Το χρώμα και η υφή του κεριού από τα αυτιά μπορούν να μας πουν πολλά για την υγεία μας.

Το χρώμα και η υφή του κεριού από τα αυτιά μπορούν να μας πουν πολλά για την υγεία μας.

Το χρώμα και η υφή του κεριού από τα αυτιά μπορούν να μας πουν πολλά για την υγεία μας.

Όπως τα περισσότερα σωματικά υγρά, έτσι και το κερί από τα αυτιά το αφαιρούμε. Ωστόσο, το χρώμα και η υφή του κεριού στα αυτιά μπορεί να μας αποκαλύψει πολλά ενδιαφέροντα πράγματα για την υγεία μας και την λειτουργία του οργανισμού μας.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

Η επιστημονική ονομασία του είναι κυψελίδα και παίζει πολύ σημαντικό ρόλο για την υγεία μας. Τεχνικά, το κερί των αυτιών αποτελείται από λιπαρά οξέα, σκουαλένιο και αλκοόλες που παρέχουν μια αδιάβροχη επένδυση για την πρόληψη των μολύνσεων.

Σκοπός του κεριού είναι να προστατέψει την τρύπα, που είναι οι υποδοχές για βακτήρια και θραύσματα. Με την βοήθεια του κεριού τα αυτιά μας παραμένουν καθαρά, υγιεί και λειτουργικά. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά μας.

Ωστόσο, οι γιατροί στην Αμερικανική Ακαδημία Ωτορινολαρυγγολογίας δεν συνιστούν την χρήση μπατονέτας ή άλλων ξένων αντικειμένων. Πως πρέπει να καθαρίζουμε τα αυτιά μας με ασφάλεια;

Η μπατονέτα δεν πρέπει ποτέ να εισέρχεται στο κανάλι του αυτιού. Στην πραγματικότητα, τα αυτιά έχουν τον δικό τους τρόπο να καθαρίζονται μόνα τους, απομακρύνοντας το κερί.

Μερικές φορές αυτό μπορεί να προκαλέσει το κερί να συσσωρευτεί στο εξωτερικό του αυτιού, το οποίο μπορεί να καθαριστεί με μια μπατονέτα ή ένα βρεγμένο πανί.

#1 Απαλό και ανοιχτό κίτρινο 

c81e728d9d4c2f636f067f89cc14862c-97

Το κερί που είναι απαλό και ανοιχτό κίτρινο συνήθως το έχουν τα παιδιά, σύμφωνα με το WebMD. Είναι φυσιολογικό και υγιές για τα παιδιά να παράγουν περισσότερο κερί από τους ενήλικες.

#2 Υγρό, κολλώδες και κίτρινο 
2

Το υγρό και κολλώδες κίτρινο κερί αυτιού είναι από τα πιο συνηθισμένα είδη κυψελίδας. Η υγρή και κολλώδης υφή είναι καλή για την λίπανση του αυτιού και αποτρέπει την ξηρότητα και την φαγούρα.

#3 Σκούρο και κολλώδες 

3

Το σκούρο χρώμα είναι ενδεικτικό για τον τρόπο που ο οργανισμός παράγει ιδρώτα. Το πιο σκούρο χρώμα είναι πιθανό να σχετίζεται με μια χημική ουσία στον ιδρώτα σας, που συνδέεται με την ικανότητα παραγωγής της οσμής του σώματος. Οι άνθρωποι με σκούρο χρώμα κεριού αυτιών έχουν την τάση να παράγουν περισσότερη οσμή σώματος.

#4 Λευκό, ξηρό και ασταθές 

4

Το λευκό χρώμα και η ασταθής και ξηρή υφή συνδέεται με ένα υπολειπόμενο γονίδιο. Παρατηρείτε σε ανθρώπους που ο οργανισμός τους παράγει λιγότερες οσμές.

#5 Παχύ και σκούρο 

5

Όταν είμαστε αγχωμένοι ή φοβισμένοι οι απεκκριτικοί αδένες αντιδρούν, παράγοντας περισσότερο κερί από το συνηθισμένο. Όταν το κερί παράγεται με ταχύτερο ρυθμό από ότι ο οργανισμός μπορεί να απομακρύνει αυτό συσσωρεύεται στο εξωτερικό του αυτιού. Το υπερβολικό κερί μπορεί να προκαλέσει απόφραξη, οδηγώντας σε προσωρινή απώλεια ακοής.

#6 Σκούρο καφέ ή μαύρο 

6

Μπορεί το μαύρο και το καφέ να φαίνονται τρομακτικά, αλλά δεν είναι επικίνδυνα. Το σκούρο χρώμα κεριού μπορεί να είναι ένδειξη υπερβολικής παραγωγής κεριού λόγω άγχους ή ότι έχει μένει κάμποσο καιρό στο αυτί. Τα λιπαρά οξέα στο αυτί αντιδρούν με το οξυγόνο και κάνουν την ουσία πιο σκούρα.

#7 Ματωμένο κερί 
7

Είναι φυσιολογικό για τους ηλικιωμένους το κερί των αυτιών να μοιάζει με αίμα. Ωστόσο, θα μπορούσε να είναι και ένδειξη για ρήξη ή διάτρηση τυμπάνου. Καλό θα ήταν να συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

#8 Υγρό και αραιό 
8

Οι μεγάλες ποσότητες καταρροής με αίμα και πύον είναι ένα σίγουρο σημάδια για σπασμένο ή διάτρητο τύμπανο. Επίσης, πρέπει να πάτε αμέσως στον γιατρό σας.

#9 Γκρι 
11

Αν το κερί του αυτιού σας είναι συνήθως υγρό και κολλώδες, τότε θα έχετε παρατηρήσει ότι γίνεται γκρι, όταν έχει συσσωρευτεί σκόνη. Το γκρι μπορεί να φαίνεται ασυνήθιστο, αλλά είναι απλά ένα σημάδι, ότι το κερί κάνει την δουλειά του. Από την άλλη μεριά, αν το γκρι συνοδεύετε από ξηρότητα ή φαγούρα στο εσωτερικό θα μπορούσε να είναι σμηγματορροϊκό έκζεμα. Ο γιατρός μπορεί να παρέχει την κατάλληλη θεραπεία σε αυτή την περίπτωση.

Πηγή: tilestwra.com

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας