Οργανώστε σωστά το βρεφικό δωμάτιο!

Οργανώστε σωστά το βρεφικό δωμάτιο!

βρεφικό δωμάτιο

Η προετοιμασία του χώρου, όπου θα κοιμάται και θα παίζει το μωράκι σας, θέλει ιδιαίτερη προσοχή. Είναι πολύ σημαντικό να έχετε ετοιμάσει τον προσωπικό χώρο του μωρού σας πριν την άφιξή του στο σπίτι, ακόμη και αν σκοπεύετε να κοιμάται το μωρό στο δωμάτιό σας το πρώτο διάστημα.

Όταν γεννηθεί το μωράκι σας, θα περνάτε πάρα πολλές ώρες στο δωμάτιο, οπότε είναι πολύ σημαντικό να είναι ένας ήσυχος και άνετος χώρος. Ιδανική περίοδος για να ξεκινήσετε να φτιάχνετε το δωμάτιο του μωρού σας είναι όταν είστε στον έκτο ή έβδομο μήνα και μπορείτε ακόμη εύκολα να μετακινείστε.

Ο χώρος του μωρού σας πρέπει να είναι ήσυχος, με λίγη κίνηση και απαλό φως. Σιγουρευτείτε ότι δεν υπάρχει κάποιο έντονο φως στο ταβάνι. Θα πρέπει να σχεδιάσετε το δωμάτιο με έναν τρόπο, που θα είναι άνετος και βολικός στη χρήση. Τοποθετείστε τα έπιπλα όπως πιστεύετε ότι θα σας βολέψουν αλλά μη ξεχνάτε ότι είναι πολύ πιθανό να χρειαστεί να τα μετακινήσετε πάλι μόλις βρείτε τι είναι καλύτερο και για τους δύο σας.

Ας ξεκινήσουμε από το κρεβατάκι του μωρού σας. Επιλέξτε ένα ίσιο και απαλό στρωματάκι και ένα κλειστό μέρος, όπου θα αισθάνεστε ασφάλεια. Τους πρώτους μήνες μπορείτε να επιλέξετε μία καλαθούνα, που είναι ένα βρεφικό κρεβατάκι, το οποίο μετακινείται εύκολα και επομένως μπορείτε να το τοποθετήσετε σε όποιο δωμάτιο βρίσκεστε και να προσέχετε το μωράκι σας όταν κοιμάται. Επειδή όμως οι περισσότερες καλαθούνες δε μπορούν να αντέξουν το βάρος ενός μεγαλύτερου μωρού και είναι χρήσιμες μόνο για τους τέσσερις ή πέντε πρώτους μήνες, δεν είναι η καλύτερη επιλογή.

Για την ασφάλεια του μωρού σας κατά τον ύπνο, επιλέξτε ένα επίπεδο και σταθερό στρώμα. Αποφύγετε τα μαλακά μαξιλαράκια, τις κουβερτούλες και τα παιχνίδια στο κρεβατάκι, όταν κοιμάται το μωρό σας σ’ αυτό. Τα κάγκελα δεν πρέπει να απέχουν πάνω από έξι εκατοστά μεταξύ τους για να μη μπορεί να γλιστρήσει το μωρό σας ανάμεσα σ’ αυτά.  Το κενό ανάμεσα στο στρώμα και το κρεβάτι δεν πρέπει να είναι πάνω από δύο δάχτυλα. Η πάνω γωνία του στρώματος δεν θα πρέπει να ψηλότερη από 15 εκατοστά ή από κοντή από 40 εκατοστά για να μην πιαστούν τα ρουχαλάκια του μωρού σας και τραυματιστεί. Δεν πρέπει να υπάρχουν διακοσμητικά στο πάνω  ή στο κάτω μέρος του κρεβατιού για να αποφύγετε τον κίνδυνο τραυματισμού.

Για να αποφύγετε τον πνιγμό, απομακρύνετε το μομπιλέ ή αντικείμενα που κρέμονται πάνω από το κρεβατάκι όταν το μωρό σας γίνει τεσσάρων μηνών και μπορεί να σηκώνεται μόνο του. Όταν το μωράκι σας είναι μικρότερο, σιγουρευτείτε ότι το μομπιλέ είναι αρκετά ψηλά για να μη το φτάνει και ότι είναι καλά ασφαλισμένο. Για να μειώσετε τον κίνδυνο του συνδρόμου αιφνίδιου βρεφικού θανάτου, το μωρό σας πρέπει να κοιμάται ανάσκελα.

Και όμως η ώρα του ύπνου ήταν πολύ πιο εύκολη όταν τα παιδιά μου ήταν μικρά…

Συνεχίζουμε με την αλλαξιέρα του μωρού σας. Μπορείτε να αγοράσετε ένα ειδικό τραπέζι σχεδιασμένο για να αλλάζετε τις πάνες ή απλά να το αλλάζετε σε οποιαδήποτε επίπεδη επιφάνεια, αρκεί να βάλετε ένα στρωματάκι ή μία πετσέτα από κάτω. Βεβαιωθείτε ότι η επιφάνεια είναι σταθερή και αν είναι δυνατό, στερεώστε τη στον τοίχο. Μην αφήνετε ποτέ το μωρό σας μόνο του πάνω στην αλλαξιέρα και να κρατάτε πάντοτε με το ένα χέρι όταν είναι σ’ αυτά. Να έχετε δίπλα σας όλα όσα χρειάζεστε για την αλλαγή της πάνας αλλά να μην τα φτάνει το μωρό σας.

Η διαδικασία προστασίας του μωρού σας από ατυχήματα και τραυματισμούς δε σταματά ποτέ. Ξεκινήστε από τα βασικά. Κάντε έναν έλεγχο στο σπίτι και ψάξτε για μικρά αντικείμενα, που δεν είναι στερεωμένα και μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο τη σωματική ακεραιότητα του μωρού σας. Αγοράστε καλύμματα για όλες τις πρίζες, που μπορεί να φτάσει ένα παιδί μπουσουλώντας. Κλειδώστε όλα τα δωμάτια στα οποία δεν πρέπει να πάει το μωρό, όπως εκείνο με τα φάρμακα, τα καθαριστικά και τα απορρυπαντικά. Όσο μεγαλώνει το παιδί σας, πρέπει να ασφαλίζετε το σπίτι με διαφορετικό τρόπο.

Μην αγχωθείτε! Να θυμάστε ότι το σημαντικότερο που χρειάζεται το μωράκι σας είναι ένα ασφαλές και άνετο περιβάλλον, γεμάτο αγάπη.

Λεωνίδας Κάλφας για το Babyradio

Διαβάστε ακόμη:

Αποκωδικοποιήστε το κλάμα του μωρού σας!

Και κάπως έτσι περιορίζουμε τα όνειρα των παιδιών μας…