4 πράγματα που δεν μας λέει κανείς για τα νήπια

4 πράγματα που δεν μας λέει κανείς για τα νήπια

4 πράγματα που δεν μας λέει κανείς για τα νήπια

Θέλεις να μάθεις τα πάντα για τα παιδιά σου, διαβάζεις βιβλία, σερφάρεις, ενημερώνεσαι κι όμως πάντα θα υπάρχουν κάποια πράγματα που δεν ξέρεις.

Η Dr. Tovah Klein είναι μητέρα τριών παιδιών και διευθύντρια του Κέντρου Ανάπτυξης Νηπίων στο Barnard College στη Νέα Υόρκη. Ως μαμά αλλά και ως ερευνήτρια βασίζει τη φιλοσοφία της για τα νήπια στο εξής:

Τα νήπια δεν είναι μικροί ενήλικες. Είναι ανεξάρτητα άτομα γεμάτα με μια τεράστια επιθυμία να μαθαίνουν.

Ας δούμε 4 βασικά στοιχεία που μοιράζεται μαζί μας και, ειλικρινά, είναι πολύ χρήσιμο να τα μάθουμε. Τα νήπια:

1.Δεν έχουν την αίσθηση του χρόνου

Τους λέτε «θα έρθω σε 5 λεπτά» και πραγματικά θα ήταν καλύτερα να τους μιλούσατε στα ιαπωνικά. Ο εγκέφαλός τους ακόμα αναπτύσσεται και σε αυτή τη φάση δεν έχουν την ικανότητα να καταλάβουν την έννοια του χρόνου. Τα νήπια ζουν το παρόν. Όταν τους λέτε «θα φύγουμε σε 1 λεπτό» δεν ξέρουν πόσο άμεσα θα φύγετε, αλλά καταλαβαίνουν ότι δεν θα φύγετε τώρα.

2.Ο κόσμος για αυτά είναι δύναμη και έλεγχος

Όταν οι γονείς αποφασίζουν για όλα, τι να κάνουν και αυτά τα καημένα; Κάνουν την προσπάθειά τους! Είναι η περίοδος που μαθαίνουν να παίρνουν μόνα τους αποφάσεις και είναι καλό να τους δίνουμε όσες περισσότερες ευκαιρίες μπορούμε για να το κάνουν. Για παράδειγμα, θέλουν να αποφασίσουν τι θα φορέσουν ή τι θα φάνε. Ουφ, τι τραβάμε οι μάνες! Προσπαθήστε να τους δίνετε επιλογές (όχι όμως πολλές, θα μπερδευτούν) και αφήστε την απόφαση πάνω τους. Το μπλε ή το πράσινο σορτσάκι; Διάλεξε!

3.Η ευτυχία δεν πηγάζει από την προσπάθειά σας να τα κάνετε ευτυχισμένα

Μπορεί να ακούγεται δεδομένο, αλλά τα νήπια νιώθουν ευτυχισμένα όταν νιώθουν ασφάλεια. Όταν αισθάνονται ότι η μαμά και ο μπαμπάς είναι εκεί. Απλά.

4.Πρέπει να πονέσουν για να μάθουν

Οι γονείς θέλουμε για τα παιδιά μας ένα κόσμο ιδανικό, χωρίς πεσίματα, χωρίς πόνο, χωρίς μελανιές, χωρίς τσιρότα. Αν δεν πέσουν, δεν θα σηκωθούν. Αν δεν προσπαθήσουν, δεν θα μάθουν. Αν δεν πονέσουν, δεν θα χαρούν. Αν δεν κάνουν λάθη, δεν θα μάθουν. Αν δεν προσπαθήσουν, δεν θα πάρουν ρίσκα. Και τι είναι η ζωή; Σωστά, μια περιπέτεια γεμάτη ρίσκα!

Πηγή:   mytwins.gr

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας