Όσα δεν πρέπει να ανησυχούν τους νέους γονείς!

Όσα δεν πρέπει να ανησυχούν τους νέους γονείς!

Εννέα μήνες εγκυμοσύνης -οι τρεις από αυτούς με συνεχείς ναυτίες. Έπειτα, ένας τοκετός τόσο επεισοδιακός, όσο και θαυμάσιος και μία νέα αρχή με το μωρό στο σπίτι. Και εκεί που νόμιζες πως όλα τα δύσκολα πέρασαν, η πραγματικότητα σου “χτυπάει” την πόρτα για να σου υπενθυμίσει πως τίποτα στη ζωή με ένα παιδί δεν θεωρείται εύκολο ή απλό!

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Για όλη την ευτυχία που βιώνει μια νέα μητέρα μετά τον ερχομό του μωρού της, τόσο άγχος έρχεται να αντισταθμίσει τα υψηλά επίπεδα χαράς που κατακλύζουν το μυαλό της!

Και κάπου εκεί ξεκινούν οι αγωνίες και τα πολλαπλά ερωτήματα που γεμίζουν τη σκέψη σου γύρω από τον τρόπο που μεγαλώνεις και διαχειρίζεσαι αυτό το μικροσκοπικό βρέφος! Μην αγχώνεσαι, δεν είσαι ούτε μόνη σε αυτό το βήμα και σίγουρα δεν είσαι η μόνη που βιώνει ακριβώς τις ίδιες ανησυχίες!

Από εδώ και πέρα, ο καιρός θα φέρει αναγκαστικά ποικίλες νέες εμπειρίες και καταστάσεις με τις οποίες θα έρθεις αντιμέτωπη. Για πολλές από αυτές δεν θα είσαι προετοιμασμένη και αυτό είναι ok. Άλλωστε, το δίκτυο των ανθρώπων γύρω σου θα σε στηρίξει σε κάθε στιγμή, όπως φυσικά και οι επιστήμες που θα σε καθοδηγήσουν αναλόγως σε κάθε νέο προβληματισμό σου! Για αρκετές, όμως, από αυτές τις καταστάσεις μπορείς από τώρα να αρχίσεις να προετοιμάζεσαι και εν μέρει να… θωρακίζεις τον εαυτό σου!

Παρακάτω, λοιπόν, θα βρεις συγκεντρωμένα τρία πράγματα για τα οποία μπορείς από τώρα να σταματήσεις να ανησυχείς σε σχέση με την ανάπτυξη του μωρού σου!

Αν θα “κακομάθεις” το μωρό σου

Πρόκειται για έναν… αστικό μύθο, που ελπίζουμε πως σύντομα θα εκλείψει. Η φράση που μπορεί να ακούς από τη μαμά ή τη γιαγιά σου πως “Αν κρατάς συνέχεια το μωρό στην αγκαλιά σου θα το κακομάθεις” είναι μια πολύ ξεπερασμένη οπτική. Βλέπεις, δεν υπάρχει τρόπος να… κακομάθεις ένα βρέφος, το οποίο δεν έχει τη νοητική ωριμότητα να εκμεταλλευτεί ή να προκαλέσει εσκεμμένα οποιαδήποτε αντίδρασή σου. Τα μωρά κλαίνε διότι αυτός είναι ο μόνος τρόπος επικοινωνίας που διαθέτουν!

Έρευνες έχουν αποδείξει πως τα μωρά των οποίων οι γονείς ανταποκρίνονται σταθερά στο κλάμα, στην πραγματικότητα κλαίνε προοδευτικά λιγότερο όταν φτάνουν τους έξι μήνες ζωής, σε σχέση με εκείνα που δεν δέχονται την ίδια ανταπόκριση. Επιπλέον, παρηγορώντας και ηρεμώντας το μωρό σου μπορείς να αλλάξεις το… DNA του!

Νέες μελέτες έχουν δείξει πως τα μωρά που αγκαλιάστηκαν περισσότερο έχουν αποκτήσει πιο ανεπτυγμένη μοριακή δομή όταν φτάνουν τα τέσσερα έτη της ηλικίας τους, σε σύγκριση με εκείνα που δεν είχαν την ανταπόκριση των γονιών τους.

Αν το μωρό σου έχει περίεργα αντανακλαστικά

Τα μωρά είναι εκπληκτικά πλάσματα! Το ίδιο υπέροχα είναι τα έμφυτα αντανακλαστικά τους, που πολύ συχνά θα σε κάνουν να προβληματιστείς! Ένα από αυτά είναι το αντανακλαστικό του θηλασμού, που σημαίνει πως το μωρό σου μπορεί να πιπιλίσει το λαιμό, το μπράτσο ή οποιοδήποτε άλλο μαλακό σημείο του σώματός σου, αφού αυτό είναι “φτιαγμένο” να κάνει από τη φύση του!

Αντίστοιχα, υπάρχει το αντανακλαστικό του βαδίσματος όταν κρατάς το βρέφος σε όρθια θέση (πάντοτε υποστηρίζοντας το κεφαλάκι του) και εκείνο κουνάει τα πόδια του σαν να περπατάει -ή να κλωτσάει. Και φυσικά, αν βάλεις το δάχτυλό σου στη μικροσκοπική παλάμη του είναι βέβαιο πως θα στο σφίξει αυτόματα!

Γι’ αυτό, λοιπόν, μην τρομάξεις την επόμενη φορά που θα πιάσει μια τούφα από τα μαλλιά σου και δεν μπορείς να το απομακρύνεις. Το μόνο που χρειάζεται να κάνεις είναι να αγγίξεις ελαφρά το πάνω μέρος του χεριού του και θα αφήσει τα μαλλιά σου το ίδιο αυτόματα!

Αν το μωρό σου έχει “εκρηκτικό” ταμπεραμέντο

Έχεις παρατηρήσει πως το μωρό σου κλαίει εύκολα, με ένα μικρό χτύπο που θα ακούσει ή ένα κουδούνι που θα χτυπήσει; Μήπως έχει μεγαλώσει και ως νήπιο αρνείται να δέσει τη ζώνη του αυτοκινήτου ή ξεσπάει σε ουρλιαχτά όταν δεν γίνεται το δικό του; Λοιπόν, θα πρέπει να θεωρείς τον εαυτό σου τυχερό, αφού σύμφωνα με πολλαπλές έρευνες, τα παιδιά με “δύσκολο” χαρακτήρα είναι στην πραγματικότητα πολύ πιο ευαίσθητα σε σχέση με πολλά πράγματα, όπως και απέναντι στη γονεϊκή καθοδήγηση!

Με την τρυφερή και χαλαρή αντίδραση των γονιών, τα παιδιά μπορούν να αναπτύξουν εξαιρετικούς χαρακτήρες. Επιπλέον, τα παιδιά με ισχυρή θέληση, που αμφισβητούν την… εξουσία, αποδεικνύονται τελικά οι πιο δημιουργικοί ενήλικες, και μάλιστα με ηγετικές δεξιότητες!

Πηγή:  tlife.gr

Το διαβάσαμε στο mother.gr