Κατά τον πέμπτο μήνα η έγκυος γυναίκα βιώνει το πιο διασκεδαστικό και μαγικό κομμάτι της περιόδου της εγκυμοσύνης της, καθώς ο οργανισμός της έχει συνέλθει από τις ταλαιπωρίες του πρώτου τριμήνου και τώρα το μωρό της κλωτσάει! Αυτό σημαίνει πως έχει τη δυνατότητα να επικοινωνεί η ίδια με το μωρό της.
Οι περισσότερες έγκυες γυναίκες περιγράφουν την κλωτσιά του μωρού σαν να έχουν μια πεταλούδα στο στομάχι τους που φτερουγίζει ή σαν να έχουν νευρικές συσπάσεις. Στην πρώτη εγκυμοσύνη οι γυναίκες δυσκολεύονται να διακρίνουν τις κινήσεις του εμβρύου από τους ήχους του εντέρου ή του στομαχιού. Οι μαμάδες ωστόσο, που διανύουν τη δεύτερη ή τρίτη τους εγκυμοσύνη λόγω εμπειρίας μπορούν και ξεχωρίζουν την κλωτσιά από το αίσθημα της πείνας π.χ ή άλλες φυσικές κινήσεις.Όσο όμως η εγκυμοσύνη εξελίσσεται και όταν η έγκυος γυναίκα διανύει το δεύτερο και τρίτο τρίμηνο οι κινήσεις του μωρού της είναι πιο διακριτές και είναι σε θέση να τις καταλαβαίνει.
Οι κλωτσιές του μωρού είναι ο εμφανής τρόπος επικοινωνίας του με τον έξω κόσμο και ενθουσιάζει τη μαμά, τον μπαμπά και όλους όσους χαϊδεύουν την κοιλία της μέλλουσας μαμάς και αισθάνονται την κίνηση του εμβρύου. Η κίνηση αυτή είναι επιστημονικά τεκμηριωμένη. Πιο συγκεκριμένα, το έμβρυο στην πραγματικότητα, κινείται από την 8η με 9η εβδομάδα, έστω και αν οι κινήσεις του είναι τόσο μικρές που δεν τις αντιλαμβάνεται η μητέρα!
Όσο το έμβρυο μεγαλώνει, η μητέρα νιώθει περισσότερες κινήσεις την ημέρα, ανάλογα φυσικά και με τις ώρες της ημέρας και τη ψυχολογική της κατάσταση. Το έμβρυο κινείται προκειμένου να ανακαλύψει τον κόσμο γύρω του και καθώς περνάει ο καιρός οι κινήσεις του εμβρύου μέσα στην κοιλιά της μητέρας δε γίνονται ακούσια. Οι κινήσεις του μωρού τώρα πια μπορεί να είναι αντιδράσεις σε εξωτερικά ερεθίσματα. Το μωρό μπορεί να κινείται, γιατί αντιδρά σε έναν δυνατό θόρυβο γιατί τρόμαξε με αποτέλεσμα να κουλουριάζεται ή να χαλαρώνει, όταν η μητέρα είναι ήρεμη.
Καθώς περνούν οι μήνες πλέον το μωράκι έχει ανάγκη να κλωτσήσει, όχι μόνο για να επικοινωνήσει αλλά και για να γυμνάσει το μυϊκό του σύστημα και να δοκιμάσει τις λειτουργίες που μπορεί να επιτελέσει. Σταδιακά ο διαθέσιμος χώρος που έχει περιορίζεται και για αυτό η κοιλιά της εγκύου παίρνει διαφορετικό σχήμα και διακρίνονται μικρά πατουσάκια, ή οι αγκώνες του μωρού! Πάντως ο στόχος του μωρού , όσο πλησιάζει η μεγάλη ώρα, είναι να πάρει την κατάλληλη θέση για να έρθει στον κόσμο.
Καθώς το μωρό θα μεγαλώνει και η εγκυμοσύνη θα προχωρά, η μαμά είναι σε θέση να διακρίνει καλύτερα τις κινήσεις του. Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι κάποια μωρά κάνουν λιγότερες κινήσεις συγκριτικά με άλλα. Η έλλειψη κίνησης μπορεί να σημαίνει ότι το μωρό κοιμάται. Μπορεί επίσης να νιώθει η έγκυος γυναίκα λιγότερες κλωτσιές και χτυπήματα μετά την 32η εβδομάδα, επειδή το μωρό έχει μεγαλώσει και έχει λιγότερο χώρο για να κινηθεί στη μήτρα.
Για να κάνετε το μωρό σας να κλωτσάει και εσείς να το διασκεδάζετε μπορείτε να κάνετε διάφορα όπως :
-φάτε κάτι γλυκό. Τα μωρά λατρεύουν τη σοκολάτα. Φάτε ένα σοκολατάκι , περιμένετε λίγο και θα αισθανθείτε το μικρούλι σας.
– ξαπλώστε και ακούστε χαλαρωτική μουσική. Το μωρό σας απολαμβάνει την ηρεμία σας και βρίσκει ευκαιρία να κάνει βόλτες.
– πιείτε ένα ποτήρι παγωμένο νερό για να το ξυπνήσετε
Πηγή:govastileto.gr