Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας για παιδιά 3 μηνών έως 3 ετών

Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού: Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας για παιδιά 3 μηνών έως 3 ετών

Με αφορμή τον εορτασμό της Παγκόσμιας Ημέρας Αυτισμού στις 2 Απριλίου, ο Αναπτυξιακός Εργοθεραπευτής κ. Στέλιος Μαντούδης προχώρησε στη δημιουργία ενός Βιβλιαρίου Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού «Επικοινωνιακές & Συναισθηματικές Δεξιότητες από 3 μηνών μέχρι 3 χρόνων».

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

[babyPostAd]Πρόκειται για έναν ενημερωτικό οδηγό με πληροφορίες και συμβουλές για την αναπτυξιακή πορεία των βρεφών και των νηπίων. Σημαντικό στοιχείο του αποτελούν τα ερωτηματολόγια κοινωνικής συμπεριφοράς, τα οποία συμπληρώνονται από τη μητέρακαι αξιολογούνται στο τέλος κάθε τρίμηνου από τον παιδίατρο με στόχο την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των γονέων για την Κοινωνική Επικοινωνία και τον Αυτισμό.

Πέραν της δωρεάν διάθεσης του Βιβλιαρίου από παιδιάτρους, μαιευτήρια και παιδιατρικές κλινικές, ο κάθε ενδιαφερόμενος μπορεί εντελώς δωρεάν να κατεβάσει το Βιβλιάριο σε μορφή pdf. Πατήστε επάνω στην παρακάτω εικόνα για να ανοίξετε και να κατεβάσετε και εσείς το Βιβλιάριο!

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής, όπως επισημαίνει ο κ. Μαντούδης, είναι να ενημερωθούν περισσότεροι γονείς για τον Αυτισμό και τις Διαταραχές Επικοινωνίας, καθώς, σύμφωνα με την Αμερικανική Παιδιατρική Εταιρεία, ο έγκαιρος εντοπισμός ανησυχητικών σημαδιών πριν τα δύο έτη μπορεί να συμβάλει στην αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση των συμπτωμάτων σχετίζονται με τον Αυτισμό. Παράλληλα, η Αμερικάνικη Ακαδημία Παιδιατρικής συνιστά προληπτικό έλεγχο για την ανίχνευση Διαταραχών Αυτιστικού Φάσματος σε όλα τα φυσιολογικά παιδιά από τους πρώτους κιόλας μήνες της ζωής ενός βρέφους.

Η Παγκόσμια Ημέρα Αυτισμού, καθιερώθηκε το 2007 από τον ΟΗΕ και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 2 Απριλίου. Η Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος ή αλλιώς Διάχυτη Αναπτυξιακή Διαταραχή (ΔΑΔ) είναι μια διαταραχή που χαρακτηρίζεται από μειωμένη κοινωνική αλληλεπίδραση και επικοινωνία, καθώς και από περιορισμένη, επαναλαμβανόμενη και στερεότυπη συμπεριφορά. Αξίζει να σημειωθεί ότι το Αυτιστικό φάσμα αποτελεί ένα σύνολο από διαφορετικά συμπτώματα που ποικίλλουν από παιδί σε παιδί σε ένταση και συχνότητα.

Σύμφωνα με στοιχεία και μελέτες του ΠΟΥ (Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, 2011), τα τελευταία χρόνια η συχνότητα εμφάνισης της Διαταραχής του Αυτισμού είναι 1 προς 110-150 φυσιολογικά παιδιά. Πρόσφατες επιστημονικές μελέτες που έγιναν στην Αμερική έδειξαν μια διαχρονική αύξηση της συχνότητας εμφάνισης του Αυτισμού σε παιδιά κατά 2000% (1 προς 65 φυσιολογικά παιδιά)! Το γεγονός αυτό καθιστά τις Διαταραχές Επικοινωνίας και τον Αυτισμό πιο συχνό παιδιατρικό νόσημα από αρκετά άλλα παιδιατρικά νοσήματα.

Στην Ελλάδα δεν έχουμε επίσημα στατιστικά στοιχειά σχετικά με την Διαταραχή του Αυτισμού. Διαπιστώνεται, όμως, ότι 700 με 1.000 παιδιά κάθε χρόνο θα διαγνωστούν με Αυτισμό. Τα τελευταία χρόνια, λόγω της ιδιαίτερα αυξημένης συχνότητας του προβλήματος, προτείνεται η καταγραφή των οροσήμων επικοινωνίας καθώς και των ρυθμιστικών και αισθητηριακών λειτουργιών, ώστε να εντοπιστούν έγκαιρα τυχόν ανησυχητικά σημάδια.

Στην Ελλάδα δεν έχει πραγματοποιηθεί μέχρι σήμερα αντίστοιχη δράση ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης των γονιών, της κοινής γνώμης και των επαγγελματιών υγείας που να εστιάζει στη βρεφική και νηπιακή ηλικία όπως το Βιβλιάριο Αναπτυξιακής Υγείας Παιδιού. Συγκεκριμένα, πρόκειται να πραγματοποιηθεί μία σειρά δράσεων που μεταξύ άλλων περιλαμβάνει τη δωρεάν διανομή του Βιβλιαρίου στους παιδιάτρους, στα μαιευτήρια και τις παιδιατρικές κλινικές όλης της χώρας, ενώ παράλληλα θα ενημερωθούν οι παιδαγωγοί των βρεφονηπιακών σταθμών, μέσω του συλλόγου τους, καθώς και το προσωπικό των Σταθμών Μητέρας & Παιδιού του ΕΟΠΠΥ.

Πηγή:    onmed.gr