Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Μην αμελείτε τα όρια σακχάρου και τα πρώιμα συμπτώματα – Κάντε το online τεστ

Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη: Μην αμελείτε τα όρια σακχάρου και τα πρώιμα συμπτώματα – Κάντε το online τεστ

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη δημιουργήθηκε το 1991 από τη Διεθνή Ομοσπονδία Διαβήτη (International Diabetes Federation – IDF) και τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) ως δράση απέναντι στην κλιμάκωση της απειλής για την παγκόσμια υγεία, η οποία οφείλεται στην “εξάπλωση” του διαβήτη. Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη έγινε επίσημη Ημέρα των Ηνωμένων Εθνών το 2006.

ΜΕΓΑΛΟΣ ΔΙΑΓΩΝΙΣΜΟΣ: Δηλώστε συμμετοχή και κερδίστε ένα ΣΤΟΛΙΣΜΕΝΟ Χριστουγεννιάτικο δέντρο αξίας 500€

[babyPostAd]Ο διαβήτης είναι μια δια βίου πάθηση, που προκαλεί το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα ενός ατόμου να γίνει πάρα πολύ υψηλό. Υπάρχουν δύο κύριοι τύποι διαβήτη: Τύπου-1 και Τύπου-2.

Η Παγκόσμια Ημέρα Διαβήτη είναι η μεγαλύτερη εκστρατεία ευαισθητοποίησης και ενημέρωσης του κόσμου για τον διαβήτη, φθάνοντας σε παγκόσμιο επίπεδο σε πάνω από ένα δισεκατομμύριο ανθρώπους σε περισσότερες από 160 χώρες. Η ημερομηνία επιλέχθηκε, καθώς είναι τα γενέθλια του Frederic Banting, ο οποίος, μαζί με τον Charles Best, πρώτος συνέλαβε την ιδέα που οδήγησε στην ανακάλυψη της ινσουλίνης τον Οκτώβριο του 1921. Η εκστρατεία εφιστά την προσοχή σε ζητήματα υψίστης σημασίας για τα αίτια, τα συμπτώματα και την αντιμετώπιση του διαβήτη και βασικός της στόχος είναι να παραμείνει ο διαβήτης στο προσκήνιο των διαβουλεύσεων για την δημόσια υγεία σε κάθε χώρα του πλανήτη.

Διαβήτης: Τα πρώιμα συμπτώματα και τα όρια σακχάρου στο αίμα

Πώς μπορείτε να ξέρετε εάν έχετε διαβήτη; Τα περισσότερα πρόωρα συμπτώματα συνδέονται με υψηλότερα από το φυσιολογικό επίπεδα της γλυκόζης, ένα είδος σακχάρου, στο αίμα σας.

Ο διαβήτης έχει αρκετά προειδοποιητικά συμπτώματα, τα οποία, όμως, μπορεί να είναι τόσο ήπια, ώστε να μην παρατηρήσετε εγκαίρως. Αυτό ισχύει ακόμα περισσότερο για τον διαβήτη τύπου-2. Μερικοί άνθρωποι δεν καταλαβαίνουν ότι τον έχουν, προτού να εκδηλώσουν προβλήματα από τη μακροπρόθεσμη βλάβη που προκαλείται από την ασθένεια.

Με τον διαβήτη τύπου-1, τα συμπτώματα συνήθως συμβαίνουν γρήγορα, μέσα σε λίγες ημέρες ή λίγες εβδομάδες και είναι πολύ πιο σοβαρά.

Διαβήτης: Κοινά συμπτώματα

Και οι δύο τύποι διαβήτη έχουν μερικά κοινά προειδοποιητικά σημάδια:

Διαβήτης τύπου-1: Επιπλέον συμπτώματα

Διαβήτης τύπου-2: Επιπλέον συμπτώματα

Αυτά τείνουν να εμφανίζονται αφότου το επίπεδο της γλυκόζης στο αίμα έχει παραμείνει υψηλό για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Σάκχαρο αίματος: Τα φυσιολογικά όρια για τους ενήλικες

Για όλα τα παραπάνω είναι σώφρον, όχι μόνο να γνωρίζουμε ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές για το σάκχαρο στο αίμα, ανάλογα με την ηλικία μας, αλλά και να φροντίζουμε να παίρνουμε τακτικές μετρήσεις (τα άτομα με διαβήτη μπορεί να το κάνουν και πολλές φορές μέσα στην ημέρα, αλλά όλοι οι υπόλοιποι πρέπει να το κάνουν με τακτικές εξετάσεις αίματος).

Ο βασικός σκοπός της μέτρησης της γλυκόζης (σακχάρου) του αίματος είναι για να μας βοηθήσει στην πρόληψη της υπο- και της υπεργλυκαιμίας. Αν τα επίπεδα είναι σταθερά χαμηλά ή υψηλά, θα πρέπει να συζητήσετε πιθανή θεραπεία με το γιατρό σας.

Δείτε ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές για το σάκχαρο αίματος για τα άτομα που είναι 20 χρόνων και πάνω:

Σημειώσεις:

Διαβήτης: Κάντε το online τεστ για πρώιμα συμπτώματα – Μην το αμελείτε!

Το παρακάτω online τεστ, είναι διαθέσιμο στον καθένα από το βρετανικό υπουργείο Υγείας και το βρετανικό Εθνικό Σύστημα Υγείας (NHS – National Health System), προκειμένου να βοηθήσει κάθε άνθρωπο να κάνει μια εμπεριστατωμένη εκτίμηση για το αν και κατά πόσον κινδυνεύει να αναπτύξει διαβήτη τύπου-2.

ΠΡΟΣΟΧΗ: Το τεστ αυτό δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση την επαγγελματική και εξειδικευμένη γνώμη και διάγνωση ενός γιατρού.

Σημειώσεις

(Μετά από κάθε απάντηση, πατήστε “Next” για να προχωρήσετε στην επόμενη)

Ερώτηση 1: Είστε άνδρας ή γυναίκα;

  • Επιλέξτε το αντίστοιχο εικονίδιο

Ερώτηση 2: Πόσο χρονών είστε;

  • Επιλέξτε το αντίστοιχο εύρος ετών

Ερώτηση 3: Τι εθνότητας είστε;

  • Λευκός Ευρωπαίος
  • Άλλη εθνότητα

Ερώτηση 4: Μήπως ο πατέρας, η μητέρα, κάποιος/α αδερφός/ή, ή ακόμα και το παιδί σας, έχει διαγνωστεί με διαβήτη τύπου-1 ή τύπου-2;

  • Επιλέξτε το αντίστοιχο εικονίδιο για “Ναι” και “Όχι”

Ερώτηση 5: Πόση είναι η περιφέρεια της μέσης σας;

  • Κάτω από 90 εκατοστά
  • Μεταξύ 90-99,9 εκατοστών
  • Μεταξύ 100-109,9 εκατοστών
  • Πάνω από 110 εκατοστά

Ερώτηση 6: Ποιος είναι ο Δείκτης Μάζας Σώματός σας; (Υπολογίστε τον ΕΔΩ)

  • Κάτω από 25
  • Μεταξύ 25-29,9
  • Μεταξύ 30-34,9
  • Πάνω από 35

Ερώτηση 7: Ακολουθείτε φαρμακευτική αγωγή για υπέρταση ή σας έχει πει ο γιατρός σας ότι έχετε υπέρταση;

  • Επιλέξτε το αντίστοιχο εικονίδιο για “Ναι” και “Όχι”

Αποτέλεσμα

Θα δείτε να αναγράφεται το επίπεδο κινδύνου που διατρέχετε για εκδήλωση διαβήτη τύπου-2.

  • Χαμηλό επίπεδο κινδύνου (low):Υπάρχουν περίπου 1 στις 200 πιθανότητες να έχετε ήδη διαβήτη τύπου-2 και 1 στις 20 πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου-2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
  • Μέτριο επίπεδο κινδύνου (moderate): Υπάρχουν περίπου 1 στις 33 πιθανότητες να έχετε ήδη διαβήτη τύπου-2 και 1 στις 7 πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου-2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.
  • Υψηλό επίπεδο κινδύνου (high):Υπάρχουν περίπου 1 στις 14 πιθανότητες να έχετε ήδη διαβήτη τύπου-2 και 1 στις 3 πιθανότητες να αναπτύξετε διαβήτη τύπου-2 μέσα στα επόμενα 10 χρόνια.

Πηγή: iatropedia.gr

Διαβάστε ακόμη:

Διαβήτης: Tips για τα πρώτα συμπτώματα

Αρρύθμιστος διαβήτης πριν την εγκυμοσύνη: Πόσο αυξάνονται οι κίνδυνοι για το μωρό