«Παγκάκι της φιλίας» | Μία όμορφη ιδέα και για τα σχολεία εδραιώνεται

Μία εξαιρετική πρωτοβουλία κι ένας διαφορετικός τρόπος για να λύσουν τα παιδιά τις διαφορές τους ή απλά για να ενισχύσουν τους δεσμούς της φιλίας είναι το γνωστό ως «Παγκάκι της Φιλίας», το οποίο αποκτούν ολοένα και περισσότερα σχολεία σε όλη τη χώρα.

Για την περιοχή της Αλεξανδρούπολης, πρωτοπόρος ήταν το 10ο Δημοτικό Σχολείο και μακάρι να ακολουθήσουν κι άλλα σχολεία. Πρόκειται άλλωστε για μία δράση που η παιδαγωγική της καταλληλόλητα έχει λάβει την έγκριση του Ινστιτούτου Παιδαγωγικής Πολιτικής. Σε μία περίοδο που ο σχολικός εκφοβισμός, δυστυχώς, είναι καθημερινό φαινόμενο, χρειάζεται δημιουργικότητα και πίστη στις καλές ιδέες και πρακτικές που μπορούν, με ελάχιστο κόπο και κόστος, να μειώσουν τις αποστάσεις και να εξομαλύνουν τις διαφορές των παιδιών.

Πώς ξεκίνησε το «Παγκάκι της Φιλίας»

Όλα άρχισαν όταν η οικογένεια του 10χρονου Christian Back, που κατοικεί στις ΗΠΑ, έπρεπε να μετακομίσει στη Γερμανία. Η μητέρα του Christian του έδειχνε φωτογραφίες σχολείων ώστε να αποφασίσει σε ποιο ήθελε να πάει αφού φύγουν για την Ευρώπη. Του έκανε, λοιπόν, μεγάλη εντύπωση ένα παγκάκι που είδε σε μια φωτογραφία και έγραφε «παγκάκι φιλίας» και αποφάσισε να πάει σε αυτό το σχολείο.

Το «παγκάκι φιλίας» βρίσκεται στο σχολείο και μπορεί να κάθεται εκεί όποιο παιδί νιώθει μόνο του ώστε να ειδοποιεί με αυτόν τον τρόπο τα άλλα παιδιά να παίξουν μαζί του. Ο Christian, που δηλώνει: «Δεν μου άρεσε να βλέπω κάποια παιδιά να είναι μόνα τους στο διάλειμμα, ενώ όλοι οι άλλοι παίζουν με τους φίλους τους», τελικά δεν χρειάστηκε να μετακομίσει με την οικογένειά του στη Γερμανία. Όμως, θέλησε να εφαρμόσει την ιδέα αυτή και στο δικό του σχολείο. Έτσι, μαζί με τον διευθυντή του σχολείου, εγκατέστησαν το παγκάκι στο προαύλιο δίνοντας το παράδειγμα σε άλλα, περίπου, 2000 σχολεία των Ηνωμένων Πολιτειών να ακολουθήσουν την εξαιρετική αυτή ιδέα.