Με αυτά τα έξυπνα tips θα μάθει το παιδί να ντύνεται μόνο του

Με αυτά τα έξυπνα tips θα μάθει το παιδί να ντύνεται μόνο του

Με αυτά τα έξυπνα tips θα μάθει το παιδί να ντύνεται μόνο του

Μία από τις βασικές δεξιότητες που προάγουν την αυτονομία του παιδιού είναι και το να μάθει να ντύνεται μόνο του. Δείτε από ποια ηλικία μπορεί να ντύνεται μόνο του και πως θα το βοηθήσετε να τα καταφέρει με τα κουμπιά και τα κορδόνια.

Προτού το παιδί αρχίσει να ντύνεται μόνο του θα πρέπει να μάθει να ξεντύνεται. Συνήθως αυτό συμβαίνει στην ηλικία των 2 ετών όπου μπορεί να βγάζει τις κάλτσες ή τη μπλούζα του. Για νακατακτήσει τη δεξιότητα του ντυσίματος το παιδί θα πρέπει να έχει κατακτήσει τις εξής δεξιότητες:

Συμβουλές υγείας και φροντίδας για βρέφη και παιδιά

Κινητικές:Να μπορεί να κάνει συντονισμένες κινήσεις.

Λεπτή κινητικότητα:Nα μπορεί να χρησιμοποιεί τα δάχτυλα του ώστε να χειρίζεται μικρά αντικείμενα όπως κουμπιά, φερμουάρ κ.ά.

Γνωστικές ικανότητες:Να μπορεί να κατανοεί πώς φοράμε τα ρούχα, να μη φοράει π.χ. ανάποδα τη μπλούζα του.

Από ποια ηλικία μπορεί να ντύνεται μόνο του;

3 ετών: Το παιδί γίνεται πιο αυτόνομο και αποκτά επιδεξιότητα στο ντύσιμο. Με την καθοδήγησή σας μπορεί να φορέσει μόνο του την μπλούζα και το παντελόνι του ή το εσώρουχό του.

4ετών: Έχει αναπτύξει καλά τον συντονισμό κινήσεων και βγάζει μόνο του τα ρούχα του.

5-6 ετών: Μπορεί να ντύνεται μόνο του εκτός από το να δένει τα παπούτσια του. Μετά τα 6 μπορεί να δένει και τα παπούτσια του.

Πώς να το εκπαιδεύσετε

Δώστε του χρόνο: Αφήνετε στο παιδί χρόνο για να ντυθεί και κάνετε υπομονή όσο οι κινήσεις του είναι ακόμη αργές. Μην το ντύνετε εσείς, αφήνετέ το να δοκιμάζει, να φοράει διάφορες στολές στο σπίτι ή ακόμη και τα ρούχα σας.

Βοηθήστε το: Μέχρι τα 3 – 4 αγοράζετε παντελόνια ή φούστες με λάστιχο στη μέση. Μετά τα 4 το παιδί μπορεί να μάθει να κουμπώνει κουμπιά. Μάθετε στο παιδί σας να κουμπώνει τα κουμπιά από κάτω προς τα πάνω.

Μάθετέ του: Δείξτε του τον τρόπο να δένει τα παπούτσια του. Μην περιμένετε από την πρώτη φορά να τα καταφέρει. Επιμείνετε ήρεμα και σταθερά μέχρι να το μάθει. Βρίσκετε ευκαιρίες για να δένει πράγματα όπως π.χ. ζητάτε του να σας δένει την ποδιά κουζίνας κ.λπ.

Παίξτε μαζί του: Βοηθήστε να αναπτύξει την λεπτή του κινητικότητα προκειμένου να μπορέσει να κουμπώσει κουμπιά και να δέσει τα κορδόνια παπουτσιών με έναν διασκεδαστικό τρόπο όπως:

1 Ζωγραφίστε 1 ζευγάρι παπούτσια σε χοντρό χαρτόνι και αφήστε το να περνάει τα κορδόνια στις τρύπες και να τα δένει ή κάντε τρύπες σε ένα χαρτόνι ώστε να περνάει τα κορδόνια.

1 2

2 Αγοράστε χάντρες και ζητήστε του να τις περάσει από κορδόνια. Ή αγοράστε μεγάλα κουμπιά και αφήστε να περνάει από τις τρύπες το κορδόνι.
3 4

3 Φτιάξτε πανιά με κουμπότρυπες που κουμπώνουν με κουμπιά ή πάνω σε μία αυγοθήκη κολλήστε κουμπιά και ζητήστε του να κουμπώσει ένα κομμάτι κορδέλας πάνω του. Το ίδιο μπορείτε να κάνετε και με τα κορδόνια πάνω σε μία αυγοθήκη.

5

4 Φτιάξτε αυτή την εύκολη κατασκευή από παλιές ζώνες και ζητήστε του να δένει και να ξεδένει τις ζώνες.

6

 

Πηγή:isida.gr

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας