Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας 2018: Κάνε «Ααα!»
Το στόμα σου είναι καθρέφτης του σώματός σου, αφού αντανακλά την υγεία και την ευεξία σου.
Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά
Αυτό είναι το βασικό μήνυμα για τη φετινή Παγκόσμια Ημέρα Στοματικής Υγείας, όπως αυτή έχει καθιερωθεί από την Παγκόσμια Οδοντιατρική Ομοσπονδία (FDI) και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Μαρτίου.
Κάνε «Ααα!»
Το σύνθημα της Παγκόσμιας Ημέρας Στοματικής Υγείας για την τριετία 2018-2020 είναι «Κάνε Ααα!», με υπο-σύνθημα «Σκέψου το στόμα σου, σκέψου την υγεία σου» για το 2018, και επικεντρώνεται στο γεγονός ότι η διατήρηση της υγείας του στόματος έχει αποφασιστική σημασία για τη διατήρηση της γενικής μας υγείας.
Η φράση «Κάνε Ααα» είναι συνώνυμη της υγείας και έχει ευρεία απήχηση διεθνώς. Είναι μια συνηθισμένη, καθημερινή έκφραση που χρησιμοποιούν τόσο οι γιατροί όσο και οι οδοντίατροι στη διάρκεια του τακτικού ελέγχου, με την οποία ζητούν από τον ασθενή να ανοίξει το στόμα του για την εξέταση. Σε συνδυασμό με διαφορετικά υπο-συνθήματα κάθε χρόνο, η καμπάνια με τίτλο «Κάνε Ααα» δίνει πνοή στην έννοια του στόματος ως καθρέφτη του σώματος που αντανακλά τη συνολική υγεία.
Στο παρακάτω βίντεο θα δεις τα βασικά μέτρα που μπορείς να λάβεις για να προστατεύσεις τη στοματική και τη γενικότερη σωματική υγεία σου.
Το βίντεο έχει ελληνικούς υπότιτλους.
* Εάν οι υπότιτλοι δεν εμφανιστούν αυτόματα, πάτησε επάνω στο γρανάζι και επίλεξε Captions > Greek
Προστατεύουμε το στόμα και το σώμα μας ξεκινώντας από νωρίς στη ζωή μας και:
- ακολουθώντας υγιεινή διατροφή, με χαμηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη και πλούσια κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
- αποφεύγοντας το κάπνισμα
- αποφεύγοντας την υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ
- υιοθετώντας συνήθειες καλής στοματικής υγιεινής: α) βουρτσίζουμε τα δόντια μας για δύο λεπτά, δύο φορές την ημέρα, με απλή ή ηλεκτρική οδοντόβουρτσα και φθοριούχα οδοντόπαστα, β) δεν ξεπλένουμε με νερό αμέσως μετά το βούρτσισμα, αντ’ αυτού φτύνουμε την περίσσεια της οδοντόπαστας, γ) ξεπλένουμε με ένα φθοριούχο στοματικό διάλυμα ή μασάμε τσίχλα χωρίς ζάχαρη, μετά τα γεύματα και τα σνακς, εάν δεν είναι δυνατό το βούρτσισμα των δοντιών, δ) καθαρίζουμε τα μεσοδόντια με τη χρήση οδοντικού νήματος ή άλλων καθαριστικών μέσων για επιπλέον όφελος
- φορώντας προστατευτικό νάρθηκα όταν ασχολούμαστε με αθλήματα επαφής
- μη αμελώντας να επισκεπτόμαστε τον οδοντίατρό μας για τακτικό έλεγχο και καθαρισμό
Κατανοώντας τη σχέση στόματος & σώματος
Το στόμα μας είναι ο καθρέφτης του σώματός μας. Ένα υγιές στόμα και ένα υγιές σώμα είναι αλληλένδετα. Είναι σημαντικό να κατανοήσουμε τη στενή σχέση ανάμεσα στη στοματική και τη γενική υγεία –καθώς και την αλληλεπίδρασή τους– ώστε να γνωρίζουμε πώς να προστατεύουμε το στόμα και το σώμα μας, σε όλες τις ηλικιακές φάσεις.
Στοματική υγεία σημαίνει πολλά περισσότερα από ένα ωραίο χαμόγελο
Μια ματιά στο στόμα μας μπορεί να αποκαλύψει διατροφικές ελλείψεις, σημάδια άλλων νοσημάτων και ανθυγιεινές συνήθειες –όπως η κατανάλωση αλκοόλ ή η χρήση καπνού– προβάλλοντας τη γενική μας υγεία και ευεξία.
Η στοματική υγεία και η γενική υγεία έχουν σχέση αμφίδρομη
Τα στοματικά νοσήματα εμφανίζονται με διάφορες μορφές. Οι πιο συνηθισμένες είναι η οδοντική τερηδόνα και τα νοσήματα των ούλων. Εάν δεν έχουν την κατάλληλη αντιμετώπιση μπορεί να επηρεάσουν αρνητικά ολόκληρο το σώμα μας. Αυτός ακριβώς είναι ο λόγος για τον οποίο η στοματική μας υγεία είναι ουσιώδης για τη γενική μας υγεία και ευεξία σε κάθε στάδιο της ζωής μας.
Οι παθήσεις της γενικής υγείας ενδέχεται εξάλλου να αυξήσουν τον κίνδυνο της εμφάνισης προβλημάτων στο στόμα. Για παράδειγμα, τα στοματικά νοσήματα συνδέονται με τον διαβήτη, τις καρδιοπάθειες, τα νοσήματα του αναπνευστικού και κάποιους καρκίνους, ενώ ο διαβήτης αυξάνει τον κίνδυνο να αποκτήσουμε νοσήματα των ούλων.
Η κακή στοματική υγεία μπορεί να είναι το αποτέλεσμα, όπως επίσης και η αιτία, κακής γενικής υγείας. «Σκέψου το στόμα σου, σκέψου την υγεία σου» αναλαμβάνοντας δράση για να περιφρουρήσεις τη στοματική σου υγεία και να συμβάλεις στη διαφύλαξη της γενικής σου υγείας και της ποιότητας της ζωής σου.
Τα περισσότερα στοματικά νοσήματα μοιράζονται τους ίδιους παράγοντες κίνδυνου με άλλα νοσήματα
Τα στοματικά νοσήματα μοιράζονται κοινούς παράγοντες κινδύνου με τα νοσήματα της γενικής υγείας. Αυτοί οι παράγοντες κινδύνου πυροδοτούνται από τη στάση και τον τρόπο ζωής του ατόμου, όπως είναι για παράδειγμα μια ανθυγιεινή διατροφή (ιδιαιτέρως η πλούσια σε ζάχαρη), το κάπνισμα, η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και η κακή στοματική υγιεινή. Είναι σημαντικό να αντιληφθούμε πως είναι στο χέρι μας να προλάβουμε τα στοματικά νοσήματα, όπως και άλλες παθήσεις της γενικής μας υγείας, εάν λάβουμε τα μέτρα μας για τη στοματική μας υγεία.
Και μην ξεχνάς: Η προληπτική φροντίδα αποτελεί πάντοτε την καλύτερη επιλογή, για τον λόγο αυτόν επιδιώκουμε έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία για να αντιμετωπίσουμε τα στοματικά νοσήματα και τις σχετιζόμενες παθήσεις της γενικής υγείας.
Πηγή: World Oral Health Day (worldoralhealthday.org), Υπουργείο Υγείας (moh.gov.gr), Ελληνική Οδοντιατρική Ομοσπονδία (eoo.gr)