Όσα χρειάζεται μια έγκυος απ’ το σύντροφό της

έγκυος απ’ το σύντροφό

Περιμένοντας το θαύμα. Ζώντας το θαύμα. Δεν υπάρχει κάτι πιο δυνατό, κάτι πιο ανεκτίμητο στη ζωή μιας γυναίκας από αυτό. Η εγκυμοσύνη είναι μια πολύ ιδιαίτερη, ξεχωριστή κι απρόβλεπτη, περίοδος στη ζωή μιας γυναίκας.

 Όλα είναι πλέον αλλιώτικα. Πολλές φορές δεν είναι ο εαυτός της, αντιδρά αλλοπρόσαλλα, αλλάζει η διάθεσή της απ’ τη μια στιγμή στην άλλη. Άλλες φορές είναι ήρεμη, γλυκιά κι ενθουσιασμένη κι άλλες φορές γίνεται ιδιότροπη, νευρική, συναισθηματική κι ευάλωτη. Δεν το επιλέγει, ούτε το ελέγχει. Οι ορμόνες κάνουν τρελό πάρτι.
[babyPostAd]Δεν ξέρει καλά-καλά τι της συμβαίνει, πόσο μάλλον αν βιώνει την εγκυμοσύνη για πρώτη φορά στη ζωή της. Έτσι, προσπαθεί να προσαρμοστεί όσο πιο ομαλά γίνεται σε μια τόσο ευχάριστη αλλά επίσης άγνωστη κι αγχωτική κατάσταση για την ίδια και να βάλει τη ζωή της με τα νέα δεδομένα της σε τάξη. Δεν είναι μόνη της όμως σ’ αυτό. Δίπλα της, σταθερό στήριγμά της, ο σύντροφός της. Αυτό τουλάχιστον περιμένει.

Είναι λογικό πως οι ισορροπίες ανάμεσα στο ζευγάρι αναπόφευκτα αλλάζουν. Είναι μια νέα κατάσταση που αν και την βιώνει η γυναίκα για εννιά μήνες, αφορά κι επηρεάζει εξίσου και τους δύο. Ο άντρας επειδή δε νιώθει αυτή την αλλαγή μέσα του, αλλά βλέπει τη σύντροφό του να αλλάζει εξωτερικά, δυσκολεύεται ή ίσως χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να αντιληφθεί ότι δεν είναι απλά μια κοιλιά που μεγαλώνει αλλά κάτι τεράστιο που θα ανατρέψει όλο τους τον κόσμο.

Η ψυχολογία είναι το άλφα και το ωμέγα στη φάση αυτή της γυναίκας κι ο σύντροφός της παίζει καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό. Μια γυναίκα σε ενδιαφέρουσα δε ζητά ούτε απαιτεί κάτι λιγότερο από πριν. Απλά επειδή όλα μεγεθύνονται στο μυαλό της, έχει την ανάγκη να νιώθει πως τίποτα δεν άλλαξε στη σχέση της με τον άνθρωπό της και πως αυτός τη βλέπει και την αγαπά ακριβώς όπως πριν, αν όχι και περισσότερο.

Αυτό που χρειάζεται στην ουσία είναι να είναι πιο εκφραστικός, πιο εκδηλωτικός, πιο τρυφερός και πιο κοντά της. Αυτό που θέλει πιο πολύ είναι αυτήν την περίοδο να τη ζήσετε μαζί, γιατί είναι κομμάτι και των δύο. Μπορεί να θέλει κοντά της τη μαμά της, τις φίλες της, μα πιο πολύ χρειάζεται και θέλει εσένα.

Είναι λογικό να φοβάσαι, ζεις στην άγνοιά σου, δεν ξέρεις τι συμβαίνει γιατί δεν το νιώθεις (σίγουρα όχι όπως εκείνη) μέχρι τη στιγμή που θα έρθει στον κόσμο. Είναι κάτι καινούριο και για σένα και δεν ξέρεις πώς να χειριστείς την κατάσταση. Θέλεις το χρόνο σου, αλλά σκέψου πόσο πιο εύκολο θα γίνει αν αποφασίσεις να συμμετέχεις στη διαδικασία παρά να μείνεις απλός παρατηρητής.

Δείξε της πως ενδιαφέρεσαι να μάθεις τι νιώθει. Κι όταν κλοτσήσει για πρώτη φορά, να είσαι εκεί να το ζήσετε μαζί. Ρώτα την πώς είναι αυτό το συναίσθημα να χτυπούν δυο καρδούλες σε ένα σώμα. Αφιέρωσέ της χρόνο, δείξε της πόσο σημαντική είναι για σένα και πόσο ευτυχισμένος είσαι που ζείτε αυτή τη μαγική εμπειρία μαζί. Πες της τους προβληματισμούς σου, μοιράσου μαζί της τους φόβους σου, τις έγνοιες σου, τις πιο χαζές σου απορίες. Συζήτησε μαζί της.

Μη νομίζεις πως αυτή δε φοβάται και δεν αισθάνεται παράξενα. Όταν, όμως, σε νιώθει δίπλα της κι όχι πως περνάει μόνη της αυτό το άγνωστο συναίσθημα, τότε αυτόματα θα νιώσει ασφάλεια. Πηγαίνετε μαζί για ψώνια, φτιάξτε μαζί το δωμάτιο του μωρού, θα την εκπλήξεις ευχάριστα όταν δει ότι θέλεις να συμμετέχεις σε όλο αυτό.

Κι όταν ξεσπά και δεν είναι καλά, όταν είναι μελαγχολική, ακόμα κι όταν σου κάνει παράπονα, εσύ να δείχνεις κατανόηση, να είσαι εκεί να τη στηρίζεις, να την ακούς. Κι όταν πάλι έχει τις μαύρες της, όταν δε νιώθει καλά με τον εαυτό της, όταν δε βρίσκει τι να φορέσει, γιατί πλέον δεν μπαίνει στα ρούχα της και νιώθει άβολα βλέποντας το σώμα της να αλλάζει, θύμισέ της πόσο πολύ την αγαπάς και πόσο όμορφη, μοναδική και λαμπερή είναι. Κάνε της κομπλιμέντα σε ανύποπτο χρόνο και θα δεις πως με μία μόνο κουβέντα σου, θα της ανεβάσεις την ψυχολογία. Κάνε τη να νιώσει ποθητή κι ελκυστική. Μην την κάνεις στιγμή να αμφιβάλει αν δεν τη βλέπεις πια ως γυναίκα, πάρα μόνο ως μάνα του παιδιού σου.

Δε θα είναι εύκολο. Θα υπάρξουν στιγμές που θα σε εξαντλήσουν, που θα θες να αποστασιοποιηθείς για λίγο. Πάρε το χρόνο σου, μα μην της δείξεις σε καμία περίπτωση πως σε έχει κουράσει. Να θυμάσαι πως αυτό το θαύμα δημιουργήθηκε από δύο, ανήκει και στους δύο.

Όταν ζήσετε αυτό το μαγικό ταξίδι μαζί, θα δεθείτε ακόμη περισσότερο. Κι όταν έρθει αυτό το πλάσμα στον κόσμο θα νιώσετε πως αυτό το δέσιμο γίνεται όλο και πιο ισχυρό.