Παχύσαρκη και έγκυος: Πώς να διαχειριστείτε το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης

Παχύσαρκη και έγκυος: Πώς να διαχειριστείτε το επιπλέον βάρος της εγκυμοσύνης

Εάν ξεκινήσατε την εγκυμοσύνη σας με υπερβολικό βάρος για το ύψος σας, δεν είστε η μόνη!  Περισσότερες από τις μισές εγκύους είναι υπέρβαρες ή παχύσαρκες.

[babyPostAd]Θεωρείστε υπέρβαρη εάν ο δείκτης μάζας σώματος πριν από την εγκυμοσύνη (ΔΜΣ) είναι μεταξύ 25 και 29,9. (Ο ΔΜΣ σας αντανακλά τη σχέση μεταξύ του ύψους και του βάρους σας και είναι μια εκτίμηση του σωματικού λίπους.) Θεωρείστε παχύσαρκη εάν ο ΔΜΣ σας είναι 30 ή μεγαλύτερος.

Δείτε πόσα κιλά μπορείτε να πάρετε στην εγκυμοσύνη σας ανάλογα με τον ΔΜΣ σας, στον παρακάτω πίνακα!

Δείκτης Μάζας Σώματος πριν την εγκυμοσύνη Αύξηση βάρους εάν κυοφορείτε 1 έμβρυο Αύξηση βάρους εάν κυοφορείτε δίδυμα
Λιγότερο από 18.5 12,5 με 18 κιλά καμία σύσταση
18.5 με 24.9 11 με 15 κιλά 16 με 24 κιλά
25 με 29.9 7 με 11 κιλά 14 με 22 κιλά
30 και πάνω 5 με 9 κιλά 11 με 19 κιλά

Μπορώ να χάσω βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;
Η εγκυμοσύνη σίγουρα δεν είναι η κατάλληλη στιγμή για μια δίαιτα απώλειας βάρους: Ο περιορισμός της πρόσληψης τροφής είναι δυνητικά επικίνδυνος για εσάς και το αναπτυσσόμενο μωρό σας. Αλλά πολλές υπέρβαρες γυναίκες  χάνουν βάρος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και μάλιστα χωρίς δίαιτα!

Στο πρώτο τρίμηνο, είναι σύνηθες να χάσετε βάρος ως αποτέλεσμα της πρωινής ναυτίας: Η ναυτία μπορεί να μειώσει την όρεξή σας και ο έμετος μπορεί να σας προκαλέσει την απώλεια θερμίδων. Αλλά ακόμα και έτσι, το μωρό σας θα πάρει όλες τις απαραίτητες θερμίδες.

Οι υπέρβαρες γυναίκες έχουν ένα επιπλέον απόθεμα θερμίδων σε αποθηκευμένο λίπος, έτσι ώστε το μωρό να μεγαλώνει με ασφάλεια ακόμα και αν η έγκυος χάσει λίγο βάρος στην αρχή. Αυτό που δεν είναι ασφαλές είναι η απώλεια βάρους, επειδή σκοπίμως κόβετε τις θερμίδες (και, ως εκ τούτου, περιορίζετε τα θρεπτικά συστατικά).

Τι να κάνω;
Η άσκηση και η κατανάλωση υγιεινού φαγητού μπορεί να σας βοηθήσει με το βάρος σας έχοντας θετικό αντίκτυπο στην εγκυμοσύνη σας και μειώνοντας κινδύνους, όπως ο διαβήτης κύησης και η προεκλαμψία. Θα σας βοηθήσουν επίσης να νιώσετε καλά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης σας και πέραν αυτής.

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή