Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για το νόσημα!
Παγκόσμια Ημέρα Ψωρίασης σήμερα και οι ασθενείς που πάσχουν από το αυτοάνοσο νόσημα είναι γεγονός, ότι έχουν διανύσει μακρύ δρόμο, έως ότου αποδεχθούν και διαχειρισθούν την ασθένειά τους, και ταυτόχρονα μπορούν να αισθάνονται αναπόσπαστο κομμάτι της κοινωνίας.
Της Νατάσσας Ν.Σπαγαδώρου
Διότι η ψωρίαση- παρά το γεγονός ότι είναι ένα νόσημα που δεν κολλάει- δημιουργεί στους ασθενείς, όπως τονίζουν οι ίδιοι, κοινωνικό αποκλεισμό εξαιτίας της φύσης της νόσου. Και φυσικά η απομόνωση, η κατάθλιψη, το άγχος το στρες αλλά και ο αποκλεισμός, αποτελούν την κορυφή του παγόβουνου, διότι στις περισσότερες περιπτώσεις καραδοκούν τα συνοδά νοσήματα, ή οι συννοσηρότητες, οι οποίες μπορούν να απειλήσουν την ζωή ενός ασθενούς.
Η ψωρίαση είναι μία χρόνια φλεγμονώδης, αυτοάνοση δερματοπάθεια, ένα πολύπλοκο νόσημα, σύμφωνα με τους επιστήμονες, η οποία αφορά στο 2- 4% περίπου του πληθυσμού παγκοσμίως. Στην Ελλάδα πάσχουν περίπου 200.000 ασθενείς.
Σκωληκοειδίτιδα: Ποια είναι τα συμπτώματα, τι πρέπει να προσέχετε
Η νόσος χαρακτηρίζεται από παχιές και εκτεταμένες δερματικές βλάβες (πλάκες) που συνήθως προκαλούν αποφολίδωση, κνησμό και πόνο. Η συμπτωματολογία αυτή συσχετίζεται με σημαντική επιβάρυνση της ποιότητας ζωής, τόσο από σωματική όσο και από ψυχολογική άποψη και δεν είναι απλά ένα πρόβλημα εξωτερικής εμφάνισης. Τα άτομα με ψωρίαση είναι πιθανότερο να εμφανίζουν συννοσηρότητες όπως είπαμε παραπάνω, όπως ψωριασική αρθρίτιδα, καρδιαγγειακά νοσήματα, διαβήτη τύπου 2 και κατάθλιψη.
Ειδικότερα, υπολογίζεται ότι το 73% των ασθενών με ψωρίαση έχουν τουλάχιστον μία συνυπάρχουσα νόσο: ψωριασική αρθρίτιδα, παχυσαρκία, υπέρταση, διαβήτη, υπερλιπιδαιμία, μεταβολικό σύνδρομο, καρδιαγγειακά νοσήματα, φλεγμονώδη νοσήματα εντέρου, ΧΑΠ, αποφρακτική άπνοια ύπνου, ψυχιατρικές διαταραχές, κατάθλιψη, λεμφώματα και σκλήρυνση κατά πλάκας, αλλά και μεταβολικό σύνδρομο, παχυσαρκία, καρδιαγγειακά νοσήματα κλπ.
Σύμφωνα με την επιστημονική κοινότητα, το στρες και το άγχος, πυροδοτούν την νόσο, ενώ σίγουρα και η παρατεταμένη κρίση και ανεργία που βιώνουμε, αποτελεί έναν επιπλέον εκλυτικό παράγοντα για την εκδήλωση ενός αυτοάνοσου νοσήματος.
Επίσης, στην περίπτωση ενός ψωριασικού ασθενή, σίγουρα αποτελεί μεγάλο όπλο η σωστή διατροφή.
Αναφορικά με τις θεραπείες, το τελευταίο διάστημα είναι γεγονός, ότι έχουν κυκλοφορήσει σημαντικές θεραπεείες – νέοι βιολογικοί παράγοντες– εκτός από τις τοπικές θεραπείες και την μεθοτρεξάτη- οι οποίες στοχεύουν σε ένα καθαρό δέρμα για πολύ μεγάλο διάστημα. Διότι το στοίχημα πλέον για τον ασθενή αλλά και τον γιατρό, είναι η επίτευξη καθαρού δερματος για πολύ μεγάλο διάστημα, ακόμη και για χρόνια.
Φυσικά οι επιστήμονες τονίζουν ότι είναι αναγκαίο ο ασθενής, να αποταθεί στον δερματολόγο του για μία ολοκληρωμένη λύση στην θεραπεία του.
Πηγή: onmed.gr