Ορόσημα ανάπτυξης ενός παιδιού 1 έτους | Τα πρώτα βήματα

Τα πρώτα του βήματα είναι σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο για την κινητική ανάπτυξη ενός παιδιού. Γίνεται ένας μικρός άνθρωπος που εξερευνεί το περιβάλλον.

Σύμφωνα με το Στέλιο Μαντούδη αναπτυξιακό εργοθεραπευτή, στους 12 μήνες το παιδί περπατά υποβασταζόμενο από τα χέρια. Κάνει αποφασιστικά σταθερά βήματα και θέλει να το ενθαρρύνουμε να περπατήσει μόνο του.

Βάλτε του παπουτσάκια, είναι έτοιμο να περπατήσει

Έφτασε ο καιρός που τα παπούτσια δε θα είναι πια διακοσμητικά, αλλά λειτουργικά, επισημαίνει ο κος Μαντούδης. Το παιδάκι σας είναι έτοιμο να πατήσει στο πάτωμα και να κάνει τα πρώτα του αδέξια βηματάκια. Πότε τρικλίζοντας πότε παραπατώντας, αλλά πάντα με τη βοήθεια τη δική σας θα κάνει τα βήματα που θα το πλημμυρίσουν χαρά και ικανοποίηση.

Κοντά στα πρώτα του γενέθλια κάνει τα πρώτα του βηματάκια

Από τους 12 μήνες και μετά, πολλά από τα νήπια θέλουν να τα κρατάτε από το χέρι ενώ περπατούν. Αυτό τα κάνει να νιώθουν ασφάλεια ότι δε θα χάσουν την ισορροπία τους και δε θα πέσουν. Ακόμα κι αν το παιδί έχει κάνει κάποια βήματα ανεξάρτητα, δώστε του χρόνο να αισθανθεί άνετα με το σώμα του και να περπατήσει με το δικό του ρυθμό.

Στην αρχή θα περπατήσει με τα χέρια ψηλά και τους αγκώνες λυγισμένους. Μπορεί να κάνει μερικά βήματα ανεξάρτητα και να το ξανακάνει μετά από μερικές μέρες. Μη σας απασχολεί αυτό. Δώστε του χρόνο να νιώσει σιγουριά και ασφάλεια για τον εαυτό του και τις δυνάμεις του.

Πρώτες προσπάθειες πρώτες αποτυχίες

Τα πρώτα βήματα είναι αδέξια. Μπορεί να δείτε το μωράκι σας να δοκιμάζει να περπατήσει γρήγορα προς το μέρος σας πέφτοντας τελικά στα μισά της διαδρομής. Δεν πειράζει, μην το πιέζετε. Γρήγορα θα μάθει να κάνει όλη τη διαδρομή.

Η γνώμη του ειδικού

Τα πρώτα του βήματα είναι σημαντικό αναπτυξιακό ορόσημο για την κινητική του ανάπτυξη. Το παιδί γίνεται ένας μικρός άνθρωπος έτοιμος να εξερευνήσει το περιβάλλον.