Οστρακιά: Όλα τα συμπτώματα για να την αναγνωρίσετε και τρόποι αντιμετώπισης
Οι γονείς προειδοποιούνται να ελέγχουν για τα συμπτώματα της οστρακιάς, καθώς ο αριθμός των περιπτώσεων εκρήγνυται σε ορισμένες περιοχές του Λονδίνου και είναι πολύ πιθανόν να εξαπλωθεί.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
[babyPostAd]Η Δημόσια Υγεία της Αγγλίας ανακοίνωσε ότι ο αριθμός των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί έχει αυξηθεί ραγδαία με συγκλονιστικά στατιστικά στοιχεία που δείχνουν ότι υπήρξαν 253 επιβεβαιωμένες περιπτώσεις στο Λονδίνο μόλις την περασμένη εβδομάδα.
Τον περασμένο μήνα, τα στοιχεία αποκάλυψαν ότι υπήρχαν 735 περιπτώσεις οστρακιάς στην Αγγλία και την Ουαλία την εβδομάδα που τελείωνε στις 28 Ιανουαρίου, καθιστώντας το το μεγαλύτερο επταήμερο ξέσπασμα από τον Απρίλιο του 2017.
Τι είναι οστρακιά;
Επίσης γνωστή ως σκαρλατίνα, ο οστρακιά είναι μια μόλυνση που προκαλείται από βακτήρια Streptococcus pyogenes, τα οποία βρίσκονται στο δέρμα και στο λαιμό.
Αν και είναι πιο συνηθισμένο στα μικρά παιδιά, μπορεί να επηρεάσει ανθρώπους οποιασδήποτε ηλικίας, αναφέρει το NHS.
Ποια είναι τα συμπτώματα;
Τα συμπτώματα της οστρακιάς αναπτύσσονται μέσα σε μια εβδομάδα από τη μόλυνση και περιλαμβάνουν πονόλαιμο, κεφαλαλγία, υψηλή θερμοκρασία και πρησμένους αδένες στο λαιμό.
Στη συνέχεια μπορεί να ακολουθήσει κάποιο ζωηρό κόκκινο μικροκοκκιώδες εξάνθημα που αισθάνεται σαν γυαλόχαρτο και να είναι πιο έντονο στις πτυχές του σώματος όπως στη μασχάλη και τους αγκώνες. Θα γίνει λευκό εάν πιέσετε ένα ποτήρι πάνω του.
Ενώ το εξάνθημα συνήθως δεν εξαπλώνεται στο πρόσωπο, τα μάγουλα μπορούν να γίνουν πολύ κόκκινα και να μοιάζουν με ηλιακό έγκαυμα.
Τέλος, μπορεί να σχηματιστεί μια λευκή επικάλυψη στη γλώσσα που ξεφλουδίζει μετά από λίγες ημέρες, αφήνοντάς την κόκκινη και πρησμένη. Αυτό ονομάζεται μοροειδής γλώσσα και είναι επίσης γνωστό ως “Γλώσσα–φράουλα“.
Τι πρέπει να κάνετε εάν πιστεύετε ότι εσείς ή το παιδί σας έχετε οστρακιά;
Εάν υποψιάζεστε ότι εσείς ή το παιδί σας μπορεί να έχετε οστρακιά, θα πρέπει να επισκεφτείτε το γιατρό σας το συντομότερο δυνατό.
Η συνήθης θεραπεία είναι η χορήγηση αντιβιοτικών δισκίων (ή υγρών για μικρά παιδιά), ώστε να μειωθεί η διάρκεια της μόλυνσης, να επιταχυνθεί η ανάρρωση και να μειωθεί ο κίνδυνος περαιτέρω προβλημάτων.