Αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών κρίνεται επικίνδυνο: «Δεν αξίζει το ρίσκο» λένε οι ειδικοί!

Αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών κρίνεται επικίνδυνο: «Δεν αξίζει το ρίσκο» λένε οι ειδικοί!

Αγαπημένο παιχνίδι των παιδιών κρίνεται επικίνδυνο: «Δεν αξίζει το ρίσκο» λένε οι ειδικοί!

To να χοροπηδάνε πάνω και κάτω σε ένα τραμπολίνο στο σπίτι μπορεί να μοιάζει διακσεδαστικό, αλλά πρόκειται για μια «επικίνδυνη» διασκέδαση που δεν αξίζει το ρίσκο και θα πρέπει να αποθαρρύνεται έντονα, λένε οι ειδικοί.

Βιολογικό γάλα για βρέφη και νήπια – Αγνότητα και Υψηλή Διατροφική Αξία

Ακόμη και τα τραμπολίνο που έχουν ειδικές ασφάλειες, όπως περιβλήματα με δίχτυ και ειδικό παραγέμισμα, δεν μειώνουν σημαντικά τον κίνδυνο τραυματισμού, λέει η αθλητική παιδίατρος Michele LaBotz, συγγραφέας της δήλωσης της Αμερικανικής Ακαδημίας Παιδιατρικής σχετικά με την ασφάλεια του τραμπολίνου στο περιοδικό Pediatrics.

Παρόλο που η νέα δήλωση αναφέρει ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία σχετικά με την ασφάλεια στο τραμπολίνο, προσθέτει ότι ο εξοπλισμός έχει αποδεκτό ρόλο όταν χρησιμοποιείται ως μέρος ενός δομημένου προγράμματος αθλητικής κατάρτισης με «κατάλληλα μέτρα προγύμνασης, επίβλεψης και ασφάλειας »

Η Αμερικανική Ακαδημία Ορθοπαιδικών Χειρουργών, η Καναδική Παιδιατρική Εταιρεία και η Καναδική Ακαδημία Αθλητιατρικής έχουν όλες παρόμοιες αποθαρρυντικές ψυχαγωγικές και παιδαγωγικές χρήσεις του τραμπολίνου, επικαλούμενες ανησυχίες για την ασφάλεια των παιδιών που τα χρησιμοποιούν.

Το Εθνικό Σύστημα Ηλεκτρονικής Παρακολούθησης Τραυματισμών εκτιμά ότι 98.000 τραυματισμοί οφείλονταν στο τραμπολίνο το 2009, με αποτέλεσμα 3.100 νοσηλείες. Το 2004 είχαν σημειωθεί 3.300 νοσηλείες και 112.000 τραυματισμοί.

Περίπου το 75% των τραυματισμών στο τραμπολίνο εμφανίζονται όταν πηδούν πολλοί άνθρωποι ταυτόχρονα ενώ επίσης τα παιδιά κάτω των 5 ετών έχουν συνήθως μεγαλύτερο κίνδυνο για σοβαρό τραυματισμό. Τα κατάγματα και οι εξαρθρώσεις αποτελούν το 48% των τραυματισμών. Οι συνήθεις τραυματισμοί σε όλες τις ηλικιακές ομάδες περιλαμβάνουν διαστρέμματα, χτυπήματα και μώλωπες.

Οι πτώσεις από το τραμπολίνο αντιπροσωπεύουν το 27% έως 39% όλων των τραυματισμών και μπορεί να είναι καταστροφικές, προκαλώντας τραυματισμούς στο κεφάλι και το λαιμό, λέει η LaBotz. Πολλοί τραυματισμοί έχουν συμβεί ακόμη και με την επίβλεψη των ενηλίκων.

«Πολλοί άνθρωποι απλά δεν αναγνωρίζουν τους εγγενείς κινδύνους ή ακόμα και την ευθύνη που συνδέεται με την ύπαρξη ενός τραμπολίνου«, λέει η LaBotz προσθέτοντας ότι πολλές ασφάλειες ζωής έχουν εξαιρέσεις σε χτυπήματα από τραμπολίνο.

Οι κατασκευαστές τραμπολίνου υποστηρίζουν ότι η δήλωση των παιδιατρών βασίζεται σε ανεπαρκή τρέχοντα δεδομένα και δεν αναγνωρίζουν τα πολύτιμα οφέλη για την υγεία που συνδέονται με τη χρήση τραμπολίνου.

«Η δραματική πτώση στον αριθμό των τραυματισμών είναι αποτέλεσμα των περιβλημάτων ασφαλείας», λέει ο Mark Publicover, Διευθύνων Σύμβουλος του JumpSport στο Σαν Χοσέ της Καλιφόρνιας και ο δημιουργός του πρώτου περιβλήματος ασφαλείας για τραμπολίνο. Σήμερα, το 85% των περίπου 900.000 τραμπολίνων που πωλούνται αγοράζονται με ένα δίχτυ ασφαλείας, προσθέτει.

«Τα άλματα σε ένα τραμπολίνο είναι ένας πολύ καλός τρόπος για να κάνετε μια έντονη προπόνηση, και είναι αυτό ακριβώς που τα παιδιά χρειάζονται σήμερα», λέει ο Arch Adams, πρόεδρος των Trampolines Fun Spot, στο Hartwell, Ga. «Είναι μια από τις λίγες μορφές άσκησης θέλουν να κάνουν «

Αυτό που είναι το σημαντικότερο, λέει, είναι οι χρήστες να ακολουθούν τις κατευθυντήριες γραμμές και τις προειδοποιήσεις που περιλαμβάνονται σε όλα τα τραμπολίνο: ένας κάθε φορά · μην κάνετε τούμπες πάνω σε αυτό και απαραίτητη η εποπτεία των ενηλίκων!

Επιμέλεια κειμένου για το babyradio: Θωμαΐδου Ευθυμία Ζωή

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας