Όταν το παιδί είναι ανυπόμονο!

Όταν το παιδί είναι ανυπόμονο!

παιδί είναι ανυπόμονο

Θέλει να κάνει τα πάντα «εδώ και τώρα»; Όταν το παιδί είναι ανυπόμονο δείτε πώς μπορείτε να το βοηθήσετε να κάνει υπομονή.

Μην υποκύπτετε στην γκρίνια

[babyPostAd]Δάκρυα, φωνές, ξεσπάσματα θυμού. Κι όλα αυτά εξαιτίας μια απλής καθυστέρησης. Μην υποκύπτετε στην γκρίνια. Εξηγήστε του με… υπομονή, ήρεμα και σταθερά ότι χρειάζεται να περιμένει τη σειρά του π.χ. για τις κούνιες και να κάνει υπομονή. Τα παιδιά της προσχολικής ηλικίας δεν έχουν αναπτύξει ακόμη τον αυτοέλεγχο.

Αποσπάστε του την προσοχή

Αν η αναμονή είναι απαραίτητη προσπαθείστε να κάνετε τον χρόνο να περάσει διασκεδαστικά. Αν για παράδειγμα βρίσκεστε καθ’οδόν προς στο σπίτι και θέλει να φάει «τώρα» πείτε του ένα τραγουδάκι (από τα αγαπημένα του), αυτοσχεδιάστε ένα γρήγορο παιχνίδι ή ζητήστε να σας πει τι βλέπει έξω από το παράθυρο του αυτοκινήτου. Αν είστε στην ουρά του σούπερ μάρκετ παίξτε παιχνίδια του τύπου «βρες γύρω σου ένα αντικείμενο που αρχίζει από Α».

Βάζετε ένα χρονόμετρο

Αν χρειάζεστε άλλα πέντε λεπτά για να μπορέσετε να τελειώσετε τη δουλειά σας και να πάτε στην παιδική χαρά μαζί του έπειτα, βάλτε ένα χρονόμετρο και αφήστε το να το παρακολουθεί μέχρι να χτυπήσει. Ή γυρίστε μία κλεψύδρα. Αυτό θα του δώσει μια αίσθηση ότι ελέγχει κάπως εσάς και το χρόνο, ενώ θα κάνει την έννοια του αφηρημένου χρόνου πιο συγκεκριμένη. Φροντίστε να τηρήσετε τη συμφωνία για να σας εμπιστεύεται και στο μέλλον.

Προετοιμάστε το

Βάλτε το στη λογική του «περιμένω». Πείτε του ότι υπάρχουν καταστάσεις στις οποίες οφείλουμε να περιμένουμε: περιμένουμε το τρένο να έρθει, όταν είμαστε σε ουρά πρέπει να περιμένουμε να έρθει η σειρά μας κ.λπ.

Μην έχετε υπερβολικές απαιτήσεις

Μην περιμένετε να μάθει να κάνει υπομονή στις βασικές ανάγκες, αν και θα θέλατε να μάθει να κάνει υπομονή, αυτό δεν είναι εφικτό. Η πείνα και η δίψα για παράδειγμα είναι πολύ πιεστικές ανάγκες των παιδιών γι’ αυτό και χρειάζονται άμεση λύση. Αν απομένει μισή ώρα μέχρι το φαγητό δώστε του ένα μικρό θρεπτικό σνακ που θα μειώσει την πείνα του αλλά δεν θα του κόψει την όρεξη.

Να είστε πρόθυμοι να περιμένετε κι εσείς

Αν το σκεφτείτε τα παιδιά περνούν σχεδόν΄ολη την ημέρα με παραινέσεις τύπου «κάνε γρήγορα θα αργήσουμε, ντύσου πιο γρήγορα, φάε πιο γρήγορα κλπ». Προσπαθείστε να είστε και εσείς πιο υπομονετικοί μαζί του, δώστε του έξτρα χρόνο μέχρι να αφήσει το παιχνίδι του, μην κάνετε σαν ανυπόμονα παιδιά.

Πηγή:isida.gr