Όπως κι αν τον αποκαλείς, νταή ή bully, να 4 τρόποι για να τον αντιμετωπίσεις

Όπως κι αν τον αποκαλείς, νταή ή bully, να 4 τρόποι για να τον αντιμετωπίσεις

Το διαβάσαμε στο aspaonline.gr και μας άρεσε!

Πριν λίγες μέρες έπεσα πάνω σε ένα βίντεο στο οποίο ένα παιδί προτείνει 4 τρόπους για την αντιμετώπιση ενός νταή. Το βίντεο μου άρεσε πολύ και αποφάσισα να το δημοσιεύσω εδώ στο blog.

Δηλώστε συμμετοχή για να κερδίσετε ένα ταξίδι στην Disneyland για ΟΛΗ την οικογένεια και πολλά φανταστικά δώρα

[babyPostAd]Επειδή όμως το σημερινό post το γράφω για να το διαβάσουν κυρίως παιδιά, αναρωτήθηκα αν στον τίτλο θα έπρεπε να χρησιμοποιήσω τη λέξη bully στα Αγγλικά ή να τη μεταφράσω στα Ελληνικά (νταής) ώστε τα παιδιά που θα διαβάσουν τον τίτλο να συσχετιστούν περισσότερο. Οπότε είπα να ρωτήσω τις κόρες μου πώς αποκαλούν έναν bully όταν μιλάνε μεταξύ τους. Να ο διάλογος ακριβώς όπως έγινε:

Εγώ: Κορίτσια θέλω τη βοήθειά σας.
Κορίτσια: Ναι μαμά, πες μας.
Εγώ: Όταν συζητάτε μεταξύ σας στο σχολείο, αυτόν που κάνει το bullying πώς τον λέτε;
Εβελίνα: Στα Αγγλικά bully και στα Ελληνικά νταή.
Εγώ: Μωρέ ξέρω πώς λέγεται στις δυο γλώσσες. Απλά γράφω ένα post και αναρωτιέμαι εσείςπώς τον αποκαλείτε, όταν μιλάτε μεταξύ σας.
Εβίτα: Βλαμ_ _ _ο

Παρ’ όλο που οι αγενείς λέξεις δεν επιτρέπονται μέσα στο σπίτι, ομολογώ ότι χαμογέλασα με την απάντηση της Εβίτας. Ούτε στο blog συνηθίζω να δημοσιεύω αγενείς λέξεις αλλά η απάντηση της Εβίτας τα λέει όλα: Το να είσαι bully ή νταής, δεν είναι μαγκιά. Είναι βλακεία.

Δείτε το βίντεο:

Οι 4 τρόποι περιληπτικά:

1. Να έχεις αυτοπεποίθηση. Το να έχεις αυτοπεποίθηση δε σημαίνει να προσπαθείς να είσαι καλύτερος από όλους τους άλλους. Σημαίνει να είσαι ο καλύτερος σου εαυτός. Όταν είσαι περήφανος για αυτό που είσαι δεν έχει σημασία τι σκέφτονται οι άλλοι για σένα. (παράδειγμα με σάλτσα μπάρμπεκιου) Είσαι σαν τη σάλτσα μπάρμπεκιου! Δε θα αρέσεις σε όλους. Αυτό δε σημαίνει ότι δεν είσαι καταπληκτικός!

2.  Μην ταΐζεις τον bully. Τι συμβαίνει όταν ταΐζεις κάποιον; Επιστρέφει για περισσότερο φαγητό. Το ίδιο και με τους νταήδες. Αν ταΐσεις την αρνητικότητά τους θα επιστρέψουν. Θέλουν την αρνητική σου αντίδραση. Να προσποιηθείς ότι αυτό που λένε, δε σε επηρεάζει καθόλου. Αγνόησέ τους εντελώς ή απάντησέ τους κάπως έτσι: «Σε ευχαριστώ για τη γνώμη σου αλλά σε εμένα αρέσει πολύ». Ή «Λυπάμαι που περνάς δύσκολη μέρα. Ελπίζω αύριο να είσαι καλύτερα».

3. Όταν βλέπεις ότι κάνουν bullying σε κάποιον άλλον, μίλα, υποστήριξέ τον. Και όχι μόνο όταν πρόκειται για κάποιον φίλο σου. Παρ’ όλο που οι καλοί στον κόσμο είναι περισσότεροι από τους κακούς, όταν οι καλοί βλέπουν κάποιον να κάνει bullying λένε «Δεν είναι δική μου δουλειά». ΕΙΝΑΙ δική σου δουλειά. ΠΡΕΠΕΙ να ανακατευτείς.

4. Πες το σε κάποιον ενήλικα. Δεν είσαι καρφί αν το πεις σε κάποιον ενήλικα. Λέγοντάς το σε κάποιον ενήλικα, μπορεί να γλυτώσεις κάποιον άλλον από το να πέσει θύμα.

Ο εκφοβισμός δεν είναι μαγκιά. Ας μοιραστούμε αυτό το post με παιδιά, γονείς και εκπαιδευτικούς. Ας βοηθήσουμε στην εξάλειψή του.

Πηγή:   aspaonline.gr