Παρουσίασα ακμή στην εγκυμοσύνη. Τι μπορώ να κάνω;

Παρουσίασα ακμή στην εγκυμοσύνη. Τι μπορώ να κάνω;

Παρουσίασα ακμή στην εγκυμοσύνη. Τι μπορώ να κάνω;

Η αύξηση των επιπέδων των ορμονών κατά τη διάρκεια της κύησης είναι ο κύριος λόγος για πολλές αλλαγές που συμβαίνουν στο σώμα αλλά και στην επιδερμίδα σου. Οι ορμόνες αυτές επιπλέον μπορούν να σου προκαλέσουν και ακμή η οποία είναι ιδιαίτερα διαδεδομένη στις γυναίκες που είχαν ήδη λιπαρή επιδερμίδα πριν από την εγκυμοσύνη. Πολύ συχνά μάλιστα συνοδεύεται με μία αίσθηση πανικού επειδή θεωρούμε ότι ανάλογα δερματικά προβλήματα δεν είναι αντιμετωπίσιμα αυτή την περίοδο της ζωής μας. Ωστόσο τα πράγματα δεν είναι έτσι.

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

Τα ανδρογόνα και η ακμή

Οι ορμόνες οι οποίες ευθύνονται για τα σπυράκια ή την ακμή είναι τα ανδρογόνα. Τα ανδρογόνα αυξάνουν τις λιπαρές εκκρίσεις από τους σμηγματογόνους αδένες στην επιφάνεια της επιδερμίδας. Η επιδερμίδα αποβάλλει περισσότερα από 30.000 νεκρά κύτταρα καθημερινά. Αυτά τα κύτταρα όμως έρχονται και μπλοκάρουν τους πόρους της επιδερμίδας και προκαλούν ακμή. Επειδή οι σμηγματογόνοι αδένες προκαλούν περισσότερες λιπαρές εκκρίσεις οι πόροι μπλοκάρουν και έτσι δημιουργούνται οι «προϋποθέσεις» για τη δημιουργία των σπυριών.

Πρόλαβε την ακμή στη διάρκεια της εγκυμοσύνης

Δυστυχώς είναι λίγα αυτά που μπορείς να κάνεις για να αποτρέψεις την ακμή στην εγκυμοσύνη. Όπως ήδη αναφέραμε 30.000 κύτταρα αποβάλλονται κάθε μέρα στην επιφάνεια της επιδερμίδας σου και ανεξάρτητα από πόσες φορές πλένεις το πρόσωπό σου είναι πολύ πιθανό να κλείσουν οι απολήξεις των σμηγματογόνων αδένων.

Ακόμη και εάν πλένεις συχνότερα το πρόσωπό σου το μόνο που θα πετύχεις είνα να επιδεινώσεις την κατάσταση. Επίσης μην ξεχνάς ότι οι εκκρίσεις των φυσικών ελαίων στην επιδερμίδα σου λειτουργούν προστατευτικά, της προσδίδουν ελαστικότητα και εμποδίζουν την ξηρότητα από τις επιθέσεις του περιβάλλοντος. Εάν εσύ προσπαθώντας να προλάβεις ή να ελέγξεις τις λιπαρές εκκρίσεις πλένεσαι κάθε λίγο η επιδερμίδα σου θα γίνει ξηρή και θα προκαλέσεις ακόμη περισσότερη απολέπιση νεκρών κυττάρων οπότε θα ξεκινήσει ένας φαύλος κύκλος.

Ήπια αντιμετώπιση

Υπάρχουν διάφοροι τρόποι για να αντιμετωπίσεις την ακμή της εγκυμοσύνης. Όλοι έχουν σαν βάση το σωστό καθαρισμό, την κατάλληλη ενυδάτωση και την ενδεδειγμένη υγιεινή που πρέπει να ακολουθείς.

Καθαρισμός

Επέλεξε ένα καθαριστικό oil free για το πρόσωπο σου το οποίο θα χρησιμοποιείς δύο φορές την ημέρα, το πρωί μόλις ξυπνήσεις αλλά και το βράδυ πριν κοιμηθείς. Μην τρίβεις την επιδερμίδα σου επειδή θα προκαλέσεις ερεθισμό ο οποίος θα επιδεινώσει την ακμή.

Ενυδάτωση
Μετά τον καθαρισμό έχεις ανάγκη από σωστή ενυδάτωση. Προσοχή όμως. Χρειάζεσαι ένα απαλό ενυδατικό προϊόν επίσης χωρίς λιπαρά συστατικά Προσθέτοντας επιπλέον λιπαρούς παράγοντες στην επιδερμίδα σου επιδεινώνεις την ακμή ή ακόμη και την τάση για ακμή.
ΤΙΡ: Είναι σημαντικό μετά το καθαρισμό να στεγνώνεις απαλά την επιδερμίδα του προσώπου σου. Μην τρίβεις επίμονα την πετσέτα στο πρόσωπό σου γιατί είναι πιθανό να επεκταθεί ο ερεθισμός. Κάνε μικρές ταμποναριστές κινήσεις μέχρι να νιώσεις ότι δεν έχει επιπλέον υγρασία. Επίσης καλό είναι να χρησιμοποιείς μία βαμβακερή πολύ απαλή πετσέτα την οποία θα αλλάζεις πολύ συχνά και θα είναι μόνο δική σου.

Δώσε χρόνο
Μην σε πιάνει πανικός στη θέα κάποιου σπυριού. Άφησε τα πράγματα να εξελιχθούν στο χρόνο τους. Τα σπυράκια θα κάνουν το κύκλο τους και θα εξαφανίζονται. Απόφυγε να τα σπάς με τα δάχτυλα και τα νύχια σου. Το μόνο που θα πετύχεις είναι να επεκτείνεις τον ερεθισμό εξ αιτίας κάποια μόλυνσης που θα προκαλέσεις ή να δημιουργήσεις σημάδια στην επιδερμίδα σου τα οποία δύσκολα θα φύγουν.

Κινήσεις που σώζουν
-Απόφυγε να χρησιμοποιείς δραστικά συστατικά τα οποία χρησιμοποιούνται για την αντιμετώπιση της ακμής όπως τα ρετινοειδή.
-Απόφυγε τα έντονα κατασταλτικά του σμήγματος καθώς υπάρχει πιθανότητα να επιδεινώσουν την κατάσταση της επιδερμίδας σου και να προκαλέσουν αντιδραστική σμηγματόρροια.

Πηγή: Faysbook.gr

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας