Ούτε που είχες φανταστεί για ποιο λόγο το μωρό σου σε… κλωτσάει!
Ξέρεις αυτή την αίσθηση πολύ καλά! Είναι αυτό το απροσδόκητο χτυπηματάκι που νιώθεις στην κοιλιά σου ακριβώς τη στιγμή που πάει να σε πάρει ο ύπνος. Ή εκείνη η… αγενής κλωτσιά που νιώθεις στην ουροδόχο κύστη σου, νομίζοντας ότι θα “σκάσει” πριν προλάβεις να φτάσεις στο μπάνιο! Και εκεί που πίστευες πως ο μόνος λόγος που το μωρό κλωτσάει στην κοιλιά σου είναι για να σου πει ένα “γεια” ή για να σου δείξει πως είναι καλά, τελικά αποδεικνύεται πως αυτή η ζωηρή κίνηση του εμβρύου έχει ένα πολύ συγκεκριμένο ρόλο και αφορά στην ανάπτυξή του!
[babyPostAd] Όπως καταγράφηκε σε έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Development και διενέργηθε από το επιστημονικό προσωπικό των Trinity College στο Δουβλίνο και Indian Institute of Technology στο Κανπούρ, ο λόγος για τον οποίο τα έμβρυα κινούνται είναι για να βοηθήσουν το σώμα τους να συνεχίσει να αναπτύσσεται σωστά και φυσιολογικά. Συγκεκριμένα, οι κλωτσιές και οι κινήσεις των εμβρύων διεγείρουν τις μοριακές αντιδράσεις που προτρέπουν τα κύτταρα και τους ιστούς να σχηματίσουν έναν “λειτουργικά γερό, αλλά και εύπλαστο σκελετό”.
Αυτό σημαίνει πως οι “κλωτσιές” κατά κάποιο τρόπο ειδοποιούν το σώμα πως χρειάζεται να καλύψει τα οστά των αρθρώσεων με χόνδρους ή να ενδυναμώσει την οστεϊκή δύναμη. Για την έρευνα, οι επιστήμονες εξέτασαν τις κινήσεις εμβρύων ποντικών και πιθήκων. “Τα νέα ευρήματά μας δείχνουν πως στην απουσία εμβρυϊκής κίνησης, τα κύτταρα που θα έπρεπε να σχηματίσουν χόνδρους στις αρθρώσεις λαμβάνουν λανθασμένα μοριακά σήματα, με το συγκεκριμένο είδος σήματος να χάνεται και κάποιο άλλο ακατάλληλο να ενεργοποιείται στη θέση του” εξηγεί η καθηγήτρια του Trinity College, Paula Murphy, και συνεχίζει: “Εν ολίγοις, τα κύτταρα λαμβάνουν το σήμα που λέει ‘δημιούργησε οστό’, όταν θα έπρεπε το μήνυμα να λέει ‘φτιάξε χόνδρο’”.
Και ενώ τα συγκεκριμένα ευρήματα είναι σημαντικά για την κατανόηση της κίνησης των εμβρύων, ωστόσο αυτό που τα κάνει ακόμη πιο εντυπωσιακά είναι τα αποτελέσματα που θα έχουν μελλοντικά στην αντιμετώπιση τραυματισμών και παθήσεων, όπως η οστεοαρθρίτιδα!
Πηγή: tlife.gr