Τα διατροφικά «πρέπει» της παραλίας για μικρούς και μεγάλους!

Τα διατροφικά «πρέπει» της παραλίας για μικρούς και μεγάλους!

Τα διατροφικά «πρέπει» της παραλίας για μικρούς και μεγάλους!

Από τον Χάρη Γεωργακάκη

Το καλοκαίρι έφτασε και το μπάνιο αλλά και οι λοιπές δραστηριότητες στη θάλασσα αποτελούν σίγουρα μια αγαπημένη συνήθεια για όλη την οικογένεια. Παράλληλα, δίνουν τη δυνατότητα σε μικρούς και μεγάλους όχι μόνο να χαλαρώσουν και να διασκεδάσουν απολαμβάνοντας τον ήλιο και τη θάλασσα, αλλά και να είναι σωματικά δραστήριοι, κολυμπώντας και παίζοντας παιχνίδια μέσα ή έξω από το νερό. Ωστόσο, η πολύωρη εξόρμηση στην παραλία θα πρέπει να συνοδεύεται και από κατάλληλη οργάνωση και στο κομμάτι της διατροφής. Είναι σημαντικό να εξασφαλιστεί ότι τόσο τα παιδιά, όσο και οι γονείς θα προσλάβουν την ενέργεια που χρειάζονται μέσα από υγιεινά σνακ, αποφεύγοντας τις «ανθυγιεινές» επιλογές που είναι διαθέσιμες στις παραλίες.

Προς την κατεύθυνση αυτή αφιερώστε λίγο παραπάνω χρόνο στην προετοιμασία για τη θάλασσα, φτιάχνοντας υγιεινά σνακ τα οποία μπορείτε να έχετε μαζί σας σε ισοθερμικές τσάντες ή ένα μικρό φορητό ψυγείο. Με δεδομένο ότι οι θερμοκρασίες περιβάλλοντος είναι υψηλές, πρώτη μας επιλογή είναι προϊόντα με χαμηλή υγρασία. Παράλληλα, είναι σημαντικό να έχουμε πηγές υδατανθράκων που θα μας δώσουν ενέργεια και θα κρατήσουν το σάκχαρό μας σε μια ισορροπία. Και οι δύο αυτές προδιαγραφές καλύπτονται από σνακς όπως τα crackers ή φρυγανιές ή κριτσίνια ολικής ή παξιμάδια.

Θα μας δώσουν την ενέργεια που χρειαζόμαστε, χωρίς πολλές θερμίδες, ενώ παράλληλα είναι ανθεκτικά στη ζέστη. Μπορούμε να τα συνδυάσουμε με μια πηγή πρωτεΐνης, όπως ένα αυγό βραστό, λίγο τυρί, μια – δυο φέτες βραστή γαλοπούλα που θα έχουμε μαζί μας σε ένα τάπερ ή σε μια ισοθερμική τσάντα, σε σκιερό μέρος.

Ακόμη μπορείτε να επιλέξετε ανάμεσα σε φρέσκα φρούτα, λαχανικά (πχ. τοματίνια ή αγγούρι και καρότο κομμένα σε στικς), τοστ με τυρί και γαλοπούλα ή τοστ με ταχίνι και μέλι, μπάρες δημητριακών και τέλος αποξηραμένα φρούτα ή/και ξηρούς καρπούς. Τέλος, φροντίστε να έχετε πάντα διαθέσιμο δροσερό νερό, καθώς αποτελεί την καλύτερη επιλογή για να καλυφτούν οι αυξημένες ανάγκες των παιδιών σε υγρά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες.

*Χάρης Γεωργακάκης

Κλινικός Διαιτολόγος – Διατροφολόγος, MSc
Πηγή:   all4mama.gr

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας