Από νεογέννητο… νήπιο: Οι “κατακτήσεις” του μικρού σου στο δεύτερο έτος της ζωής του!

Από νεογέννητο… νήπιο: Οι “κατακτήσεις” του μικρού σου στο δεύτερο έτος της ζωής του!

Από νεογέννητο… νήπιο: Οι “κατακτήσεις” του μικρού σου στο δεύτερο έτος της ζωής του!

Φτάνετε ή και περάσατε αισίως το “φράγμα” του πρώτου έτους! Αυτό σημαίνει πως είτε μόλις κάνατε το πρώτο πάρτι γενεθλίων του μικρού σου είτε ετοιμάζεστε να σβήσετε το πρώτο κεράκι της τούρτας του παρέα! Ποιος φανταζόταν ότι ένας ολόκληρος χρόνος, γεμάτος καινούριες εμπειρίες και πρωτόγνωρες καταστάσεις, θα περνούσε τόσο γρήγορα; Και όμως, ο χρόνος μάλλον κυλάει διαφορετικά, όταν αποκτάς παιδιά και τελικά πιθανότατα να έχουν δίκιο όλοι εκείνοι που λένε πως δεν θα καταλάβεις πότε είχες ένα νεογέννητο μωρό στην αγκαλιά σου και ξαφνικά είναι 18 χρονών και το αποχαιρετάς καθώς φεύγει για τις σπουδές του!

Γι’ αυτό και πρέπει να αρχίσεις να απολαμβάνεις περισσότερο όλες τις νέες εμπειρίες που πρόκειται να έχεις πλέον με το νηπιάκι σου, αφού από εδώ και πέρα θα αρχίσεις να μετράς καινούρια κατορθώματα και θα αντιλαμβάνεσαι στο έπακρο τη ραγδαία ανάπτυξή του! Άλλωστε, δεν είναι πλέον ένα βρέφος που κοιμάται, θηλάζει και λερώνει την πάνα του!

Εφόσον, λοιπόν, γιορτάζετε την έναρξη του δεύτερου έτους ζωής του μικρού σου, ετοιμάσου για όλες τις νέες “κατακτήσεις” του από τώρα! Παρακάτω, λοιπόν, θα δεις τις σημαντικότερες στιγμές που πρόκειται να ζήσεις με το παιδί σου αυτή τη χρονιά!

♦ Ο συναρπαστικός κόσμος της… γαστριμαργίας
Από το μητρικό γάλα και τη φόρμουλα στις αλεσμένες χορτόσουπες και κρεατόσουπες, ο δρόμος υπήρξε σχετικά ομαλός. Αυτό το χρόνος, όμως, τα πράγματα θα γίνουν πολύ πιο συναρπαστικά, καθώς το μικρό σου θα αρχίσει να δοκιμάζει νέες τροφές και γεύσεις! Τώρα, λοιπόν, θα ξεκινήσεις και εσύ να του προσφέρεις μεγαλύτερο διατροφικό ρεπερτόριο, ώστε να συνηθίσει σε νέες γεύσεις!

♦ Έχεις μήνυμα από… το μωρό σου
Μπορεί τα πρώτα γελάκια να ήταν μία φανταστική πρώτη εμπειρία, αλλά πλέον το παιχνίδι… σοβαρεύει! Οι πρώτες ολοκληρωμένες λέξεις μπορεί ήδη να έχουν κάνει την εμφάνισή τους ή να ετοιμάζονται να βγουν! Επίσης, οι χειρονομίες γίνονται συνειδητές και καταδεικνύουν πράγματα και έννοιες, με την εξωλεκτική επικοινωνία να δυναμώνει παράλληλα με τη λεκτική! Επιτέλους, το μικρό σου πλέον θα σου μιλάει!

♦ Ένα μικρό βήμα για… την ανθρωπότητα
Δεν υπάρχει μια συγκεκριμένη ηλικία κατά την οποία το μικρό σου θα κάνει τα πρώτα βήματά του, αλλά συνήθως το περιθώριο οριοθετείται ανάμεσα στους επτά και τους 14 μήνες. Τώρα, λοιπόν, είναι η περίοδος που θα ξεκινήσει η προετοιμασία του περπατήματος ή θα τελειοποιηθεί η τέχνη του!

♦ Από το μπιμπερό στο… παγούρι
Εντάξει, μπορεί το ποτήρι να είναι ακόμα μακριά, αλλά αυτό δεν σημαίνει πως το μικρό σου δεν είναι σε θέση να συντονίσει τις κινήσεις του! Από εδώ και πέρα, το παιδί θα μπορεί να πιάσει και να σηκώσει ένα δοχείο νερού, χυμού ή γάλακτος με τα χεράκια του και να το φέρει στο στόμα του! Το παγουράκι του, λοιπόν, είναι προ των πυλών!

♦ Να, ένα στόμα και ορίστε δύο αυτάκια
Είστε στο στάδιο που το μικρό σου θα ξεκινήσει να ανακαλύπτει τον κόσμο γύρω του. Πριν από όλα, όμως, θα ανακαλύψει τον εαυτό του. Και κάπως έτσι, θα είναι σιγά-σιγά σε θέση να αναγνωρίζει τα μέρη του σώματός του και γενικά το ανθρώπινο σώμα! Βοήθησέ το, λοιπόν, δείχνοντάς του ποια είναι η μύτη, που βρίσκεται το στόμα και τα αυτιά και συνέχισε με το υπόλοιπο σώμα.

Πηγή:tlife.gr

Share.

Αφήστε το σχόλιο σας