Μπορεί η μουσική να επηρεάσει ένα έμβρυο;

music

Η αλήθεια είναι πως κανένας δεν μπορεί να απαντήσει σε αυτό το ερώτημα με ασφάλεια, καθώς δεν μπορεί να γίνει ουσιαστική μελέτη με εγκεφαλογράφους και λοιπά τεχνικά και ιατρικά μέσα που εφαρμόζονται επάνω στο έμβρυο, επομένως κάθε μελέτη παραμένει σε υποθετικά στάδια.

[babyPostAd]Αδιαμφισβήτητα η μουσική βοηθά ένα παιδί να γίνει εξυπνότερο όμως και πάλι οι εν λόγω έρευνες έχουν γίνει σε παιδιά μεγαλύτερης ηλικίας και όχι σε έμβρυα ή νεογνά. Κάποιοι επιστήμονες στηρίζουν την θεωρία ότι εφόσον η μουσική βοηθά μεγαλύτερα μωρά και νήπια να εξελίξουν τις δυνατότητές τους, το ίδιο βοηθά και τα βρέφη. Πολλές είναι δε, οι περιπτώσεις νεογνών που αναγνωρίζουν τις μουσικές που άκουγε η μαμά τους κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης της, με αποτέλεσμα να ηρεμούν και να νιώθουν αίσθηση ασφάλειας ακούγοντάς τις μετά την γέννησή τους.

Στην ερώτηση αν είναι καλό να ακούει ένα έμβρυο μουσική, η απάντηση είναι ότι στο έμβρυο αρέσει ότι αρέσει και στη μαμά του, επομένως μια χαρούμενη και ήρεμη μαμά κάνει και το ίδιο χαρούμενο και ήρεμο! Ο καλύτερος τρόπος να ακούσει ένα εμβρυο μουσική, ΔΕΝ είναι τα ακουστικά στην κοιλιά της μανούλας, αφού το αμνιακό υγρό είναι καλός αγωγός του ήχου και τα ντεσιμπέλ αυξάνονται προκαλώντας του υπερένταση και έντονη κινητικότητα!!

Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής στα τέλη της δεκαετίας του ’90, σε έρευνά της ανέφερε ότι έμβρυα τα οποία κατά την διάρκεια της κυοφορίας τους ήταν εκτεθειμένα σε δυνατούς ήχους για μεγάλες χρονικές περιόδους, είχαν περισσότερες πιθανότητες να γεννηθούν πρόωρα , να γεννηθούν με χαμηλότερο βάρος και να έχουν περισσότερες πιθανότητες κόφωσης στη γέννα. Η έρευνα αυτή βέβαια, αφορούσε κυρίως γυναίκες που το εργασιακό τους περιβάλλον βρισκόταν σε χώρους όπου υπόκειντο ήχους υψηλών ντεσιμπέλ.

music1

Σε πειράματα με υπερηχογράφο που έγιναν σε εγκυμονούσες άνω των 26 εβδομάδων, τα μωρά τους παρέμεναν ήρεμα όταν άκουγαν κλασική ή chill out μουσική σε συχνότητα των 55 ντεσιμπέλ, ενώ όταν άκουσαν ραπ και χαρντ ροκ, οι παλμοί της καρδιάς τους ανέβηκαν πάνω από 20% ενώ άρχισαν να δυσφορούν, αυξήθηκε η κινητικότητά τους και στα πρόσωπά τους υπήρξε μορφασμός κλάματος.

Η ιδανική ισχύς ήχου για ένα έμβρυο είναι τα 50 ντεσιμπέλ με ανώτατη τα 65. Ενδεικτικά ένα πλυντήριο πιάτων φτάνει μέχρι τα 75 ντεσιμπέλ και ο ήχος από το πιστολάκι μαλλιών τα 95. Τα 60 ντεσιμπέλ αγγίζει η μουσική που παίζεται σε ένα κατάστημα με ρούχα, σε ένα ήσυχο καφέ ή η μουσική που ακούγοντάς την μπορεί να μας πάρει ελαφρύς ύπνος…

Καθώς οι μελέτες για το αν πραγματικά επηρεάζει η μουσική ένα έμβρυο ή όχι είναι ακόμη σε πολύ πρώιμο και υποθετικό στάδιο, θυμηθείτε ότι κάθε μέτρο είναι σημαντικό σε ότι και αν έχει να κάνει με την εγκυμοσύνη σας. Εφόσον η μουσική λειτουργεί ευχάριστα για εσάς και την ψυχολογία σας, με βεβαιότητα το ίδιο θα λειτουργεί για το έμβρυό σας και όχι απαραίτητα για να το κάνει εξυπνότερο. Η μουσική μπορεί να σας βοηθήσει να χαλαρώσετε, να κοιμηθείτε ή ακόμη και να ξεσηκωθείτε για χορό!

Τώρα, αν με την μουσική που ακούτε κατά την διάρκεια της εγκυμοσύνης σας καταφέρετε να γεννήσετε την επόμενη Adele ή έναν νέο Τσαϊκόφσκι, σαφώς θα είναι κι αυτό ακόμη μια ευχάριστη έκπληξη από το μωρό σας!!

Για το babyradio

Επιμέλεια κειμένου – μετάφραση: Αύρα Φούκου