Παιδί και πισίνα

Οι δραστηριότητες εκτός σχολείου έλκουν παιδιά και γονείς, καθώς αποτελούν το πιο αποτελεσματικό αντίδοτο στην εσωστρέφεια του χειμώνα. Η πισίνα κατακτά ολοένα και περισσότερους φίλους, αφού αποδεδειγμένα το κολύμπι είναι το ιδανικότερο άθλημα για την ομαλή σωματική ανάπτυξη του παιδιού. Το γεγονός ότι στο νερό αποφεύγονται κακώσεις, και τραυματισμοί του μυοσκελετικού συστήματος και των αρθρώσεων, ενισχύει την επιλογή των γονιών, οι οποίοι κάθε χρόνο τέτοιες μέρες σπεύδουν για εγγραφή των παιδιών στο πλησιέστερο κολυμβητήριο.

Ιατρικές εξετάσεις

Eπισκεφτείτε παιδίατρο. Θα πάρει το ιατρικό ιστορικό του παιδιού, και παράλληλα θα ζητήσει το ιστορικό της οικογένειας, έτσι ώστε να αποκλείσει τυχόν κληρονομικά προβλήματα, που ενδεχομένως δεν έχουν ακόμη εντοπιστεί.

Χρήσιμη είναι και η επίσκεψη σε καρδιολόγο, για ηλεκτροκαρδιογράφημα, καθώς και υπέρηχο καρδιάς. Θα αποκλείσετε διάφορες παθήσεις που μπορεί να προκαλέσουν λιποθυμία, η οποία στο νερό μπορεί να αποβεί μοιραία.

Στην περίπτωση που το παιδί δεν είναι απολύτως υγιές, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για το είδος των ασκήσεων που ενδείκνυνται_ με βάση το πρόβλημα. Μην απαγορεύσετε δια ροπάλου την άσκηση. Το κολύμπι, για παράδειγμα, συνιστάται για παιδιά που έχουν άσθμα. Απλώς, ενημερώστε τον προπονητή, ώστε να παρακολουθεί το παιδί, όταν βρίσκεται μέσα στο νερό.

Ηλικία και κολύμπι

Οι περισσότερες πισίνες δέχονται παιδιά από την ηλικία των 4 ετών και άνω, κατά τρόπον ώστε να είναι σε θέση να καταλαβαίνουν τις οδηγίες που τους δίνει ο δάσκαλος, αλλά και να μπορούν να προστατεύσουν στο μέτρο του δυνατού τον εαυτό τους από το ενδεχόμενο του πνιγμού.

Παρόλα αυτά, τα ανήλικα δεν πρέπει να μένουν μόνα τους στην πισίνα, χρειάζονται την επίβλεψη ενηλίκου και δη ειδικού.

Βεβαίως, όσο λιγότερα είναι τα παιδιά στο νερό, τόσο το καλύτερο. Κάθε τμήμα έχει συνήθως 17 με 18 παιδιά, τα οποία επιβλέπουν δύο δάσκαλοι και δύο ναυαγοσώστες.

Είθισται τα μικρότερα παιδιά (4-5 ετών) να κάνουν μπάνιο σε ρηχή πισίνα, στην οποία και πατώνουν.

Στη μεγάλη πισίνα, μπαίνουν από την ηλικία των 5 ετών και άνω.

Αν το παιδί σας είναι μόλις 2-3 ετών, αλλά θέλετε να εξοικειωθεί με το νερό, φροντίστε να βρείτε πρόγραμμα στο οποίο είτε θα υπάρχει ατομικός «προπονητής», είτε θα έχετε τη δυνατότητα να μπαίνετε κι’ εσείς στο νερό με το παιδί.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι, τα νήπια να φορούν σωσίβιο.

Το νερό στην πισίνα για τα νήπια πρέπει να είναι πιο ζεστό από αυτό σε άλλες, να κυμαίνεται δηλαδή στους 31-32 βαθμούς Kελσίου, αντί της συνήθους θερμοκρασίας των 28-29 βαθμών. Φροντίστε ο χρόνος παραμονής των παιδιών στο νερό να μην ξεπερνά τα 20

πηγή:tovima