητού μας τηλεφώνου.
Διαβάστε περισσότερες πληροφορίες για τη διαδικασία εγγραφής/συμμετοχής στη σελίδα του Χαμόγελου του Παιδιού.
Τι κάνω όταν το παιδί μου «χαθεί»;
Αυτή είναι σίγουρα μια από τις δυσκολότερες στιγμές για έναν γονιό. Μην αφήσετε όμως το συναίσθημα να σας καταβάλλει, αλλά φερθείτε με λογική. Βρείτε την πιο πρόσφατη φωτογραφία του και πηγαίνετε αμέσως στην αστυνομία. Παράλληλα, επικοινωνήστε με το 116000, την Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά. Θα σας δώσουν χρήσιμες πληροφορίες.
Αναφέρετε στις αρχές κάθε στοιχείο για τα ρούχα που φορούσε και τα πράγματα που είχε μαζί του (χρήματα, κινητό, κτλ). Προσπαθήστε να θυμηθείτε αν υπάρχει συγκεκριμένος λόγος που έφυγε (μάθημα, καβγάς στο σπίτι, κτλ). Επίσης αναφέρετε αν έχει επαναληφθεί το περιστατικό. Κάθε πληροφορία είναι πολύ σημαντική στην προσπάθεια εντοπισμού του παιδιού.
Καθώς η ομάδα πραγματοποιεί την επιχείρηση, εσείς μην σταματάτε να προσπαθείτε να επικοινωνήσετε με το παιδί. Στείλτε μηνύματα μέσω τηλεφώνου και διαδικτύου, επισημαίνοντας στο παιδί ότι το αγαπάτε, ότι νοιάζεστε και ότι το ψάχνετε. Παράλληλα, φροντίστε τις σωματικές σας αντοχές… Μην καταρρεύσετε, χρειάζεστε δύναμη τώρα.
Αυτά είναι τα ιδανικά μέρη στην Αττική για να μάθει το παιδί ποδήλατο
Πώς θα αποτρέψω την εξαφάνιση του παιδιού μου;
Η πρόληψη είναι η καλύτερη θεραπεία και φυσικά αυτό βρίσκει εφαρμογή και στην εξαφάνιση παιδιών. Για να προλάβετε τα χειρότερα:
Διδάξτε τα παιδιά σας τα βήματα ασφαλείας. Απλές συμβουλές, όπως «δεν μιλάμε σε αγνώστους», «δεν μετακινούμαστε πολύ», «γνωρίζουμε δωρεάν αριθμούς βοήθειας όπως το 100 ή το 116000», αποδεικνύονται πολύ χρήσιμες.
Ενημερώνετε συχνά τα παιδιά για τον κίνδυνο και τις συνέπειες μιας εξαφάνισης. Με αυτόν τον τρόπο, θα του επιστήσετε την προσοχή, ενώ σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης θα μπορέσει να ανταποκριθεί καλύτερα.
Φροντίστε να γνωρίζετε και να έχετε πλήρη εποπτεία του καθημερινού προγράμματος των παιδιών.
Γνωρίστε τους φίλους και τους καθηγητές των παιδιών σας. Έτσι, θα ξέρετε ανά πάσα στιγμή σε ποια δραστηριότητα βρίσκονται και με ποιους.
Συμβουλευτείτε την Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000.
Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 είναι μια 24ώρη δωρεάν και ανώνυμη τηλεφωνική Γραμμή, στελεχωμένη από κοινωνικούς λειτουργούς και ψυχολόγους, όλοι επιστημονικά προσανατολισμένοι σε θέματα παιδιών, τους οποίους μπορείτε να συμβουλευτείτε.
Τέλος, καλλιεργείστε ένα κλίμα ασφάλειας και μετατρέψτε το σπίτι σας σε ένα χώρο που τα παιδιά εμπιστεύονται και δε φοβούνται. Στόχος είναι, ό,τι κι αν τους συμβαίνει να επιλέξουν να επιστρέψουν εκεί!
5 πράγματα που το παιδί σας θα πρέπει να ξέρει πριν κλείσει τα 5